Як зігрітися у квартирі без світла та опалення

Як зігрітися у квартирі без світла та опалення

Ексклюзивно
Як зігрітися у квартирі без світла та опалення
Намет, який можна розкласти у квартирі. Фото: Суспільне Одеса

Під час блекауту і відсутності опалення у квартирі, аби зігрітися та поїсти, можна використовувати таке туристичне спорядження, як спальники, польові кухні та грілки-павербанки. Про те, як правильно використовувати ці речі, отримати змогу розігріти їжу та не замерзнути у досвідчених альпіністі дізнавався кореспондент Суспільного.

Як правильно користуватися газовим пальником

Альпініст з 20-річним стажем Сергій Андріанов розповів, що коли немає можливості приготувати їжу на плиті, можна скористатися газовим пальником, однак лише після того, як перевірите його якість.

"Він має клапан, якщо газ трохи притиснути, газ виходить трохи зі звуком, коли клапан спрацював, звуку немає. Ну і запах, це треба перевіряти. Найкращій спосіб – це мильний розчин, як завжди: нанести й подивитись, чи бульбашка не з’явиться. Ці пальники розраховані лише на кип’ятіння води", — зазначив інструктор з альпінізму Сергій Андріанов.

Аби економити газ, Сергій рекомендує замінити звичний посуд на туристичний:

"Для того, щоб зменшити витрати палива в туризмі було вигадано спеціалізований посуд, він має теплообмінник. Він дозволяє не витрачати температуру від пальника в атмосферу, до того ж він має надтонку конструкцію для того, щоб тепло пальника не витрачалось на всю посудину".

Як зігрітися у квартирі без світла та опалення
Туристичний посуд, який краще використовувати з газовим пальником. Фото: Суспільне Одеса

Як зігрітися, коли немає опалення

Для того, щоб зігрітися в умовах відсутності опалення, найпростіша річ – спальний мішок. За словами експерта з туристичного спорядження Максима Квасова, спальник добре облягає тіло та краще зберігає температуру:

"Більшість спальників — це спальники-кокони. Ви в нього забираєтесь і чудово собі спите. Користуватись таким спальником можна навіть не найтеплішим, адже температура у квартирі не буде падати до -18 градусів, можна взяти спальник десь на +4 градуси".

Як зігрітися у квартирі без світла та опалення
Каримат, який можна використати для утеплення. Фото: Суспільне Одеса

Якщо ж температура падає нижче 18 градусів, експерт рекомендує скористатися наметом, який можна розкласти прямо в кімнаті.

"Намет — це взагалі штука корисна і при використанні у квартирах під час блекаутів, адже якщо ви комбінуєте використання килимка, намету і спальника, то вам буде в цьому наметі об’єктивно тепліше. У ньому, за рахунок того, що там невеличкий об’єм, вам буде легше зігрітись і повітря там буде набагато теплішим від вашого перебування", — розповів Суспільному експерт з туристичного спорядження Максим Квасов.

Як зігрітися у квартирі без світла та опалення
Намет, який можна розкласти у квартирі, аби зігрітися. Фото: Суспільне Одеса

Як зігрітися у квартирі без світла та опалення
Спальні мішки, які допомагають зігрітися, коли немає опалення. Фото: Суспільне Одеса

Також, за його словами, для утеплення можна використовувати електричні грілки-павербанки:

"Це – USB-грілки, які можуть перезаряджатись, в них всередині є літій-іонний акумулятор, який підзаряджається. Вони досить просто вмикаються і розігріваються до 52 градусів, можуть гріти від двох до шести годин. Окрім того, що це грілка, її можна використовувати як павербанк".

Як зігрітися у квартирі без світла та опалення
Ліхтарики, які працюють на акумуляторах чи батарейках. Фото: Суспільне Одеса

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок