303 день війни: хроніка подій в Херсонській області

303 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Оновлено
303 день війни: хроніка подій в Херсонській області
. Херсон.Чоловік забиває вікна у будинку, з яких вилетіло скло внаслідок обстрілів військових РФ, 22 грудня 2022 року Фото: Олена Ліщенко/Суспільне Херсон

303 день повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Херсон повернувся під контроль України. У звільнених населених пунктах Херсонської області тривають стабілізаційні заходи, їх ускладнюють постійні обстріли російських військ. На лівобережжі Херсонщини лунають вибухи — Сили оборони знищують склади боєприпасів, техніку, живу силу та логістичні шляхи військ РФ.

Суспільне слідкує за всіма подіями, що відбуваються в регіоні. Інформація оновлюється. Новини попереднього дня читайте тут, відеосюжети та дайджести новин — на YouTube Суспільне Херсон.

Головне на цей час

  • За майже 10 місяців війни Росія втратила в Україні вже понад 100 тисяч особового складу, 3000 танків та близько 6000 інших бронемашин
  • Протягом доби російська армія з мінометів та артилерії обстрілювала Херсон, Новодмитрівку, Качкарівку, Інженерне та Львове
  • Сили оборони вдарили по місцю зосередження російських військ в районі Миколаївки Скадовського району. Генштаб ЗСУ повідомив, що уражено до 140 військовослужбовців РФ та знищено 8 вантажних автомобілів Камаз з боєприпасами.
  • У Станіславі внаслідок обстрілів російської артилерії поранений чоловік. Також пошкоджені 10 будинків, електромережі та газопроводи
  • На деокупованій території Херсонщини виявили сім катівень та вісім місць несвободи. У Херсоні найбільше місце катування, це ізолятор тимчасового тримання. Відомо про понад 300 людей, яких тримали в ізоляторі.
  • Російські окупанти силоміць вивезли пацієнтів психіатричних лікарень Нової Каховки та Олешок до Стрілкового на Арабатській стрілці.
  • У Херсоні правоохоронці затримали чоловіка з проросійськими агітаційними фото в телефоні та відміткою РФ у паспорті. Ймовірного колаборанта доправили до фільтраційного центру.
  • На Херсонщині суд надав дозвіл на спеціальне досудове розслідування щодо очільника псевдоадміністрації Голої Пристані та його так званої "першої заступниці".

"Святий Миколай дітям Херсона": у центрі для біженців влаштували благодійну акцію

У Херсонському центрі для біженців влаштували благодійну акцію “Святий Миколай дітям Херсона”. До організації долучився Таврійський фонд та благодійний фонд Support Kherson. Акцію ініціювала благодійна платформа dity.help спільно з “Наше радіо”.

Понад 30 тонн продовольства. Дніпропетровщина передала гуманітарну допомогу Херсонщині

З Дніпропетровщини до Херсонщини направили гуманітарний вантаж. Про це сказано у Telegram-каналі очільника Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентина Резніченка.

Допомога прибула до Високопільської громади. Людям привезли понад 30 тонн різноманітного продовольства.

Дніпропетровщина допомагає громаді вдруге. На початку грудня туди передали провізію, генератори та бензопили.

Російські війська знову обстріляли населені пункти Херсонщини

На Херсонському напрямку російські військові з реактивної та ствольної артилерії обстріляли Херсон, Республіканець, Дніпровське, Янтарне, Білозерку та Станіслав, повідомив Генштаб ЗСУ.

У Херсоні рятувальники відкрили "Клас безпеки" для дітей

У Херсоні відкрили Клас Безпеки для дітей. Тут рятувальники провели перший навчальний урок з основ безпеки життєдіяльності для херсонських школярів, повідомляє ГУ ДСНС України у Херсонській області.

Рятувальники Херсона обладнали Клас Безпеки аби навчити дітей правилах самозахисту. Приміщення оснащене методичними, агітаційними, демонстративними матеріалами та обладнанням з питань вивчення правил безпеки життєдіяльності.

Через постійні обстріли у Херсоні тимчасово припинили рух громадського транспорту до мікрорайону Корабел

Через постійні обстріли у Херсоні тимчасово припинили рух громадського транспорту до мікрорайону Корабел, повідомила Херсонська МВА у Telegram.

