307 день війни: хроніка подій в Херсонській області

307 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Оновлено
307 день війни: хроніка подій в Херсонській області
. Херсон. Пошкоджене обстрілами військових РФ дерево у дворі Таврійського мікрорайону, 12 грудня 2022 р. Фото: Олена Ліщенко/Суспільне Херсон

307 день повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Херсон повернувся під контроль України. У звільнених населених пунктах Херсонської області тривають стабілізаційні заходи, їх ускладнюють постійні обстріли російських військ. На лівобережжі Херсонщини лунають вибухи — Сили оборони знищують склади боєприпасів, техніку, живу силу та логістичні шляхи військ РФ.

Суспільне слідкує за всіма подіями, що відбуваються в регіоні. Інформація оновлюється. Новини попереднього дня читайте тут, відеосюжети та дайджести новин — на YouTube Суспільне Херсон.

Головне на цей час

  • На тимчасово окупованій території Херсонської області, 25 грудня, армія РФ втратила до 50 військовослужбовців та близько 100 — поранених. Також знищені 5 одиниць військової техніки різного типу.
  • На Херсонському напрямку військові РФ протягом дня обстріляли з артилерії цивільну інфраструктуру Новоолександрівки, Гаврилівки, Республіканця, Новокаїрів, Томариного, Тягинки, Микільського, Придніпровського, Інженерного, Антонівки та Херсона.
  • Через обстріли військовими РФ Херсона в мікрорайоні Корабел у більшості будинків відсутні електрика, вода, теплопостачання, у деяких — газ. Херсонська МВА закликає людей евакуюватись.
  • З 64 поранених під час обстрілу російською армією Херсона 24 грудня, 18 залишаються у важкому стані.
  • У Нововоронцовській громаді на Херсонщині правоохоронці ексгумували тіла двох чоловіків, які загинули від обстрілів військами РФ. Наразі тіла направили на судово-медичну експертизу.
  • На Херсонщині слідчі СБУ повідомили полоненому бойовику "ДНР" про підозру у державній зраді. Підозрюваний спільно з російськими військовими нападав на жителів окупованої Каховки. У разі спротиву місцевих — застосовував зброю.
  • На Херсонщині у грудні Укрпошта відновила доставку та виплати пенсій у 65 деокупованих населених пунктах, повідомляють в Мінреінтеграції.
  • В обласному бюджеті Херсонщини на 2023 рік значну частину коштів спрямують на утримання обороноздатності регіону та заходи безпеки для людей, зокрема, на відновлення бомбосховищ.

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Війська РФ обстріляли пологове відділення

Війська РФ обстріляли пологове відділення лікарні. За повідомленням ОП загиблих та травмованих немає, повідомив у Telegram заступник голови Офісу Президента Кирило Тимошенко.

Керівник пресофісу Херсонської ОВА Олександр Толоконніков підтвердив Суспільному, що було влучення в пологовий будинок однієї з міських лікарень.

"Головне, ніхто не постраждав", — сказав Толоконніков.

В Одесі переселенці з Нової Каховки приготували понад тисячу святкових пряників для військових

Асоціація жінок України “Дія” разом з переселенцями з Нової Каховки за два дні виготовили більше тисячі святкових пряників для військових. Процес їхнього приготування бачили кореспонденти Суспільного.

Російські військові посилюють тиск на лівому березі Херсонщини

На лівобережжі Херсонщини, російські військові посилили контроль. Місцеві кажуть, що по вулицях багато військових РФ. Також на окупованій території постійні перебої з електрикою та зв’язком. А також обмежені в кількості товарів магазини та закриті аптеки.

На Херсонщині за добу знешкодили 128 вибухонебезпечних предметів

128 вибухонебезпечних предметів за добу знешкодили піротехнічні підрозділи у деокупованих населених пунктах Херсонщини. Обстежили майже 5 гектарів територій, більше ніж 8 кілометрів ЛЕП та 24 домогосподарства, повідомляє ГУ ДСНС України у Херсонській області.

Російські окупанти вчергове обстріляли середмістя Херсона

Російські військові вчергове обстріляли Херсон та його передмістя. Пошкоджені інфраструктурні об'єкти, Алея Слави, адміністративні та приватні будинки. На місці обстрілів побували кореспонденти Суспільного.

Євгенія Ходусенко живе неподалік парку Слави у Херсоні. Жінка не виїхала з міста через хвору доньку. Вночі їх район обстріляли російські військові, пошкоджені будинки сусідів.

"У наших сусідів просто вибухом рознесло все подвір’я. Вони залишилися чудом живі. У інших сусідів були пошкоджені дахи, вибиті вікна, скло валялися скрізь. Було дуже жахливо. Це було вночі" — розповідає Євгенія.

307 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Херсон. Зруйновані пам'ятники на Алеї Слави у парку Слави після обстрілів російської армії міста 26 грудня 2022 р. Фото: Суспільне Херсон

Минулої доби російські військові обстріляли і Алею Слави. Зруйновані кілька меморіальних дощок. Також пошкоджений напис "Херсон" при вході у парк "Херсонська фортеця". Залишок снаряда залишився в бетонному паркані. Постраждали також кілька навколишніх адміністративних будівель. В них повилітали вікна.

За словами голови пресофісу Херсонської обласної військової адміністрації Олександра Толоконнікова, минулої доби російські військові обстріляли Херсонщину 40 разів.

У Херсоні відкриті два поліцейські мобільні пункти підтримки

У Херсоні працюють поліцейські мобільні пункти підтримки за адресами вулиця Філатова, 30 та проспект 200 років Херсона, 30, повідомляє Нацполіція України

Тут за потреби можна зігрітися та зарядити гаджети.

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Відбій повітряної тривоги в Херсонській області.

Надавав військовим РФ місця проживання та медичну допомогу. Ексначальника херсонської колонії будуть судити з держзраду

Ексначальника Херсонської виправної колонії обвинувачують у державній зраді та будуть судити за співпрацю з військовими РФ. Він дозволив їм жити в колонії, надавав медичну допомогу і змушував засуджених ремонтувати окупантам техніку, повідомляє Херсонська обласна прокуратура.

Повітряна тривога в Херсонській області.

У Херсоні облаштовують ще п'ять Пунктів Незламності та сім у передмісті

У Херсоні облаштовують ще п'ять Пунктів Незламності та сім у передмісті. Їх забезпечать генераторами, супутниковим інтернетом Starlink, питною водою, харчовими наборами. В пунктах будуть облаштовані кімнати для дітей. Раніше в Херсоні вже організували роботу чотирьох Пунктів Незламності, повідомляє Херсонська міськрада.

Генічеськ — це Україна". Листівки з такими написами поширюють у тимчасово окупованому місті

"Генічеськ — це Україна". Листівки з такими написами поширюють у тимчасово окупованому місті учасники руху опору "Жовта стрічка". Про скору деокупацію у Генічеську нагадують щодня патріотичними плакатами, написами та графіті. повідомляє Рух опору "Жовта Стрічка".

Антонівка під Херсоном залишається без електропостачання

В Антонівці Херсонської громади повністю відсутнє електропостачання. Близько 95% домогосподарств забезпечені газом, близько 70% мають воду завдяки підключенню генератора. Про це повідомляє Херсонська міськрада.

За інформацією міськради, від обстрілів РФ постраждала адмінбудівля Антонівського старостату. Загалом з листопада пошкоджені близько пів тисячі приватних будинків.

У Херсоні за повної відсутності електроенергії працюватимуть банки

У Херсоні під час можливого блекауту працюватимуть банківські установи. НБУ разом із системно важливими банками запустили ініціативу Power Banking, повідомляє Херсонська ОВА.

Відділення забезпечені альтернативними джерелами живлення та звʼязку, мають посилену інкасацію готівки та додатковий персонал.

Адреси банків у Херсоні:

ПриватБанк

  • вулиця Суворова, 34;
  • вулиця Потьомкінська, 20;
  • проспект 200-річчя Херсона, 32.

Ощадбанк

  • вулиця Суворова, 26;
  • вулиця Чорноморська, 29-а.

А-Банк проспект Ушакова, 32.

МТБ Банк вулиця Олександрівська, 1.

Пумб проспект Ушакова, 58.

Сенс Банк проспект Ушакова, 30/1.

Укргазбанк проспект Ушакова, 68.

В Одесі попрощалися з військовослужбовцем з Херсонщини, журналістом і режисером Антоном Коломойцем

У Одесі біля Будинку офіцерів попрощалися з військовослужбовцем з Херсонщини, журналістом і режисером Антоном Коломойцем. Він загинув 20 грудня у боях за Бахмут в Озерянівці Донецької області.

