Вибух газового балона у багатоповерхівці на Київщині — рятувальники назвали причину

Вибух газового балона у багатоповерхівці на Київщині — рятувальники назвали причину

Вибух газового балона у багатоповерхівці на Київщині — рятувальники назвали причину
. Фото: ДСНС України у Київській області

У Броварах на Київщині стався вибух туристичної газової плити у житловому будинку. На місце події викликали рятувальників. Обійшлося без жертв чи потерпілих. Про це повідомляє Головне управління ДСНС у Київській області.

За даними рятувальників, 9 січня о 16:40 до оперативно-диспетчерської служби Броварського району надійшло повідомлення про вибух на другому поверсі 9-поверхового житлового будинку у Броварах. Пожежники з’ясували, що в квартирі вибухнув туристичний газовий балончик, розміщений у портативній газовій плитці. Господарі встановили переносну газову плитку зверху на електроплиту. Після ввімкнення електричної напруги балончик нагрівся, що й призвело до вибуху.

Обійшлося без подальшого горіння, у квартирі пошкоджені вікна та двері.

Рятувальники вкотре закликають громадян бути відповідальними та обережними при користуванні туристичними плитками й газовими балонами до них. Основні заходи безпеки, аби уникнути надзвичайних ситуацій:

  • приміщення, у якому використовуються вибухонебезпечні предмети має добре провітрюватись або ж мати потужну витяжку;
  • забороняється ставити прилад на газову чи електричну плиту;
  • не розміщувати плитку чи газові балони біля електричних приладів;
  • при використанні газового балона, розміщувати його не ближче 2 метрів до побутової плити;
  • за можливості готувати на відкритій місцевості;
  • важливо після використання балона перевірити надійне закриття всіх вентилів та перемістити його у прохолодне місце для провітрювання;
  • забезпечити провітрювання приміщення, в якому здійснювалось використання газового балону;
  • якщо палива в балоні залишилось вкрай мало – змінюйте балон на новий, інакше виникне небезпечна ситуація, коли балон може вибухнути.

Що відомо про аварійні випадки використання альтернативних джерел тепла й енергії на Київщині

Упродовж листопада минулого року у Києві сталося 12 вибухів туристичних газових балонів. Постраждалих немає, однак значних пошкоджень зазнали оселі громадян.

У Деснянському районі столиці ввечері 4 грудня пролунав вибух у 22-ти поверховому будинку, ймовірно, через газовий балон, повідомили у ДСНС Києва.

27 грудня 2022 року у багатоповерхівці Дніпровського району Києва стався вибух газового балончика. Постраждала 17-річна дівчина.

У Подільському районі Києва в квартирі стався вибух портативного акумулятора, що спричинив пожежу, яка значно пошкодила житло. Потерпілих внаслідок події немає.

У Київської області дві родини отруїлись чадним газом через використання у приміщенні електрогенератора. Одна людина загинула.

Читайте також

Як обрати та безпечно користуватись газовим балоном: розповідає ДСНС

На початок