Маршрутні автобуси з мікрорайонів Таврійський, Шуменський та ХБК будуть зупинятись на Корабельній площі. Далі можна доїхати маршрутами №8 та № 20, які курсують з ТЕЦ та вулиці Генерала Алмазова.

"Міська адміністрація просить жителів Корабельного району евакуюватися до більш безпечних областей України. З питань евакуації, звертатись на "гарячу лінію" ОВА за номерами: 0800330951 та 091 481 78 45", — повідомили у МВА.

У Херсоні вшосте за день чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

У Херсоні затримали чоловіка, який побив та вкрав телефон у літньої жінки

У Херсоні затримали та відправили під варту 20-річного чоловіка, який побив та відібрав телефон у літньої жінки.

Про це повідомляється на сторінці поліції Херсонської області у Facebook.

Подія сталася 18 грудня вдень у мікрорайоні Житлоселище. 60-річна жителька Херсона знаходилась у підсобному приміщенні під'їзду однієї багатоповерхівки разом зі своєю знайомою. До жінок зайшов невідомий обом чоловік, який почав бити одну з херсонок, а потім схопив зі стола мобільний телефон і втік.

303 день війни: хроніка подій в Херсонській області
303 день війни: хроніка подій в Херсонській області. Херсон, затриманий за розбійний напад. Фото: поліція Херсонської області/Facebook

Поліцейські затримали 20-річного херсонця, 3 роки тому засудженого за подібний злочин. Чоловіку повідомили про підозру у розбійному нападі. Затриманий перебуває у слідчому ізоляторі. За скоєне йому загрожує ув'язнення на строк від 8 до 15 років з конфіскацією майна.

Відбій повітряної тривоги в Херсонській області.

У херсонському гідрометеорологічному коледжі студенту видали перший після деокупації міста диплом

22 грудня у херсонському гідрометеорологічному фаховому коледжі видали перший після деокупації обласного центру диплом. Заклад тимчасово працював в Одесі, і не всі студенти мали змогу виїхати з Херсона та отримали документ про освіту. Про це Суспільному повідомила директорка навчального закладу Світлана Кіріяк.

Коледж з першого дня війни був в окупації, але колаборанти зайшли до нього тільки 1 серпня, до цього часу колектив ще ходив на роботу, працювала охорона, говорить директорка закладу Світлана Кіріяк.

"Колаборанти намагалися запустити освітній процес, оголосили вступну кампанію, навіть прийняли на навчання п'ять студентів. Директором був призначений якийсь Волдайцев, а заступницею була наша колишня колега Ісаєва Наталія Василівна соціальний педагог коледжу, викладач англійської мови. Саме вона і займалась тиском на викладачів та студентів, які залишились в Херсоні, запрошувала на роботу та на навчання, контакти у неї всі були адреси теж, до деяких викладачів навіть приїжджала до дому проводила роботу", — розповіла Світлана Кіріяк.

303 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Студент гідрометеорологічного коледжу Олександр Рудаков тримає диплом, поруч -- директорка закладу Світлана Кіріяк, 22 грудня 2022 року Фото: Світлана Кіріяк/Facebook

Коли викладачі коледжу відмовилися від співпраці, тоді заїхали викладачі з Росії, та навіть в списках була колишня викладачка української мови та літератури, яку звільнили за два роки до війни, Шкільна Вікторія Миколаївна, розповіла Світлана Кіріяк. Також у списках тих, хто погодився на співпрацю з окупантами, зустрічались прізвища викладачів з аграрного університету, продовжує директорка.

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Повітряна тривога в Херсонській області.

Закликала свого чоловіка - російського військового, ґвалтувати українських жінок на Херсонщині — СБУ

Служба безпеки України зібрала докази та оголосила у міжнародний розшук росіянку, яка закликала свого чоловіка - російського військового, який воював на тимчасово окупованій Херсонщині, ґвалтувати українських жінок.

Про це йдеться в Telegram відомства.

Правоохоронці перехопили телефонну розмову військового РФ з дружиною після повномасштабного вторгнення та окупації регіону. В ній росіянка і спонукала чоловіка до ґвалтування.

