Закарпатський винахідник отримав від ЄС 2,5 млн євро на будівництво фабрики паперу з опалого листя

Закарпатський винахідник отримав від ЄС 2,5 млн євро на будівництво фабрики паперу з опалого листя

Закарпатський винахідник отримав від ЄС 2,5 млн євро на будівництво фабрики паперу з опалого листя
. Фото: Валентин Фречка | Facebook

Закарпатський винахідник Валентин Фречка отримав від ЄС 2,5 млн євро на будівництво фабрики паперу з опалого листя. Про це він повідомив на своїй Facebook-сторінці.

"Неймовірно радий за всю нашу команду та за грандіозні результати у цьогорічній програмі EIC Accelerator", — зазначив Валентин Фречка. "Через майже 3 роки, цей день настав і ми можемо з гордістю проголосити, що "Releaf PAPER & BAGS" отримав можливість вийти на світову арену, за підтримки Єврокомісії, отримавши фінансову підтримку у розмірі €2,5 млн на створення модельного комплексу з перероблення листя в межах ЄС, та ще додаткові можливості для залучення інших інвестицій для подальшого розвитку цілої інфраструктури перероблення листя й інших біовідходів", — йдеться у публікації.

Валентин Фречка повідомив, що серед претендентів було понад 1000 компаній, 75 з яких схвалили. загальний обсяг фінансування разом з грантами та інвестиціями становить 400 млн євро.

Що відомо:

  • Валентин Фречка — технологічний розробник та співзасновник компанії "Releaf PAPER & BAGS". Народився у селі Сокирниця Хустської громади.
  • У червні 2018 року Валентин Фречка здобув золото на Міжнародній олімпіаді геніїв у США. В олімпіаді взяли участь 1300 школярів з різних країн. Одна з тем змагання — “Вирішення екологічних проблем”. Валентин вигадав як робити папір з опалого сухого листя.
  • У 2020 року на Житомирщині виготовили волокно з опалого листя для чергової партії – півтори тонни промислового паперу. Розробником технології виготовлення паперу з падолисту є Валентин Фречка. За його словами, ця ідея з'явилася у нього в одинадцятому класі, коли він працював над науково-дослідницькою роботою для конкурсу-захисту малої академії наук. Згодом Валентин Фречка отримав патент і його розробкою зацікавилися на Житомирському картонному комбінаті.

Читайте також:

Читайте нас у Telegram, Viber та Instagram

На початок