"Працювали під звуки канонад": енергетик з Рівного розповів про відрядження на деокуповану Херсонщину

"Працювали під звуки канонад": енергетик з Рівного розповів про відрядження на деокуповану Херсонщину

Ексклюзивно
"Працювали під звуки канонад": енергетик з Рівного розповів про відрядження на деокуповану Херсонщину
. Фото: Facebook / Рівнеобленерго

З жовтня 2022 року енергетики Рівненщини допомагають відновлювати електропостачання у деокупованих районах Херсонської області. Подекуди доводилось працювати за 30 кілометрів від зони бойових дій, втім, найбільшою небезпекою були навмисне приховані розтяжки та міни, розповів у телемарафоні Суспільне. Спротив начальник служби експлуатації розподільних мереж Рівнеобленерго Василь Ярема.

До Дня енергетика, який відзначають щороку 22 грудня, Суспільне розпитало фахівця, у чому полягала робота бригад з Рівненщини та як допомогти енергетикам зберегти світло в оселях.

Виїзд перших бригад

Перша бригада з Рівненщини вирушила на Херсонщину 10 жовтня, каже Василь Ярема.

"Херсон ще тоді не був деокупований. Ми, бригада рівненських високовольтних мереж, поїхали відновлювати енергосистеми півночі Херсонщини. Товариство повністю забезпечило нас всім необхідним — транспортом, паливом, матеріалами, продуктами. Ми не знали, куди ми їдемо і що будемо робити, але, зрештою, ми зробили ту роботу, яку мали зробити", — додає енергетик.

Василь Ярема має досвід у ліквідації подібних надзвичайних ситуацій на Київщині та Рівненщині, тож на Херсонщині він координував дії бригад.

В чому полягала робота та чи була небезпека

Бригада Василя Яреми — майстри, водії, монтери — займалися відновленням ліній.

"Під конкретні обстріли ми не попадали, але тоді, коли приїхали перший раз, зона бойових дій була в межах 30 кілометрів, тому ми постійно працювали під звуки канонад. Спочатку це турбує, а потім звикаєш і вже не звертаєш на це уваги", — каже чоловік.

"Працювали під звуки канонад": енергетик з Рівного розповів про відновлення Херсонщини
Фото: Facebook / Рівнеобленерго

Енергетик додає: завжди поряд працювали служби ДСНС.

"Відновлення цих ліній ми вели в тих місцях, де йшли бойові дії, відповідно, наявність тих всіх вибухових речовин була постійно. Тому ми постійно працювали в тандемі з вибухотехніками. Ніхто не міг заходити в зону виконання робіт, поки вони не обстежать. Ми могли заходити, заганяти техніку та починати роботи тільки тоді, коли робилися коридори обстежень", — розповідає Василь Ярема.

"Працювали під звуки канонад": енергетик з Рівного розповів про відновлення Херсонщини
Фото: Facebook / Рівнеобленерго

Найбільше небезпека, за словами енергетика, полягала у заздалегідь встановлених військами РФ мінах.

"Коли просто лежить шматок ракети — його видно. А були такі випадки, коли ми знімали розтяжки та міни, які були в зоні наших робіт. В таких випадках ретельність обстеження зростає і, відповідно, зростає й час обстеження тих ділянок, де нам треба було виконувати роботу", — каже Василь Ярема.

Як зустрічали місцеві

"За весь період з жовтня по грудень на тих територіях Херсонщини, де я був, я не бачив ні одної поганої людини. Нам завжди допомагали — облаштовувати тимчасове житло, приготувати їсти, ремонт техніки — ми завжди зустрічали нормальне відношення та щирих людей. Як колег з Херсонобленерго, так і місцевих жителів.

Найбільше радувало, коли люди просто підходили і дякували за нашу роботу. Було дуже приємно спостерігати, коли завдяки світлу відновлюються села, повертається життя, відкриваються магазинчики, з'являється багато цивільних машин", — розповідає фахівець.

"Працювали під звуки канонад": енергетик з Рівного розповів про відновлення Херсонщини
Фото: Facebook / Рівнеобленерго

У третьому заїзді працюють три бригади рівненської високовольтної лінії, бригади розподільних мереж із Дубна та Млинова.

"Бригади розподільчих мереж відновлюють електропостачання безпосередньо в селах. Ми працювали і працюємо у Високопільському та Нововоронцовському районах. Вже відновили понад 15 кілометрів лінії у 35 кіловольт. Це дало змогу заживити дві підстанції, а від них — у десять населених пунктів вже можуть подати світло", — додає Василь Ярема.

Про враження від деокупованої Херсонщини

"Перше враження гнітюче — коли ти заїжджаєш в населений пункт і бачиш, що повністю зруйноване село. В жодному з населених пунктів не було вцілілої будівлі. Всі будинки розбомблені. Коли їдеш дорогою — вирви прямо на асфальті і їх треба об'їжджати. Збоку — спалена техніка як військова, так і цивільна. Коли пшениця не скошена, згорівші поля — це не додає оптимізму.

Коли ми приїхали до наших колег у Високопілля, там всі виробничі будівлі були майже зруйновані, вся виробнича техніка була знищена. Але нічого, до цього потім звикаєш і просто виконуєш свою роботу", — розповідає чоловік.

Світла у районах, де працюють енергетики з Рівненщини, не було з березня, каже Василь Ярема.

"Сам факт появи світла в їхніх населених пунктах — це вже було велике досягнення. Наразі я тримаю зв'язок зі своїми колегами, на жаль, графіки торкаються усіх, і їх в тому числі", — додає чоловік.

Від чого залежить ситуація з відключеннями світла в кожній області

"Є такі речі, які змушують нас відключати світло незалежно від нашого бажання. А коли спілкуєшся з людьми, які вісім місяців не мали ні світла, ні тепла, ні газу, складається враження, що в них ще більше додалося людяності й вони спокійно про це говорять. Зараз, дивлячись на тих людей, які порушують питання про те, що в них немає світла чотири години — я їх не розумію. Треба потерпіти й воно все налагодиться", — каже енергетик.

Як поберегти світло та допомогти енергетикам

Найбільше енергетикам дошкуляє одночасне увімкнення приладів, які роблять велике навантаження, — розповідає Василь Ярема.

"В нас тоді не витримують мережі, перегоряють запобіжники, знову нема світла і нашим бригадам треба їхати та відновлювати. Прохання до всіх споживачів: перед тим, як по графіку має включитися світло — відключити всі прилади, які мають велике навантаження: бойлери, праску, холодильник. А коли світло увімкнуть — почекати тих 15-20 хвилин і вмикати прилади почергово", — пояснює енергетик.

Читайте нас у Telegram: екстрені новини та щоденні підсумки

Підписуйтесь на рівненське Суспільне у Viber

Долучайтесь до нас в Instagram

Ми у Twitter

Ми в YouTube

На початок