Руслан Маліновський підписав контракт з віцечемпіоном Франції. Що потрібно знати про "Марсель"

Руслан Маліновський підписав контракт з віцечемпіоном Франції. Що потрібно знати про "Марсель"

Руслан Маліновський підписав контракт з віцечемпіоном Франції. Що потрібно знати про "Марсель"
. "Аталанта"

Ключові факти про новий клуб півзахисника збірної України.

"Ми хотіли підписати Маліновського минулого літа. Це була наша мета - ми цього досягли. Руслан добре грає на заключних 30 метрах поля, добре читає гру, має чудовий удар. Мені подобається, як він розуміє футбол". Головний тренер "Марселя" Ігор Тудор зізнався, що українця Руслана Маліновського у французькому клубі "вели" упродовж пів року. Влітку 2022 року "Марсель" вперше звернувся до "Аталанти" з пропозицією трансферу, але лише через пів року українець переїхав до Франції.

За три з половиною роки в "Аталанті" Маліновський встиг запам'ятатися результативною грою. 30 м'ячів, 27 результативних передач, звання найкращого асистента Серії А за підсумками сезону 2020/21 (12 асистів). Однак навіть незважаючи на це український футболіст не зміг закріпитися у статусі основного в італійському клубі.

Другу частину сезону Маліновський проведе в "Марселі" - "Аталанта" все ж погодилася відпустити українця. Примітною є й умова, на якій домовилися між собою клуби: оренда до кінця сезону з обов'язком викупу після завершення сезону.

Суспільне Спорт розповідає, чому Руслан Маліновський покинув "Аталанту", а також ключові факти про "Марсель" - французький клуб, у якому відтепер виступатиме українець.

Загальна інформація про “Марсель”

  • Рік заснування: 1899
  • Кількість трофеїв: 27 (9 - чемпіонат Франції, 16 - Кубки та Суперкубки Франції, 2 - єврокубки)
  • Останній трофей: Кубок французької ліги (сезон 2011/12)
  • Місце в останньому сезоні: 2-е (71 очки)

Чи є "Марсель" найбільш титулованим клубом у Франції?

"Марсель" входить до списку найтитулованіших клубів в історії французького футболу. Нова команда Руслана Маліновського - у топ-3 за перемогами у чемпіонаті Франції (більше лише у ПСЖ та "Сент-Етьєна" - по 10). Серед лідерів "Марсель" і за загальною кількістю трофеїв - лише ПСЖ завдяки гегемонії, яку влаштував у французькому футболі в останнє десятиріччя, випереджає "Провансальців"Прізвище "Марселя".

Водночас "Марсель" є автором досягнення, яке не підкорювалося жодному іншому французькому клубу. У сезоні 1992/93 "Марсель" виграв Лігу чемпіонів - титул, який ПСЖ все ще не міг здобути, хоча й був до нього близьким у 2020 роціУ фіналі ЛЧ 2019/20 ПСЖ мінімально програв "Баварії".

Де "Марсель" проводить домашні матчі?

Домашньою ареною "Марселя" є стадіон "Велодром", побудований ще у 1937 року. З моменту останньої реконструкції пройшло більше восьми років, і наразі ця арена є найбільшою клубною у всій Франції: вона здатна вмістити 67 394 глядачів.

Домашній стадіон "Марселя" - "Велодром"
Домашній стадіон "Марселя" - "Велодром". Фото: AP Photos

На "Велодромі" домашні поєдинки з клубів проводить лише "Марсель". Однак на рівні збірних ця арена неодноразово приймала світові та континентальні форуми: чемпіонати світу у 1938 та 1998 роках, матчі Євро у 1984-му та 2016-му. І саме на цьому стадіоні Україна зіграла матч Євро-2016 проти Польщі (0:1), щоправда тоді без Маліновського у заявці.

Чому Маліновський пішов з "Аталанти" в "Марсель"?

Хоча Маліновський результативно провів за "Аталанту" три з половиною роки, останні шість місяців у команді пройшли для українця з найменшою кількістю ігрового часу. Лише у дев'яти матчах з 21 українець виходив на полі з перших хвилин.

Вже у жовтні і сам гравець, і тренер "Аталанти" Джан П'єро Гасперіні відзначали, що стилістика гри Маліновського не підходить команді. Однією з причин, як пояснював тренер, став трансфер нападника Йосипа Ілічіча - українець мав стати заміною словенцю, однак замість цього клуб почав шукати "більш результативного" гравця.

"У складі нашої команди Маліновський був неймовірним. Та протягом років з ним на полі був [словенський нападник Йосип] Ілічич, і ми ніколи не думали про те, аби шукати гравця зі схожими характеристиками. Маліновський дуже добре адаптувався, зробив для нас декілька дуже хороших речей. Але з нашого боку буде правильно, якщо "Аталанта" шукатиме гравця, який забиватиме більше шести голів [у чемпіонаті]", - відзначав Джан П'єро Гасперіні.

Сам Маліновський погоджувався з думкою тренера щодо своєї ролі. "Я за три роки вже знаю, чого він [Гасперіні] хоче від нападників, від тієї позиції, де я граю. Але я прийшов сюди, грав у "Генку" та збірній завжди півзахисника. А тут граю нападника... Він [Гасперіні] мені відкрито все каже і казав, що я можу на цій позиції грати, але йому потрібні тут іншого плану футболісти", - говорив Маліновський.

