У США не можуть обрати спікера Палати представників Конгресу. 7-ма спроба буде у четвер

У США не можуть обрати спікера Палати представників Конгресу. 7-ма спроба буде у четвер

Конгрес США, вибори спікера Палати представників
Конгрес Сполучених Штатів. Associated Press

У США лідер республіканців Кевін Маккарті зазнав ще однієї поразки в середу, 4 січня, програвши в шостому турі голосування за спікера Палати представників Конгресу. Про це інформує CNN.

У середу ввечері Палата представників проголосувала за перерву до 12 години дня у четвер. Це 19 година за Києвом.

Щоб стати спікером, Маккарті має набрати 218 голосів республіканців, які у Палаті представників мають 222 місця. Зараз на шляху до головування у Палаті Маккарті протистоїть невеликий, але рішучий контингент жорстких консерваторів, пише CNN. Група використала важелі впливу, які вони мали в республіканській більшості, щоб досягти поступок від Маккарті. Внутрішньопартійна опозиція у Республіканській партії висуває Маккарті претензії особистого та ідеологічного плану. Зокрема, вони вимагають від нього спростити процедуру імпічменту спікера.

Після трьох турів голосування у вівторок, 3 січня, у середу Маккарті також щоразу програвав, не досягаючи порогу більшості, необхідного для отримання посади спікера.

Як відбувалося голосування за спікера Палати представників Конгресу США 3 і 4 січня

У першому турі голосування 3 січня за кандидатуру спікера Маккарті підтримали 203 республіканці, 19 республіканців проголосували за інших кандидатів, нагадує СNN. Водночас демократи одноголосно підтримали свого кандидата Гакіма Джеффріса, який здобув 212 голосів — більше, ніж Маккарті. У другому турі було 203 голоси за Маккарті та 19 голосів за представника Республіканської партії Джима Джордана з Огайо. У третьому турі голосування 202 голоси віддали за Маккарті та 20 голосів за Джордана. Причому представник республіканців Байрон Дональдс приєднався до 19 законодавців від Республіканської партії, які голосували проти Маккарті в перших двох раундах.

У четвертому турі голосування 4 січня 20 республіканців разом проголосували за Дональдса, оскільки група переключила свою колективну підтримку від Джордана на Дональдса.

Остаточний підсумок п’ятого голосування знову склав 201 голос за Маккарті, 20 за Дональдса.

Остаточний підрахунок для шостого голосування був таким самим: 201 за Маккарті, 20 за Дональдса.

Це вперше з 1923 року вибори спікера проходять у кілька турів. Попередньою спікеркою Палати представників Конгресу США була Ненсі Пелосі від Демократичної партії.

Що відомо про вибори в США

Напередодні проміжних виборів у США президент Джо Байден 7 листопада попередив, що перемога республіканців може послабити демократичні інститути країни. 17 листопада стало відомо, що республіканці перемагають демократів у Палаті представників на проміжних виборах в США, подолавши поріг у 218 місць.

7 грудня у другому турі виборів до США у штаті Джорджія перемогу здобув представник Демпартії Рафаель Ворнок, завдяки чому демократи здобули 51 зі 100 місць у верхній палаті Конгресу Сполучених Штатів.

4 листопада конгресвумен, республіканка та "трампістка" Марджорі Тейлор Грін заявила, що, якщо республіканці отримають більшість, від республіканського Конгресу Україна не отримає "ні копійки".

Читайте також

Сили оборони просунулися на Бахмутському напрямку, Україна планує наступ навесні. 318 день війни. Онлайн

На початок