У Луцьку шрифтом Брайля видали майже пів сотні книг

У Луцьку шрифтом Брайля видали майже пів сотні книг

У Луцьку шрифтом Брайля видали майже пів сотні книг
Книги, надруковані шрифтом Брайля у Луцьку. Фото: Суспільне Луцьк

Упродовж шести років в Луцьку надрукували майже 50 книжок шрифтом Брайля. Переважно – це дитяча література волинських авторів, – розповів Суспільному голова обласної громадської організації людей з інвалідністю по зору Віталій Ткачук.

З його слів, у 2021 році в обласному центрі Волині надрукували книжку Валентини Семеняк під назвою "Булочка для Бога". Нині, поки тривають воєнні дії, друк книг призупинили.

Всесвітній день абетки Брайля
Віталій Ткачук читає книгу шрифтом Брайля. Фото: Суспільне Луцьк

4 січня у світі відзначають День алфавіту для людей з порушенням зору. Шрифт Брайля дає можливість людям з порушенням зору читати, вчитися та працювати, каже Віталій Ткачук, який навчився читати шрифтом Брайля у школі. Говорить: кожна буква має певну комбінацію крапочок.

У Луцьку шрифтом Брайля видали майже пів сотні книг
Фото: Суспільне Луцьк

"Шрифт Брайля: з шестикрапки і з комбінації формуються всі букви. Наприклад буква А – перша крапочка. Шестикрапка складається з першої, другої, четвертої і шостої крапочки", – каже чоловік.

Лучанин Віталій Ткачук додав: шрифт Брайля повинен знати кожен незрячий, а користування лише аудіоносіями, каже, є неправильним.

Що відомо

  • На Волині функціонують три спеціалізовані бібліотеки, де незрячі люди можуть узяти для читання літературу шрифтом Брайля. Вони функціонують у Луцьку, Ковелі і Камені-Каширському. Книгозбірня в Луцьку нараховує 890 примірників шрифтом Брайля.
  • У 2022-му в обласному центрі Волині в 25 примірниках видали книгу для незрячих людей автора Петра Троневича про історію міста "Оповідання з давньої історії Луцька".

Термінові новини читайте в Telegram та Viber Суспільного Луцьк.

На початок