Облрада просить Кабмін переглянути план формування ОТГ Чернігівщини

Облрада просить Кабмін переглянути план формування ОТГ Чернігівщини

Облрада просить Кабмін переглянути план формування ОТГ Чернігівщини
. original

Звернення до Кабінету Міністрів України з проханням переглянути Перспективний план формування громад Чернігівської області прийняли депутати на сесії облради. На засідання прийшли представники, зокрема, Озерянської та Вихвостівської громад. Їх, за новим перспективним планом, на мапі області нема.

Облрада ухвалила звернення до Кабінету Міністрів України з проханням переглянути Перспективний план формування громад Чернігівщини.

«До обласної ради надходять численні звернення сільських рад, сільських голів Чернігівської області, які не погоджуються з Перспективним планом формування територіальних громад Чернігівської області і затвердженим Кабміном», - сказав голова обласної ради Ігор Вдовенко.

Перспективним планом формування територіальних громад області Кабмін затвердив 13 травня. Згідно з ним, на території області має бути 57 об’єднаних громад. Задоволеними рішенням Кабміну залишились не всі.

Зокрема, до перспективного плану не увійшли вже діючі громади, такі як Озерянська та Вихвостівська. Представники цих громад приїхали на сесію. Озерянську громаду приєднали до Варвинської.

Голова облдержадміністрації Андрій Прокопенко каже, Озерянська громада не ввійшла у Перспективний план через нові вимоги, що встановили новою методикою формування громад.

«Це, зокрема, кількість дітей не менше 300, кількість населення не менше 3000, там цілий перелік. В тих планах, які ми подавали спершу, озеряни були, потім нам сказали, що в цьому контексті воно не буде затверджено і, тому, от в результаті такого довгого процесу, була об’єднана в одну громаду».

Сергій Дмитренко, голова Озерянської об’єднаної територіальної громади, каже:

«Ми дивилися на цю спроможну, і по цій методиці у нас мало тільки лише населення. По всім рештам показникам, особливо по коштам. На мою думку саме кошти, які в нас є, основна, головна причина».

Не ввійшла до нового Перспективного плану і Вихвостівська територіальна громада. Їх приєднали до Тупичівської. Вихвостівський голова Олександр Акуленко каже, тричі опитали людей - вони не хочуть до Тупичівської ОТГ.

«Один раз зробили подвірний обхід, другий раз зробили, на даний час третій раз зробили, люди не хочуть до Тупичева. Нас силою туди штовхають».

В ефірі Українського радіо Чернігівська хвиля консультант із бюджетних питань регіонального відділення Асоціації міст Микола Силенко сказав: Кабмін при затвердженні перспективного плану мав діяти послідовно.

«Якщо Кабмін приймав це рішення, то треба, дійсно, задати Кабінету міністрів питання, чому ми спочатку громади визнаємо спроможними, а потім їх виключаємо. Органи державної влади, найвищий орган державної влади має діяти послідовно. Якщо зайняли якусь певну позицію - то тоді, дійсно, не розгортати на 180 градусів. Тому що можна зрозуміти і людей, які там живуть. Їм кажуть, що у вас спроможна об’єднана громада, найближчим часом ви переходите на прямі міжбюджетні відносини. А потім це все розгортається назад».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На сесії облради депутат від Радикальної партії кнопкодавив за Блауша

На початок