"Не будемо форсувати форму". Дмитро Підручний - про повернення до тренувань, рекомендації лікарів та плани на сезон

"Не будемо форсувати форму". Дмитро Підручний - про повернення до тренувань, рекомендації лікарів та плани на сезон

"Не будемо форсувати форму". Дмитро Підручний - про повернення до тренувань, рекомендації лікарів та плани на сезон
. Biathlon.com.ua

Ексклюзивне інтерв'ю капітана збірної України з біатлону для Суспільне Спорт.

Авторка Юлія Пазенко

Український біатлоніст Дмитро Підручний у поточному сезоні взяв участь лише у одному старті Кубка світу з біатлону. Сталося це у естафеті на першому етапі у фінському Контіолагті, яку чоловіча збірна України завершила на дев'ятому місці.

Після естафети на першому етапі Кубка світу 2022/23 Дмитро Підручний зіштовхнувся з проблемами з коліном. Як зазначив капітан чоловічої збірної України з біатлону, він "практично не міг зігнути ногу".

Через травму коліна, Дмитро Підручний був змушений перенести операцію. Хірургічне втручання відбулось у грудні у німецькій клініці.

Дмитро Підручний дав ексклюзивне інтерв'ю в ефірі студії Суспільне Спорт, у якому розповів про своє відновлення після травми, а також плани щодо старту тренувань. За словами лідера збірної України, програму тренувань він складатиме, виходячи з рекомендації лікарів, але не має наміру форсувати форму до наступних стартів сезону.

Що сказав Дмитро Підручний

  • Про реабілітацію після операції на коліні

"Я вже в Австрії, Обертілліаху. Буквально декілька годин тому ми прибули з юнацькою командою сюди. Буду намагатися повертатися до нормального режиму тренувань та відновлювати свою форму. Це основне завдання".

"Сьогодні вже рівно місяць, як мені зробили операцію. Я вже більше 10 днів ступаю на ногу, днів 4-5 вільно ходжу. Буду з завтрашнього дня починати повноцінні тренування і поступово, думаю, з кожним днем додаватиму. Сподіваюся, що все буде виходити, і я найближчим часом зможу доєднатися [до команди] та взяти участь у якихось змаганнях. Але коли це саме відбудеться - важко сказати".
  • Про відновлення тренувань

"Я повністю на контакті з лікарями, повністю виконую їхні рекомендації. Вони кажуть, що не треба нічого боятися, але все треба робити згідно їхньої програми: що, коли і які вправи робити, а також яке навантаження можна давати на цю ногу. До сьогоднішнього дня як такого тренування не давав, були лише розвиваючі вправи на коліно, яке робили його гнучкішими. Ці вправи допомогли і далі, гадаю, я буду робити так, як рекомендують лікарі. Думаю, все буде добре".

"Тренування на лижах? Так, сподіваюся, що завтра зможу стати на лижі. Буду орієнтуватися по ситуації, але є попередній план дій, коли і куди маю їхати. Але це все залежить від того, наскільки якісно зможу відновитися. Виходячи з цього, будемо планувати з лікарями та тренерами. Не будемо форсувати форму, рватися на чемпіонат Європи чи чемпіонат світу. Робитиму все, відштовхуючись від того, наскільки добре буде почувати себе коліно".
  • Про повернення у сезон

"План повернутися у сезоні? Є, але все буде згідно рекомендацій лікарів. Але форсувати нічого не збираюся, і буду відштовхуватися від того, як все буде складатися - здоров'я та мої можливості".

"Я кожен день на контакті з лікарем моїм, який мене супроводжував на операцію в Німеччині. На контакті з українськими лікарями. Знаходжуся тут з командою, де є теж фізіотерапевт, можу з ним попрацювати".

Суспільне Спорт – ексклюзивний транслятор Кубка світу з біатлону. Дивіться всі гонки сезону наживо на сайті Суспільне Спорт – тут.

В Обертілліасі Підручний перебуватиме до 29 січня. Таким чином, український біатлоніст гарантовано пропустить два наступні етапи Кубка світу - у Рупольдингу та Антгольц-Антерсельві, а також чемпіонат Європи.

Дмитро Підручний: головні досягнення

  • Учасник трьох Олімпійських ігор (2014, 2018 та 2022 роки). Найкращий результат - 13-е місце у спринті та персьюті на Олімпіаді у Пекіні.
  • Підручний - чемпіон світу 2019 року у гонці переслідування. Загалом на його рахунку три фініші у топ-10 на рівні чемпіонату світу (всі - у 2019 році): четверте місце у спринті та десяте у масстарті.
  • "Золото" чемпіонату світу - єдиний подіум у кар'єрі Підручного в особистих гонках на рівні ЧС чи Кубків світу. Крім цього, він чотири рази ставав призером естафет: у 2020-му - чоловічої (етап в Нове-Место), а у 2015, 2017 та 2020 роках - змішаних (в Нове-Место та двічі в Контіолахті).
  • Найкращі результати у загальному заліку Підручний показав у сезонах 2018/19 та 2019/20, закінчивши їх на 18-му та 17-му місцях відповідно.
  • У сезоні 2021/22, який для Підручного закінчився достроково, його найкращим результатом в особистих гонках стало сьоме місце на етапі Кубка світу в Обергофі.
На початок