Рівненщина: чоловік знайшов у своєму колодязі радянський артснаряд

Рівненщина: чоловік знайшов у своєму колодязі радянський артснаряд

Рівненщина: чоловік знайшов у своєму колодязі радянський артснаряд
.

На Рівненщині чоловік під час чищення колодязя селянин дістав звідти артилерійський снаряд радянського виробництва часів Другої світової війни. Це сталось у селі Кошатів Здолбунівського району. У пресслужбі ДСНС повідомили, що чоловік дістав боєприпаси із дна самотужки, бо не знав, що це таке. Уже потому його знищили піротехніки.

За словами речника ГУ ДСНС області Дмитра Мельника, артснаряд калібру 45 міліметрів був у бойовому стані, а відтак і становив потенційну загрозу. У випадку

Радіус ураження на відкритій місцевості артснаряду калібром 45 мм – до 500 метрів.

– У колодязі, за моєї практики, снаряд знайшли вперше. Був випадок, коли виїжджали на виклик на лісопильню, там у дереві знайшли мінометну міну 82 мм, вона попала колись у стовбур дерева і 60 років там пробула. Добре, що тоді цей боєприпас вчасно помітили, – розповів Дмитро Мельник.

У Службі порятунку уточнили, що з початку цього року піротехніки вилучили і знищили 708 боєприпасів часів Першої та Другої світових воєн. З початком польових робіт кількість таких виїзд збільшується.

– Випадки різні бувають. Буває, що на полі трактор працює, оре, а ззаду боєприпасів – як картоплі. І це справді небезпечно. Земля має властивість, так би мовити, виштовхувати боєприпаси. Зараз багато виявляють, скажімо, біля села Решуцьк, – сказав речник ГУ ДСНС.

Дмитро Мельник нагадав, що не варто самотужки нічого робити із боєприпасом, якщо його виявили. Першим кроком має бути повідомлення на 101 чи 112, а також до приїзду спецслужб потрібно обмежити доступ до цього місця іншим людям.

Нагадаємо, що 2 травня на Рівненщині діти намагались підірвати артснаряд, який знайшли на пасовищі. Вони кинули його у колодязь, а потім вкинули туди скляну півлітрову банку із бензином та підпалили. У певний момент пролунав вибух, але розірвався не снаряд. У цьому випадку ніхто не травмувався.

8 квітня у центрі міста Сарни на Рівненщині знайшли авіабомбу, яку виявили під час ремонту дороги екскаватором за 50 метрів від центральної площі райцентру. Цей боєприпас був здатний уразити людину на відстані до 2-х кілометрів.

Боєприпас піротехніки знищили у спеціальному місці.

2 квітня на Рівненщині два дні знищували знайдені в лісомасиві біля села Трубиці Костопільського району майже півтори сотні снарядів. Тоді для людей, які займаються сільгоспроботами, існувала загроза.

На початок