У Житомирі викладачка університету зібрала колекцію вишиванок житомирського Полісся

У Житомирі викладачка університету зібрала колекцію вишиванок житомирського Полісся

У Житомирі викладачка університету зібрала колекцію вишиванок житомирського Полісся
.

Викладачка Житомирського держуніверситету імені Івана Франка Марія Масловська зібрала колекцію вишиванок Полісся, починаючи з 19 століття. Серед експонатів – вишиванки з льону та конопель.

Марія Масловська, засновниця Музею старожитностей ЖДУ ім. І Франка: "20 століть тому уже існувала вишивка хрестом. Але в нас в Україні мистецтво вишивки дуже гарно стало розвиватися у 10-11 столітті. Кожен регіон має свої особливості. Вишиванка Житомирщини характерна тим, що хрестиком вишивали чорний та червоний колір. Червоний колір – колір сонця, чорний колір – колір землі. І були вкраплення синього - тобто неба. У нас є вишиванки кінця 19 століття. Вони на льоні вишивані. Також є на коноплях вишивані".

Марія Масловська каже, що вишиванку треба вишивати з добрим настроєм.

"Треба помолитися. Вишивали: мама - доньці та сину, дружина - чоловікові. Вишиванки Полісся, якщо беремо взагалі гамму української вишивки, то вони трошки ніби збіднілі. В них немає такої яскравості кольорів. Це пов’язано з природою - поліщуки жили в лісах. Символіка української вишивки багатогранна. Понад 100 символів є. Наприклад: пряма лінія – це спокій, хвиляста лінія – символ води, квадратик – це поле, якщо квадратик розділений з крапочками – це засіяне поле. Це все було на українській сорочці. Особливо цінний на сорочках знак "безконечник", як символ безкінечності життя. А квадрат ще і чотири сторони світу, чотири пори року, чотири віки у житті людини. Майже на усіх сорочках, які ми досліджували, є цей знак. У мене вишиванка, яка називається "у рожи". Рожа або троянда – символ сонця. То є мамина вишиванка, а мамі подарувала моя бабуся. Вона зроблена на тонкому льоні, вибілена. Це вишиванка моїх пращурів. Для мене, наприклад, вишиванка – це моя душа", - каже Марія Масловська.

Автор: Сергій Косюченко

На початок