Залишаються у своїх домівках попри обстріли російських військових: що кажуть жителі деокупованої частини Херсонщини

Залишаються у своїх домівках попри обстріли російських військових: що кажуть жителі деокупованої частини Херсонщини

Ексклюзивно
Залишаються у своїх домівках попри обстріли російських військових: що кажуть жителі деокупованої частини Херсонщини
. Херсон. Люди ремонтують дах будинку, який пошкоджений після російських обстрілів, 6 січня 2023 року Фото: Суспільне Херсон

Попри щоденні обстріли російських військових та заклики влади до евакуації деякі жителі деокупованої частини Херсонської області залишаються у своїх домівках. Своїми історіями вони поділились з кореспондентами Суспільного.

Родина херсонки Вікторії Аль-Шахін лишається в Херсоні. У новорічну ніч у їх подвір'я влучила російська ракета, розповідає жінка.

"У новорічну ніч після 12-ї пролунали гучні вибухи. Зателефонувала сусідка, і повідомила, що горить наша оселя — прилетіло в наш двір. Перше, що було — це шок. Була вирвана брама гаража, гараж зруйновано повністю, згоріло все, що було в гаражі. Вибиті були залізні двері вибуховою хвилею", — каже Вікторія Аль-Шахін.

Залишаються у своїх домівках попри обстріли російських військових: що кажуть жителі деокупованої частини Херсонщини
Херсон. Будинок Вікторії Аль-Шахін пошкоджений внаслідок російських обстрілів, 1 січня 2023 року Фото: Вікторія Аль-Шахін

Вікторія радіє, що її родина лишилась неушкоджена. Жінка з сином на той час мешкала у друзів. Хлопець має інвалідність, його вдалось врятувати двічі. Спочатку від примусової евакуації влаштованої окупаційною владою у спецінтернати, тепер — від російських снарядів. Під обстріл потрапили й сусіди Вікторії. Господар будинку Юрій Лісовий розповідає — їм пощастило, адже на Новий рік були у знайомих.

"Ми зайшли та поки все розібрали — шифер, скло. Вікон цілих, принаймні у нас в будинку, немає. Дверей також, немає даху, все пошкоджено. Усі дроти посічені та газова труба", — говорить Юрій.

Залишаються у своїх домівках попри обстріли російських військових: що кажуть жителі деокупованої частини Херсонщини
Херсон. Подвір'я будинку, яке пошкоджене після російських обстрілів, 6 січня 2023 року Фото: Суспільне Херсон

Юрій, так само як Вікторія, виїжджати з Херсона не планує. Зараз люди розпочали ремонт. Матеріалами поділились друзі, волонтери та Червоний Хрест. Загалом херсонці з міста їдуть неохоче, хіба що після дуже інтенсивних обстрілів, розповідає керівник пресофісу ОВА Олександр Толоконніков. Дехто з містян повертається назад. Тому точну кількість херсонців, які лишаються у місті, назвати важко.

"Десь близько 60 тисяч у Херсоні та ще стільки ж на деокупованих територіях. Не з Херсона, а з інших населених пунктів люди взагалі не хочуть виїжджати — Калинівське та інші. Вони кажуть — тут залишились люди, які будуть до кінця. Ми брезенти туди возимо від наших міжнародних партнерів. Люди закривають, люди лагодять, і шифером вони лагодять. І опалення в них є — печі й газове, де яке, також є вода, колодязі", — розповів Олександр Толоконніков.

Не охоче виїжджають люди й з сусідніх з Херсоном сіл. Світлана розповідає, її батьки евакуюватися відмовляються навіть через постійні обстріли.

"Їх село з лівого берега ворог частенько обстрілює. В селі є зруйновані будинки. На жаль, є і загиблі через ці обстріли. Зараз там залишилися ті, які не хочуть виїжджати. Всі, хто хотів вже давно виїхали. Людей мало, але вони є", — розповіла Світлана.

Лишаються люди і в Бериславі. До 24 лютого населення міста складало 12 тисяч. Нині тут мешкає вчетверо менше — 3,5 тисячі, розповідає голова районної військової адміністрації Володимир Літвінов. Ті хто лишився, попри заклики влади евакуюватись, бажання їхати з міста не мають.

"Більшість, які залишились — це люди похилого віку і їм, як вони кажуть, просто немає куди їхати. Території звільнили — чому ми маємо кудись там їхати. Зараз там трохи є змога щось там нагріти, обігрітися в денний час, підзарядити свої телефони. Населенню видали буржуйки, видали дрова, завезли електрообігрівачі", — каже голова Бериславської РВА Літвінов.

Навіть попри те, що електрику в місті тільки почали давати, і вона, як розповідає Володимир Літвінов, є в домівках лише кілька годин на добу, бериславці лишаються у місті.

Що відомо

  • Російська армія зранку 6 січня обстріляла один з підрозділів ДСНС у Херсоні. Є загиблі та поранені, повідомив голова Державної служби України з надзвичайних ситуацій Сергій Крук в Telegram.
  • Зранку 5 січня російські окупанти обстріляли центральну частину Херсона – влучили в будинок. Від отриманих поранень на місці загинув чоловік.
  • 5 січня російські військові обстріляли Чорнобаївку та Комишани на Херсонщині. Внаслідок обстрілів пошкоджені будинки, автомобілі, сільськогосподарські приміщення, лінії електропередач та газопровід. Четверо поранених.
  • Російська армія пробує перевірити на міцність Сили оборони і запускає в акваторію Дніпра, на острови поблизу Херсона диверсійно-розвідувальні групи. Про це в етері загальнонаціонального марафону заявив начальник об'єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку Євген Єрін.

Читайте також

У Херсоні попри обстріли працюють магазини, аптеки та лікарні — голова облради про гуманітарну ситуацію у місті

317 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок