Британія хоче подвоїти зусилля з підготовки українських військових

Британія хоче подвоїти зусилля з підготовки українських військових

Британія хоче подвоїти зусилля з підготовки українських військових
. Фото: Генеральний штаб ЗСУ / Facebook

Велика Британія виступила з ініціативою подвоїти кількість українських військових, які проходитимуть навчання під керівництвом західних інструкторів.

Як повідомляє пресслужба Генерального штабу ЗСУ, про це заявив міністр оборони королівства Бен Воллес під час виступу у британському Парламенті.

"Наші Збройні сили роблять усе можливе для розвитку бойової майстерності українців та українок. Оскільки у 2022 році майже 10 000 українських військовослужбовців проходили навчання у Великій Британії, я прагну, щоб наші Збройні сили разом із нашими союзниками принаймні подвоїли кількість підготовлених у 2023 році", — зазначив посадовець.

Він також висловив подяку союзникам за допомогу у навчанні військовослужбовців українських Сил оборони.

"Я хотів би подякувати Канаді, Данії та Фінляндії, Швеції, Норвегії, Новій Зеландії, Литві, Нідерландам та Австралії за їх внесок у навчання українців", — підкреслив міністр.

Раніше Бен Воллес повідомив, що Велика Британія передала Україні понад 900 генераторів, а також одяг і спорядження, розраховане на екстремально низькі температури.

Що відомо про допомогу Британії Україні

Від початку війни Велика Британія відправила в Україну легку протитанкову зброю нового покоління NLAW. Головне призначення цієї зброї — знищення броньованих машин на коротких дистанціях одним пострілом.

28 квітня в Україну відправили сотні ракет Brimstone. Про це повідомив заступник міністра оборони Британії Джеймс Геппі. Уже на початку травня українські військові почали застосовувати нову зброю.

Велика Британія передала Україні 120 броньованих машин, серед яких - патрульні машини Mastiff. Україна отримала "десятки" важких безпілотних літальних апаратів (БПЛА) для забезпечення матеріально-технічної підтримки ізольованих сил.

Додатково, Велика Британія передала Україні системи протиповітряної оборони, зокрема, ракети Starstreak. Ці системи призначені для збивання винищувачів і гелікоптерів, які пролітають відносно низько над землею. Британці також передали Україні гусеничні машини Stormer як мобільну платформу для Starstreak.

Інша допомога Великої Британії:

  • понад 200 протитанкових ракет Javelin;
  • 1360 протибункерних снарядів;
  • 4,5 тонни пластикової вибухівки;
  • понад 400 тисяч патронів для стрілецької зброї;
  • понад 200 тисяч одиниць захисного спорядження, зокрема, шоломи, бронежилети, далекоміри та медичне обладнання.

9 грудня прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак провів телефонну розмову з президентом України Володимиром Зеленським, під час якої пообіцяв, що Україна найближчим часом отримає більше зброї і ракет протиповітряної оборони малої дальності.

10 грудня експрем'єр Великої Британії Борис Джонсон у колонці для The Wall Streat Journal наголосив, що війна в Україні може закінчитися лише відтісненням російських військ до кордонів 24 лютого. А для того, щоб це сталось швидше, міжнародна спільнота має активізувати допомогу Україні.

12 грудня міністр оборони Сполученого Королівства Бен Воллес заявив, що Велика Британія може розглянути питання передачі Україні зброї великої дальності у разі, якщо Росія продовжить завдавати удари по українських цивільних об’єктах.

15 грудня Воллес заявив, що Міноборони Британії не виключає передачі Україні авіаційних крилатих ракет Storm Shadow.

24 грудня Міністерство фінансів України повідомило, що Велика Британія надає Україні допомогу у розмірі 500 мільйонів доларів через проєкт Світового банку.

Читайте також

Міноборони Британії показало тренування українських військових

Російські війська обстріляли Херсон, загинуло 10 людей, понад 60 поранені. 305 день війни. Онлайн

На початок