На Прикарпатті закликають створити асоціацію дрібного і малого бізнесу для захисту прав

На Прикарпатті закликають створити асоціацію дрібного і малого бізнесу для захисту прав

На Прикарпатті закликають створити асоціацію дрібного і малого бізнесу для захисту прав
. Facebook

Створити асоціацію дрібного і малого бізнесу для захисту своїх прав пропонує регіональний координатор Всеукраїнської ініціативи "Активна громада" Олег Серняк. Про це він повідомив у студії Суспільного.

Під час пандемії держава своїми нормативними актами припинила діяльність малого і середнього бізнесу, і саме вона повинна компенсувати фінансові втрати, яких зазнали підприємці цієї категорії. Проте виступити з певними вимогами до можновладців немає змоги, оскільки не створено асоціації, яка б захищала права малого і середнього бізнесу.

"Безумовно їм потрібна державна підтримка. Виступаю за фінансову підтримку цих підприємців. І в цьому нема нічого поганого. Ми бачимо приклади європейських країн, США, де є фінансова підтримка. Не звільнення від оподаткування, тим самим ставлячи під ризик не тільки економіку, місцеві бюджети і фактично добробут місцевих громад, а фінансову підтримку, бо держава втрутилася у їхню діяльність. Вона нормативним документом припинила підприємницьку діяльність, вона повинна це компенсовувати.

На думку Олега Серняка, під час карантинних обмежень стали ефективними онлайн-прєкти, в яких покупців зосереджували на місцевих виробників.

"Місцеві локальні інціативи - вони активні і ефективні. Їхня основна роль - роль такого собі рекламодавця. Вони з'єднували покупця з продавцем. І часто з'єднували ті ланки, які були втрачені через уведення карантинних обмежень в економіці. Вони певною мірою себе виправдали. Безперечно, коли люди сиділи вдома і через смартфон мали можливість замовити продукти часто безкоштовно, - це певною мірою допомогло здійснювати діяльність дрібному і малому бізнесу", - каже Олег Серняк.

З приводу ініціативи Івано-Франківської міської ради, а саме створення сайту "Купуємо івано-франківське, даємо роботу іванофранківцям", то в регіонального координатора Всеукраїнської ініціативи "Активна громада" - своя думка.

"Я, чесно кажучи, невпевнений, що їхня основна мета - підтримати дрібний і малий бізнес, адже серед переліку тих підприємств, які там рекламуються з приставкою "Купуй франківське", є дуже великі виробники. Зараз треба зрозуміти, хто зазнає найбільших втрат - це дрібний і малий бізнес. Бо той бізнес, якій міг продавати в супермаркетах до введення обмежень, він це успішно робив і під час карантину. Їх додатково на рівні громади чи уряду не потрібно підтримувати. Такі більш локальні громадські неофіційні ініціативи, як на мене, ефективніші в цьому контексті. Влада переймає досвід, але робить це трошки з іншої точки зору. Думаю, це хороша ініціатива, але не в такій реалізації", - ділиться Олег Серняк.

На початок