303 день війни: хроніка подій в Херсонській області
303 день війни: хроніка подій в Херсонській області. Росіянка, яка спонукала чоловіка-окупанка ґвалтувати українських жінок Фото: СБУ/Telegram

За інформацією СБУ, злодійкою виявилась Ольга Биковська, яка зараз проживає на території ТОТ Крим. Жінці повідомили про підозру у порушенні законів і звичаїв війни. Їй загрожує до 12 років ув’язнення.

У тимчасово окупованому Скадовську знову чутно вибухи, повідомляють місцеві жителі.

У Херсоні знову чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного

Відбій повітряної тривоги в Херсонській області.

Внаслідок обстрілу Корабельного району Херсона загинула людина

Російські окупанти обстріляли Корабельний район Херсона. Відомо про одного загиблого, повідомляє заступник керівника ОП Тимошенко.

Повітряна тривога в Херсонській області.

Внаслідок обстрілу російськими окупантами Херсона загинули двоє людей

Вранці 23 грудня війська РФ обстріляли Херсон з реактивних систем залпового вогню, загинули двоє людей. Про це повідомляє Херсонська обласна прокуратура.

Пошкоджені житлові будинки, об’єкти критичної інфраструктури. Херсонська обласна прокуратура розпочала досудове розслідування у кримінальних провадженнях за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством.

Піротехніки ДСНС на Херсонщині виявили та знешкодили 11 346 вибухонебезпечних предметів

З початку робіт на деокупованих територіях Херсонщини піротехніки ДСНС обстежили понад 900 га, 125 об'єктів, майже 340 км доріг. Виявили та знешкодили 11 346 вибухонебезпечних предметів, повідомляє ГУ ДСНС у Херсонській області.

У тимчасово окупованому Генічеську окупанти викрали студентку ХДУ

Російські військові викрали 21-річну студентку Херсонського державного університету Галину Єльцову. ЇЇ забрали з власного дому у тимчасово окупованому Генічеську місяць тому і досі місцеперебування дівчини невідоме, повідомляє ректор ХДУ Співаковський.

303 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Галина Єльцова, студентка ХДУ Фото: Олександр Співаковський/Facebook

Війська РФ обстріляли дитячий садок у Херсоні

Сьогодні зранку російська армія обстріляла дитячий садок у Херсоні. На території є нерозірваний снаряд. Там працюють бригади ДСНС, повідомив Суспільному керівник пресофісу Херсонської ОВА Олександр Толоконніков.

У Херсоні вчергове чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного

У Бериславському районі військові РФ вбили чоловіка. Поліція перевіряє інформацію

Поліція перевіряє інформацію щодо вбивства російськими військовими жителя села Високе Бериславського району. Про вбивство повідомили його односельці. За їх словами чоловіка зарізали військові РФ.

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного

Війська РФ знову обстріляли Бериславський район

Протягом доби війська РФ обстріляли Берислав, Нововоронцовку, Осокорівку, Милове, Тягинку, Львове, Одрадокам'янку та Новоолександрівку. Внаслідок обстрілів пошкоджені будинки, повідомляє голова Бериславської РВА Літвінов.

У тимчасово окупованому Скадовську чутно вибухи, повідомляють місцеві жителі.

Російські війська 61 раз за добу обстріляли Херсонщину: людина загинула, двоє поранених

Російська армія з артилерії, РСЗВ, мінометів та танків протягом доби 22 грудня 61 раз обстріляла Херсонщину. Одна людина загинула, двоє отримали поранення.

Про це в Telegram повідомив голова ОВА Ярослав Янушевич.

Також він повідомив, що Херсон військові РФ обстріляли 30 разів. Російські снаряди влучили в освітні заклади, приватні та багатоквартирні будинки.

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Росіяни знову протягом доби обстрілювали Херсон

Протягом доби 22 грудня російська армія обстрілювала Херсон з реактивної та ствольної артилерії, повідомляє Генштаб ЗСУ в оперативній інформації станом на 6 ранку 23 грудня.

Також на Запорізькому напрямку росіяни обстріляли Марганець Дніпропетровської області.

На Херсонщині — відбій тривоги.

У Херсоні та області — повітряна тривога.

На початок