Відшкодування грошей за генератори у Черкасах: яку суму повернуть ОСББ та скільки доведеться чекати

Відшкодування грошей за генератори у Черкасах: яку суму повернуть ОСББ та скільки доведеться чекати

Відшкодування грошей за генератори у Черкасах: яку суму повернуть ОСББ та скільки доведеться чекати
. Суспільне Черкаси

Черкаським ОСББ відшкодовуватимуть кошти за придбаний генератор. Для цього із міського бюджету спрямують десять мільйонів гривень, розповів Суспільному виконувач обов’язків директора департаменту ЖКК Сергій Отрешко.

Компенсацію отримають лише ті багатоповерхівки, в яких за відсутності світла не можуть забезпечити опалення у квартирах.

В одному з ОСББ становили генератор тиждень тому. Нині він допомагає "доставляти" воду та опалення в оселі мешканців, розповіла керівниця справами будинку Наталія Макаренко:

"В управлінні він дуже простий: включається і виключається. Вмикаємо зранку, коли всі збираються на роботу, бо вода потрібна всім. Воно не відразу поступає в оселю, а десь через хвилин 20-30".

Забезпечувати життєдіяльність багатоповерхівки генератор зможе вісім годин безперебійно з 80 літрами бензину та 13 літрами масла, пояснила пані Наталія.

ВІДШКОДУВАННЯ КОШТІВ ОСББ ЗА ГЕНЕРАТОРИ
Суспільне Черкаси

Придбали генератор за кошти, які вдалося заощадити в ОСББ. За словами голови правління Ніни Пастернак, такий крок вимушений, адже будинок без електроенергії існувати не може:

"Наш будинок має свою котельню і коли вимикається світло від міської мережі, у нас немає опалення і відсутня вода".

Отримати компенсацію за куплений генератор планують вже найближчим часом:

"Ми нині тільки на початковій стадії. Лише у міськвиконкомі затверджені ці документи. Ми почали їх оформлювати й нам пообіцяли, що відшкодують 100 відсотків вартості".

Компенсувати кошти за придбані генератори будуть із бюджету міськради. На це у 2023 році спрямують десять мільйонів гривень, пояснив виконувач обов’язків директора департаменту житлово-комунального комплексу Сергій Отрешко:

"Відшкодовуватися буде виключно тим будинкам, у яких система опалення конструктивно і технологічно не може працювати без електропостачання. Тобто будинки мають електроні пристрої, які забезпечують опалення, але, наприклад, наявність елеваторного вузла дозволяє отримувати опалення за відсутності електроенергії. Таким будинкам безумовно відшкодовуватися вартість не буде".

ВІДШКОДУВАННЯ КОШТІВ ОСББ ЗА ГЕНЕРАТОРИ
Суспільне Черкаси

Отримана сума відшкодування для кожного ОСББ буде різною, зазначив Сергій Отрешко. Усе залежатиме від потужності генератора.

"Ми свідомо відійшли від відсотків. Зрозуміло чому: китайський генератор коштує умовно – 100 тисяч гривень, турецький – 150 тисяч гривень, інший – 250 тисяч гривень. Відповідно говорити про відсотки неправильно. Тому ми визначили чіткі суми, починаючи від трьох з половиною кіловат генератора – це 30 тисяч гривень, далі від чотирьох до п'яти. З кроком в кіловат приблизно на 15 тисяч гривень зростає сума відшкодувань".

За словами посадовця, після подання всіх необхідних документів повернути кошти ОСББ зможуть протягом місяця.

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Дивіться нас на YouTube: найцікавіші новини Черкащини та України

Читайте також

На початок