Атаки РФ на інфраструктуру України готувались за участі енергетиків — Укренерго

Атаки РФ на інфраструктуру України готувались за участі енергетиків — Укренерго

Атаки РФ на інфраструктуру України готувались за участі енергетиків — Укренерго
. Наслідки обстрілу ТЕЦ у Кременчуці. Фото: Telegram-канал Дмитра Луніна

Участь у підготовці атак Росії на українську енергосистему брали не лише російські військові, але й фахівці в галузі енергетики.

Про це в інтерв’ю Finnacial Times заявив голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький.

"Атаки сплановані та здійснені не лише російськими військовими, а й російськими енергетиками", — зазначив посадовець, пояснюючи, чому Росія націлена на ключові вузли системи передачі, а не на електростанції.

За його словами, російські інженери були досконало ознайомлені з особливостями роботи енергомережі України, оскільки до початку повномасштабного вторгнення РФ вона була об’єднана з енергосистемами Росії та Білорусі. Однак після аналізу російської стратегії українські енергетики вживають заходи, спрямовані на мінімізацію наслідків атак РФ.

Що відомо про російські обстріли

31 грудня та в ніч на 1 січня Росія кількома хвилями обстріляла міста України. Для обстрілів РФ застосувала крилаті й балістичні ракети та іранські дрони.

Зокрема, через атаки у Миколаєві постраждали семеро людей, є значні руйнування, повідомив голова Миколаївської ОВА Віталій Кім. У Хмельницькому сталося влучання у військовий об’єкт, пошкоджена техніка. Також є влучання в АЗС.

У результаті обстрілу Миколаєва два житлові будинки зруйновані вщент, 12 дістали пошкодження. Також атака спричинила пожежу на території гаражного кооперативу, повідомив міський голова Олександр Сєнкевич.

Під ударами опинився й Київ. У низці районів столиці росіяни влучили в цивільні об’єкти, уламки ракет пошкодили житлові будинки. Зокрема, у КМВА повідомили, що у Печерському районі, поблизу станції метро "Палац України" зафіксоване влучання в готель.

Віталій Кличко також повідомив, що під час атаки на Київ у Печерському районі поранено журналіста з Японії. Його шпиталізували медики.

У посольстві Японії заявили, що "глибоко обурені повторним масованим нападом на цивільне населення та цивільні об'єкти в Україні в переддень Нового року, що призвело до загибелі та поранення мирних людей, зокрема японського журналіста".

За словами заступника голови КМДА Миколи Поворозника, найбільші ураження зафіксовані у Солом’янському та Печерському районах. Згодом міський голова Києва Віталій Кличко повідомив, що кількість постраждалих внаслідок ракетного удару сягнула 22 людей, щонайменше одна людина загинула.

У Генштабі повідомили, що в ніч із 31 грудня на 1 січня Росія застосувала проти України десятки іранських дронів "Shahed-131" та "Shahed-136", 45 безпілотників знищила протиповітряна оборона.

Попри удари, які завдала Росія 31 грудня та 1 січня, українські енергетики намагаються забезпечити споживачів електроенергією, зокрема, завдяки обмеженням споживання з боку бізнесу та промислових підприємств, повідомили в "Укренерго".

Читайте також

Обстріл Запоріжжя і Харківщини, санкції проти росіян, бої в Соледарі, обмін полоненими. 319 день війни. Онлайн

На початок