Зеленський привітав українців, у яких сьогодні Святвечір

Зеленський привітав українців, у яких сьогодні Святвечір

Президент України Володимир Зеленський на Святвечір 6 січня привітав з Різдвом
. Президент Володимир Зеленський / Скріншот

Президент України Володимир Зеленський привітав українців, які 6 січня відзначають Святвечір, а 7 січня — Різдво.

"Вітаю мільйони українських родин, які сьогодні збираються разом, щоб провести Святий вечір і зустріти першу зорю. Вона сповіщає про Різдво Христове", — сказав президент.

За його словами, це свято злагоди та єднання сім’ї.

"А всі ми разом — велика українська родина. І хоч би де ми перебували зараз — удома, на роботі, в окопі, у дорозі, в Україні чи за кордоном, — наша родина єдина як ніколи. Єдина у своїй вірі в єдину перемогу", — сказав Зеленський.

"Нехай у кожну родину прийде злагода, у кожну домівку — достаток, на українську землю — перемога, а з нею тисячолітні мир і процвітання", — додав президент.

Різниця між Юліанським і Григоріанським календарем

Юліанський календар, заснований на спостереженнях за видимим рухом Сонця з неба, ввів у Стародавньому Римі Гай Юлій Цезар у 46 році до н. е. Його розробив олександрійський астроном Созіген на основі календаря Стародавнього Єгипту.

Коли Київська Русь у Х ст. прийняла християнство, разом із ним прийшов і юліанський календар. Однак середня тривалість року в юліанському календарі становить 365 діб та 6 годин (тобто на рік 365 днів, і в кожний четвертий рік додається додатковий день). Тоді як тривалість астрономічного сонячного року дорівнює 365 діб 5 годин 48 хвилин і 46 секунд. Тобто юліанський рік був довшим за астрономічний на 11 хвилин 14 секунд і, отже, відставав від реальної зміни років.

"Тому на середину XVI ст. вже виникла різниця у 10 діб", — розповів Суспільному історик Анатолій Войнаровський.

Читайте також

25 грудня чи 7 січня: коли відзначати Різдво

На початок