Рівнеоблрада підтримала запровадження курсів духовно-морального спрямування у школах

Рівнеоблрада підтримала запровадження курсів духовно-морального спрямування у школах

Рівнеоблрада підтримала запровадження курсів духовно-морального спрямування у школах
. Фото: ілюстративне\Суспільне Рівне

Рівненська обласна рада 23 грудня прийняла рішення про запровадження курсів духовно-морального спрямування у навчальних закладах. Щоправда, воно має рекомендаційний характер. Проєкт рішення депутати затвердили в цілому після 25-хвилинного обговорення з єдиною правкою.

Проєкт рішення про запровадження з 2023-2024 навчального року в усіх гімназіях та ліцеях Рівненщини курсів духовно-морального спрямування розробили депутати шести фракцій обласної ради.

Згідно з ним, це мають бути факультативні уроки для різних класів. Готувати вчителів для них будуть на базі обласного інституту післядипломної педагогічної освіти.

Рішення про запровадження курсів духовно-морального спрямування депутати розглядали на сесії 23 грудня. Обговорення розпочав Олександр Набочук.

"Вважаємо вивчення курсів духовно-морального спрямування у навчальних закладах Рівненської області питанням надзвичайної ваги. Але є ряд питань стосовно практичного застосування цього проєкту рішення, адже поки він несе виключно декларативний характер", — зауважив депутат.

Андрій Пехотін, який був доповідачем з цього питання, пояснив, що, згідно з проєктом рішення, курс духовно-морального спрямування буде факультативним, а обов'язковим зробити його не дозволяє законодавство. Попри це, розробники напрацювали його таким, щоб він був "максимально результативним у плані реалізації".

"Це має бути двосторонній рух. Тобто має бути бажання батьків, щоб в школах області не просто давали знання, а й виховання, саме духовно-моральних цінностей. Але влада має стимулювати і основне, що заклали в четвертому пункті, щоб до 1 березня розробити програму фінансування і прийняти її на сесії", — пояснив доповідач.

Як саме називатиметься цей курс і чим буде різнитися від наявного нині у школярів факультативу "Християнська етика", попросила пояснити Світлана Богатирчук-Кривко.

"Трішки розмите питання "духовно-моральне спрямування". Чи погоджуєтеся з тим, що духовно-моральне виховання має бути на кожному предметі, починаючи з української мови, література, історія, право, де ми можемо говорити про корупцію і так далі. І навіть математика, фізика. Виховувати маємо кожним предметом", — зауважила Світлана Богатирчук-Кривко.

Андрій Пехотін відповів:

"У 2002 році було останнє рішення обласної ради по "Християнській етиці", а тут ми розширюємо спектр. Кожен освітній заклад має автономію і може впроваджувати різні предмети духовно-морального спрямування. Тому так і назвали курс, щоб не було вузько по християнській етиці і викладачі мали можливість різні варіанти запропонувати".

Крім того, Андрій Пехотін звернувся до депутатів з пропозицією долучитися і надати ідеї щодо фінансування програми курсу духовно-морального спрямування.

"В більшості шкіл області такі програми не реалізовуються тому, що немає стимулу зі сторони влади, це моя думка. Ми можемо тільки рекомендувати це впровадити і простимулювати, щоб ця програма стала важливою в кожному закладі освіти", — додав обранець.

На запитання Олександра Процюка щодо того, хто викладатиме цей курс — педагоги, чи представники духовенства, доповідач зазначив:

"Це будуть професійні вчителі, щоб не було перетягування канату. Із високими морально-духовними цінностями."

Після 25-хвилинного обговорення слово взяв голова обласної ради Андрій Карауш і перед голосуванням озвучив свою позицію.

"Ці курси — це не про релігію і не про церкву. Це про цінності, добро і зло, інститут сім'ї. Це рішення поліконфесійне і саме підготувати вчителя, надати йому інструменти, забезпечити методологією — завдання, які стоять в цьому рішенні. А далі підкріпити фінансовим ресурсом, щоб це було не тільки морально правильно, а й матеріально вигідно", — резюмував голова облради.

На голосування він виніс проєкт рішення в цілому з єдиною правкою, яку запропонував Олександр Дехтярчук — про доручення голові облради "створити робочу групу з залученням фахівців департаменту освіти".

Це рішення підтримали 50 депутатів, троє — не голосували.

Читайте нас у Telegram: екстрені новини та щоденні підсумки

Підписуйтесь на рівненське Суспільне у Viber

Долучайтесь до нас в Instagram

Ми у Twitter

Ми в YouTube

На початок