"Без звільнення не здійснилась б моя мрія життя". Ексначальник Чернівецької ОВА про службу на Донеччині

"Без звільнення не здійснилась б моя мрія життя". Ексначальник Чернівецької ОВА про службу на Донеччині

Ексклюзивно
"Без звільнення не здійснилась б моя мрія життя". Ексначальник Чернівецької ОВА про службу на Донеччині
. Сергій Осачук. Фото надане ним

Ексначальник Чернівецької ОВА Сергій Осачук за тиждень після звільнення став до лав прикордонної служби та поїхав у Донецьку область. Розповідає, за цей час вивчив Донеччину не гірше за Буковину, орієнтується без карт та навігаторів і знає весь рубіж оборони.

Тепер підполковник Осачук відповідає за участь прикордонників в оборонних та визвольних заходах. Суспільне запитало Осачука, які завдання він виконує на війні та як змінилось його життя після звільнення з посади начальника ОВА.

— Що входить у ваші обов'язки?

— Я належу до старшого офіцерського корпусу, відповідно керівна функція поширюється на підрозділи великої чисельності. Моя зона відповідальності — це бути з нашими підрозділами. Ми у складі прикордонних військ входимо до Сил оборони. Є Збройні Сили України, прикордонні війська, Нацгвардія та СБУ. І сьогодні пліч-о-пліч всі тут стоять. Тому моя зона відповідальності — це участь прикордонників в оборонних та визвольних заходах, боях і операціях.

А найголовніше — я відчуваю, що тут дуже багато земляків. І перекажіть це всім, що сьогодні кількість буковинців, чернівчан, які тримають оборонний рубіж на Донеччині, є дуже-дуже високою.

Це різні підрозділи, і тому це всім нам зігріває душу. Ми зустрічаємось, підтримуємо одне одного. Неважливо, хто полковник, хто солдат — ми одна велика родина, військове братерство військове. Це особлива енергетика, яку не опишеш словами.

І дуже багато волонтерів з Буковини до нас приїжджають. Потрібно пам’ятати, що тут сьогодні кується майбутнє нашої держави.

— Чи погоджуєтесь зі своїм звільненням?

— Погоджуюсь. Знаєте чому? Про це знає тільки моя родина і найближчі друзі. Ви можете спитати їх зненацька, і вони дадуть відповідь на питання: "Про що все життя Сергій мріяв?". Сергій все життя, від садочка, від ясельної групи, через всю школу, університет і військові кафедри, завжди мріяв бути діючим офіцером. І я просто дякую Богу, що почув мене, дав мені таку можливість — бути серед діючих сил оборони, в строю. Не офіцером запасу, а офіцером діючим. Я вважаю, без мого звільнення не реалізувалася б моя мрія життя.

"Без звільнення не здійснилась б моя мрія життя". Ексначальник Чернівецької ОВА про службу на Донеччині
Фото надав Сергій Осачук

— Як оцінюєте свою роботу на посаді начальника ОВА?

— Свою роботу на посаді начальника ОВА оцінюю на найвищу оцінку, і не мою особисту, а всієї команди. Тому що у надзвичайно складний рік чергового виклику Росії до нашої незалежності ми згуртувалися і всі як єдині працювали у потужній команді як потужний дієвий механізм нашої держави.

Забезпечили виконання всіх мобілізаційних завдань, стали до строю, мотивували людей, вели, і я переконаний, що Чернівецька ОВА у першому півріччі 2022 року була серед кращих областей. І ми були лідерами, постійно перебували на зв’язку з людьми, з громадами.

На час керування Осачука припав початок повномасштабної війни, через що регіон прийняв понад 100 тисяч людей з небезпечних областей. Згодом почали відкривати кримінальні провадження, зокрема й щодо посадовців ОВА, через розкрадання гуманітарної допомоги.

— Чому президент підписав указ про ваше звільнення?

— Давайте адекватно і чесно дивитися на ситуацію, що це є політика. І управлінські рішення будь-якого рівня завжди мають не тільки складову ефективності, чи виконує хтось якусь роботу, а завжди є політична складова. Є кон'юктура, потрібна для досягнення іншої, на той момент важливішої місії, завдання.

Це є рішення президента, його офісу, усіх, хто має загальну політичну відповідальність перед народом України. Я скористався запрошенням у жовтні 2019 року стати поруч з президентом і реалізовувати. І хочу сказати, що робив це абсолютно на повну силу, не граючи, не імітуючи, а всі процеси, які я запроваджував, були для багатьох в області болючими, бо наступав на корупційні хвости.

Читайте також: Зміна голови ОВА, прощання з ОПЗЖ, нові депутати в міськраді. Топ-5 подій в чернівецькій політиці за рік
Сергій Осачук
Сергій Осачук. Фото надане Сергієм Осачуком

Якщо це не твоя війна, це не твоя держава. Кожному, хто почуває серцем й розумом необхідність бути поруч з захисниками, не потрібно підписувати контракт. Для цього достатньо прийти до одного з центрів комплектування й стати військовим на оцей особливий період воєнного стану. Коли закінчиться війна, а вона закінчиться нашою перемогою, тоді кожен зможе вибирати, чи залишатись в строю, чи бути в запасі.

Сергій Осачук очолював Чернівецьку облдержадміністрацію майже три роки. Раніше Суспільне розповідало, чим він запам'ятався:

Читайте Суспільне Чернівці у Telegram: головні новини

Станьте частиною Суспільне Чернівці: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села. Пишіть нам на пошту редакції новин: [email protected].

На початок