Експортують до Китаю та ЄС: як фірма на Рівненщині легально добуває бурштин

Експортують до Китаю та ЄС: як фірма на Рівненщині легально добуває бурштин

Ексклюзивно
Експортують до Китаю та ЄС: як фірма на Рівненщині легально добуває бурштин
. Фото: Суспільне Рівне

Група компаній, які офіційно займаються видобутком та переробленням напівдорогоцінного каменю на Рівненщині, від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну вийшла на рівень експорту. У 2022 році в країни Євросоюзу та у Китай вже відправили вісім партій легально видобутого рівненського бурштину. Про це в етері марафону Суспільне. Спротив розповів заступник директора Amber Galbin Group Ян Федосюк.

Це третій матеріал із циклу, присвячений третій річниці легалізації цього промислу в Україні.

Група компаній Amber Galbin Group восени 2022 року представила себе на міжнародній виставці Amberif у Гданську, зазначив Ян Федосюк.

"Ми розуміли, що експорт — це завжди краще і дорожче. Тож промоніторили ситуацію на ринку й організували наш перший виїзд. За результатами міжнародної виставки ми розробили стратегію маркетингу на наступні півтора року і тепер рухаємось по ній далі", — розповів він.

У 2022 році компанія вже відправила в країни Євросоюзу та у Китай вісім партій легального рівненського бурштину.

"Щодо китайців, то вони є особливими поціновувачами сонячного каміння, особливо українського. Китайці цікавляться, хочуть його купувати та співпрацювати. Можливо, через те, що бурштин зараз у них в тренді, але наскільки я орієнтуюсь, то китайці просто майстри своєї справи", — зауважив Ян Федосюк.

Він додав: у планах продовжувати співпрацю з Китаєм, а також перебирати їхній досвід обробки бурштину.

"Ми будемо далі з ними співпрацювати, вчитися самостійно перероблювати сонячне каміння, адже наша основна ціль — продавати вироби. Ми плануємо розширювати наше виробництво, хочемо стати найбільшою бурштиновою компанією у світі", — пояснив заступник директора Amber Galbin Group.

Читайте також: Три роки легального видобутку бурштину: скільки аукціонів провели на Рівненщині

За словами Яна Федосюка, закон про легальний видобуток бурштину на Рівненщині вже запрацював. "Це можна побачити на прикладі нашої компанії", — додав він.

"Вважаю, потрібно вже змінювати риторику, як мінімум. Бурштин у країні вже легалізований. Зараз залишається тільки доопрацьовувати закони у цьому напрямку. Ми будемо усіма силами намагатись комунікувати з державними органами для того, щоб покращувати роботу у загальному, можливо, десь мінімізувати якусь бюрократію, можливо, щось оптимізувати чи об'єднати щось. Ми відкриті та готові до співпраці. З часом все налагодимо", — сказав заступник директора компанії.

Репортаж Суспільного про фірму, яка легально добуває бурштин на Рівненщині

Що відомо

  • У грудні 2019-го Верховна Рада ухвалила закон про регулювання видобутку бурштину. Він передбачає видачу дозволів на видобуток на певних земельних ділянках, також він вносить зміни до Земельного кодексу, якими передбачається проведення розвідувальних робіт щодо пошуку покладів бурштину. Водночас закон запроваджує кримінальну відповідальність за незаконний видобуток і відповідальність за недотримання вимог рекультивації.
  • Після видобутку бурштину рекультивації в області потребує близько десяти тисяч гектарів земель. Це більше, ніж спільна площа міста Рівне та приміського Квасилова. Науковці певні, що шансів на відновлення родючості такого ґрунту – небагато. Про наслідки екологічного лиха Суспільне розповідало ТУТ.
  • Після легалізації видобутку бурштину правоохоронці неодноразово влаштовували рейди на клондайки та у села, де мешкають нелегальні копачі.

Читайте нас у Telegram: екстрені новини та щоденні підсумки

Підписуйтесь на рівненське Суспільне у Viber

Долучайтесь до нас в Instagram

Ми у Twitter

На початок