307 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Одеса. Військовослужбовці тримають прапор України на прощанні з військовослужбовцем, режисером, журналістом Антоном Коломойцем, 27 грудня 2022 Фото: Суспільне Херсон

Антон довгий час працював в обласній телерадіокомпанії "Скіфія", згодом — на Суспільному Херсон. 11 листопада журналіст доєднався до лав 28-ї окремої механізованої бригади імені Лицарів Зимового Походу. У Антона залишилась дружина та двоє неповнолітніх дітей.

"Наше життя згоріло". На Херсонщині родина через руйнування будинку вимушена мешкати в сараї для худоби

У зруйнованому селі Князівка, що у Бериславському районі Херсонської області станом на 26 грудня немає електрики та водопостачання. Світлана із чоловіком та сином повернулись у село в жовтні. Їхній будинок зруйнували обстріли, жити родина вимушена у сараї.

Про це Світлана розповіла кореспондентам Суспільного

За словами Світлани, до повномасштабного вторгнення в сараї тримали худобу, після руйнування будинку вимушені самі облаштування тут помешкання.

307 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Фото: Валентина Гурова/Суспільне Миколаїв

"Добре, що ліжка на метал ні здав ніхто ці, з панцерними сітками, вони нас виручили. Перетягували, сушила, пересушувала. Хоча воно зараз знов все мокре", — каже Світлана.

Світлана говорить, житиме в сараї, але вдома.

"Ми коли виїжджали з дому, я хаті сказала, повернулась, повернулася до хати й кажу: "Ти тільки, ріднесенька, вистій, ми обов’язково повернемось!", — додає жінка.

Сотнею ударів ножем вбила чоловіка. На Херсонщині судитимуть жительку Великих Копанів

Олешківська прокуратура завершила слідство та передала до суду обвинувальний акт, за яким судитимуть 50-річну жительку села Великі Копані Херсонської області. Жінка вбила свого співмешканця, завдавши йому сто ударів ножем.

Про це на сайті повідомила прокуратура Херсонської області.

За даними слідства, чоловік та жінка посварились під час застілля, вона схопила ніж та завдала тому 106 ударів. Потім відрізала йому голову та статевий орган.

Армія РФ 26 грудня обстріляла чотри громади Бериславського району

Потягом доби 26 грудня армія РФ обстріляла чотири громади Бериславського району. Про це в Telegram повідомив начальник РВА Володимир Літвінов.

Найбільше постраждала цивільна інфраструктура населених пунктів Томарине, Новоолександрівка, Гаврилівка, Золота Балка, Республіканець, Новокаїри, Тягинка та міста Берислав, йдеться в повідомленні.

За даними РВА, одна людина поранена.

" Ми ще не можемо про це говорити, але результати дуже "смачні". Гуменюк про відповідь Сил оборони на обстріли правобережжя Херсонщини

Армія РФ продовжує вогнем тероризувати правий берег, навіть ті райони і населені пункти, де не ступала нога військового РФ. Про це в етері загальнонаціонального марафону сказала керівниця об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони та охорони півдня Наталія Гуменюк.

"На лівобережжі Херсонщини ворог маневрує, вони побоюються нашої відповіді. Вони її відчувають, вона досить суттєва. На разі ми ще не можемо звітувати про результати, але вони дуже смачні", — заявила Гуменюк.

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Російська армія 26 грудня 40 разів обстріляла Херсонщину — ОВА

Протягом доби 26 грудня російські війська з артилерії, РСЗВ, мінометів та танків 40 разів обстріляли Херсонщину, повідомив в Telegram голова ОВА Ярослав Янушевич.

Також за даними ОВА, 11 разів військові РФ обстріляли Херсон. Поцілили в завод, приватні та багатоквартирні будинки. Одна людина поранена, йдеться в повідомленні.

Минулої доби російська армія завдала два ракетні удари та 44 рази обстріляла територію України з РСЗВ

Протягом минулої доби російські війська завдали два ракетних удари та здійснили 44 обстріли з реактивних систем залпового вогню.

Про це повідомляє Генштаб ЗСУ в оперативній інформації станом на 6 ранку 27 грудня.

За даними штаба, на Херсонському напрямку від обстрілів постраждала цивільна інфраструктура населених пунктів Берислав, Веселе, Садове, Антонівка і Станіслав Херсонської області та міста Херсон.

На початок