Хто є головним тренером "Марселя"?

"Марсель" часто змінює головних тренерів: починаючи з 2016 року, клуб вже встигли залишити три фахівці: Руді Гарсія (2016-2019 роки), Андре Віллаш-Боаш (2019-2021), Хорхе Сампаолі (2021-2022). А у липні 2022-го команду очолив хорват Ігор Тудор.

Ігор Тудор - головний тренер "Марселя"
Ігор Тудор - головний тренер "Марселя". AP Photos

Для Тудора робота з "Марселем" стала не першою в кар'єрі. Перед цим він попрацював у восьми клубах за дев'ять років: найбільше часу провів на старті кар'єри в хорватському "Хайдуку". А у період з 2020 до 2021 року був помічником Андреа Пірло, коли той очолював туринський "Ювентус".

При цьому саме в "Марселі" Тудор на сьогоднішній день має найвищий відсоток перемог у тренерській кар'єрі. Він виграв 13 з 23 матчів на чолі команди за семи поразок. Єдиним турніром, з яким вже встиг попрощатися "Марсель" під його керівництвом, стала Ліга чемпіонів: французька команда в драматичній боротьбі до останнього туру посіла підсумкове четверте місце в групі.

Читайте також: Драматична розв'язка у групі D Ліги чемпіонів з футболу: хронологія матчів і хто вийшов у плей-оф

На якій позиції бачать Руслана Маліновського в "Марселі"?

Хоча головний тренер "Марселя" Ігор Тудор відзначав гру Маліновського в останній третині поля, з позицією для українця ще не визначився. Але припустив, що Руслан може і у французькому клубі грати ближче до атаки - як і в "Аталанті".

"Він [Маліновський] - якісний футболіст. У нього гарна ліва нога та високий рівень гри. Що стосується решти питань - побачимо, чи буде він атакувальним гравцем або ж підтримуватиме команду з глибини".

Ще влітку, коли "Марсель" здійснював спроби підписати Маліновського, то шукав футболіста на позицію ближче до атаки. Після невдачі з українцем французький клуб підписав марокканця Аміна Аріта, який зазнав важкої травми перед стартом чемпіонату світу-2022.

Читайте також: Півзахисник збірної Марокко зазнав надважкої травми в останньому матчі перед ЧС-2022: що сталося

Під керівництвом Ігора Тудора "Марсель" грає за схемою 3-4-2-1, з двома атакувальними футболістами перед центральним нападником. На одну з двох позицій, ймовірно, претендуватиме й Маліновський - там у першій частині сезону в складі "Провансальців" не було яскраво вираженого основного гравця. Під форвардом гралиВказані матчі у старті на позиції атакувального півзахисника Маттео Гендузі (10 матчів), Дженгіз Ундер (9 матчів), Амін Аріт (9), Дімітрі Пайєт (8) та Жерсон (8), який взимку перейшов до бразильського "Фламенго".

В останніх іграх "Марселя" ближче до правого флангу діяв Ундер. Саме турецький футболіст має стати головним конкурентом українця за позицію в стартовому складі.

Дженгіз Ундер - гравець "Марселя"
Дженгіз Ундер - один з конкурентів Руслана Маліновського в "Марселі". AP Photos

Крім атакувальних футболістів, партнерами Маліновського по "Марселю" стануть чимало зіркових гравців. Серед них - захисники Ерік Байї, що виступав за МЮ, Сеяд Колашинац, який грав за "Арсенал". А лідером "Провансальців" в атаці є 34-річний форвард Алексіс Санчес, який мав досвід виступів за обидва клуби АПЛ, перейшовши до "Марселя" з італійського "Інтера".

Які результати "Марсель" показує в останніх сезонах?

"Марсель" - регулярний представник єврокубків від Франції. За останні десять років лише одного разу - у сезоні 2015/16 - "Провансальці" фінішували за межами топ-6 у чемпіонаті Франції (13-е місце). Ще тричі нова команда Маліновського ставала віцечемпіоном країни.

У попередньому сезоні "Марсель" також став віцечемпіоном, набравши 71 очко та відставши від чемпіона ПСЖ на 15 залікових пунктів. Двічі за останні п'ять років "Провансальці" зупинилися за крок від трофею: у 2018 році "Марсель" грав у фіналі Ліги Європи, де поступився мадридському "Атлетико" (0:3). А у 2020-му програв Суперкубок Франції ПСЖ з рахунком 1:2.

У новому сезоні "Марсель" йде на проміжному третьому місці в чемпіонаті Франції - 36 очок у 17 матчах (більше лише у ПСЖ - 44 та "Ланса" - 40). Також нова команда українця встигла подолати один раунд у Кубку Франції.

Календар найближчих матчів "Марселя"

  • Середа, 11 січня. "Труа" - "Марсель" (чемпіонат Франції)
  • Субота, 14 січня. "Марсель" - "Лорьян" (чемпіонат Франції)
  • Субота, 21 січня. "Марсель" - "Ренн" (Кубок Франції)
  • Субота, 28 січня. "Марсель" - "Монако "(чемпіонат Франції)
  • Середа, 1 лютого. "Нант" - "Марсель" (чемпіонат Франції)
На початок