У Сумах на підприємстві "Керамейя" відбулися обшуки

У Сумах на підприємстві "Керамейя" відбулися обшуки

Доповнено
У Сумах на підприємстві "Керамейя" відбулися обшуки
. Фото: Суспільне Суми

У Сумах на підприємстві, що виробляє керамічну цеглу і бруківку, 27 грудня відбулися обшуки. Мова про ТОВ "Керамейя". Туди, за словами директора підприємства Івана Телющенка, вранці прибули слідчі.

Шукали, говорить Іван Телющенко, незаконну врізку до магістрального газопроводу середнього тиску: "Ми взяли у вересні газу на 15 млн кубів, а в жовтні — на 500 тисяч. У людей з відсутністю причинно-наслідкового зв’язку у голові, вони думають, що це хтось краде. А у нас причина проста. Ми просто перейшли на інший вид продукції, який ми випалюємо пелетами. Замість того, щоб прислати спеціаліста, експерта, прислати експерта з участковим, вони привезли автоматників".

Разом із слідчими на підприємство прийшли й люди у формі працівників "Сумигазу". Вони жодних коментарів кореспондентам Суспільного не надали.

За словами головного інженера підприємства Анатолія Савченка, споживання природнього газу підприємством дійсно знизилося – через те, що на "Керамейї" розробили програму енергозаміщення природного газу на альтернативні джерела енергії. Зробити так вирішили ще понад вісім років тому, говорить чоловік. За його словами, ще у 2014 році, у перші місяці російського вторгнення в Україну, на "Керамейї" спочатку припинили опалювати природним газом офіс.

У Сумах на підприємстві "Керамейя" відбулися обшуки
Суспільне Суми

"Наші котли заглушені з 13-го року. Вироблений на нашому підприємстві "Технобіоенергосервіс", спеціальний котел, який обігріває нам офіс і робить гарячу воду для того, щоб люди могли помитися після зміни", - сказав інженер. Котел, говорить Анатолій Савченко, працює на біопаливі: зерновідходах, соняшникових та дерев’яних пелетах. З цього пізніше і виникла ідея випалювати без використання газу й цеглу також "Те, що нам зараз інкримінує прокуратура, ми використали оцей феномен на випалі рядової цегли, керамічного блоку, не клінкера. Для клінкера ми газ брали", - розповів чоловік.

Нині виробництво на заводі припинено через перебої з електропостачанням, говорить головний інженер. Наздогнати об’єми виробництва планують після перемоги. "Ми вдвічі за дуже невеликі гроші зможемо збільшити випуск будівельних матеріалів саме стінових, не облицювальних, а стінових що буде потребувати наша країна у перші роки після війни. Тому ми зробили таку схему, яка замінює газ дуже швидко на альтернативу, а альтернативою є подрібнена пелета. Тому ми засипаємо в той бункер пелету, потім по шнековому транспортеру воно йде сюди і засипається у бункер. Потім вже зсипається само у ті пальники, де до цього використовувався газ", - розповів Анатолій Савченко.

У Сумах на підприємстві "Керамейя" відбулися обшуки
Суспільне Суми

Чи знайшли незаконну врізку на території "Керамейї", у поліції не коментують.

"На даний момент працівниками слідчого управління проводиться обшук в рамках кримінального провадження з метою підтвердження чи спростування інформації, викладеній в заяві. Кримінальне провадження відкрите за заявою АТ "Сумигаз". Частина четверта, статті 191 ККУ це – привласнення чужого майна службовою особою шляхом зловживання своїм службовим становищем, стаття 292, частина друга, це — пошкодження об’єктів газопроводу", - розповів начальник відділу розслідування особливо тяжких злочинів ГУНП у Сумській області Артем Денисенко.

Пояснити, які саме претензії мають до "Керамейї" в АТ "Сумигаз" відмовились. За словами речниці Анастасії Шимаріної, підприємство не надаватиме ніяких коментарів, бо тривають слідчі дії.

Читайте також

  • У Шостці на Сумщині теплопостачальне підприємство заборгувало майже 35 млн грн за розподіл газу

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок