Гуманітарка і виїзд "волонтерів" за кордон: ТСК про порушення обласної та міської влади

Гуманітарка і виїзд "волонтерів" за кордон: ТСК про порушення обласної та міської влади

Гуманітарка і виїзд "волонтерів" за кордон: ТСК про порушення обласної та міської влади
. ФОТО: Суспільне Чернігів

12 грудня у Чернігові відбулося виїзне засідання тимчасової слідчої комісії Верховної ради України з приводу можливого порушення законодавства у сфері гуманітарної допомоги. На ньому були присутні члени ТСК, представники Чернігівської ОВА та міськради, нацполіції, СБУ, ДБР, а також прокуратури. Які ймовірні порушення виявила ТСК стосовно розповсюдження гуманітарки обласною владою та яка її позиція з цього приводу, чому представників міськради викликатимуть у Київ та кому належали 15 вагонів з продуктами — далі у нашому матеріалі.

За словами члена ТСК та народного депутата від фракції "Слуга народу" Сергія Козиря, комісія ознайомилась зі всіма доступними їм документами з питання ймовірних порушень у сфері гуманітарної допомоги на Чернігівщині та виявили ряд ймовірних порушень.

Зокрема, йдеться про закупівлю 18 тисяч банок згущеного молока, що не відповідають ДСТУ, на загальну суму у кілька мільйонів гривень, нібито передачу посадовими особами Чернігівської ОВА 15 вагонів гуманітарної допомоги людині, яка перебувала на той час за кордоном, придбання в одному з чернігівських магазинів членами ТСК товарів з ознаками гуманітарної допомоги, невідповідність кількості отриманої Чернігівською ОВА та розповсюдженої у громадах гуманітарної допомоги, протерміновану гуманітарну допомогу на складах. Іще один пункт, про який йшлося, це жителі Чернігівщини, які виїхали за кордон волонтерами та не повернулися в Україну.

Засідання ТСК у Чернігові
Засідання ТСК у Чернігові. ФОТО: Сергій Козир

За результатами засідання члени ТСК сформували кілька звернень до правоохоронних органів та чекають проведення відповідних експертиз та слідчих дій.

"Люди можуть підставити начальника ОВА"

У коментарі Суспільному Сергій Козир сказав, що питання у членів ТСК були не до начальника Чернігівської ОВА В'ячеслава Чауса, а до його підлеглих, які відповідають за розподіл гуманітарної допомоги.

"Були питання до його підлеглих, щодо розподілу гуманітарної допомоги, недопрацювання в її обліку. Я про це сказав начальнику ОВА. Делегувавши це заступникам і радникам, він підставляє себе, бо ставить підпис. Потрібно йому максимально включитися, бо люди можуть його підставити. Свідомо чи ні, це вирішувати правоохоронним органам".
Сергій Козир
Сергій Козир. ФОТО: Фейсбук-сторінка Сергія Козиря

Позиція ОВА

Своєю чергою радник начальника Чернігівської ОВА Андрій Подорван стверджує, що досі ОВА не отримала жодного документа чи висновку про результати роботи ТСК, що передбачено Законом України "Про тимчасові слідчі комісії".

Щодо ймовірних порушень, про які зазначив Сергій Козир, у Чернігівській ОВА надали коментар до кожного пункту з дослідження ТСК.

Зокрема, зі слів Андрія Подорвана, згущене молоко у березні 2022 року ОВА замовляла згідно з чинним на той час законодавством.

"На момент оформлення заявки 13 березня та на момент отримання товару 23 березня у постанові Кабміну №185 були відсутні обмеження на придбання молоковмісного продукту. Вони з’явилися пізніше. Крім того, безпосередньо договір на закупівлю молоковмісного продукту було погоджено посадовими особами Мінагрополітики".

З приводу купівлі членами ТСК продуктів з гуманітарної допомоги в одному з магазинів Чернігова, Подорван каже, що члени ТСК не надали жодних актів або інших підтверджувальних документів, які б свідчили, про продаж в магазині гуманітарної допомоги.

Андрій Подорван
Андрій Подорван. ФОТО: Чернігівська ОВА

"Не вказано також, які саме товари були придбані та, головне, — яке відношення має придбаний товар до Чернігівської ОВА. Можемо сказати, що за нашими даними, свій «експеримент» комісія провела в одному з чернігівських магазинів великої всеукраїнської мережі. Дійсно, ОВА використовувала один зі складів цієї мережі у квітні-травні. Але вже пів року цей склад не використовується".

Розбіжність між кількістю отриманої та виданої гуманітарної допомоги у Чернігівській ОВА спростовують та стверджують, що вони передавали гуманітарну допомогу в тій самій кількості, що й отримували.

"Наявні в ОВА документи не містять інформації про розбіжності. На підставі яких конкретних фактів комісією зроблено відповідне припущення — незрозуміло. ТСК не надала жодних документів, які б свідчили про це".

Щодо справи простроченої гуманітарної допомоги у Чернігові на складах ТОВ "Петрохолод", то за інформацією Чернігівської ОВА, правоохоронці в рамках відкритого кримінального провадження дійшли висновку, що продукція, яка була на складах, не передавалася як гуманітарна допомога.

"На засіданні комісії було заслухано представників Нацполіції, які поінформували про те, що правоохоронці звернулись до встановлених виробників продукції, яку власниця складів ТОВ «Петрохолод» назвала «гуманітаркою ОВА» і отримали відповідь, що ці продукти як гуманітарна допомога до ОВА та в область не передавались".

Про жителів Чернігівщини, які виїхали з України як волонтери та не повернулися, у Чернігівській ОВА кажуть, що факт внесення випадкових 10 людей у систему "Шлях" саме обласною адміністрацією не доведений. Оскільки такі повноваження мають й інші органи, а також міжнародні перевізники.

"За інформацією, отриманою від правоохоронних органів, з усіх 1548 водіїв, внесених ОВА до системи «Шлях», не повернулися 22 особи. Це — 1,4%. Так, ми визнаємо цей факт. Це дуже болісна цифра. Адже серед цих 22 людей є волонтери, які навіть мали листи від військових частин. А були випадки, коли люди 1-2 рази виїжджали й повертались, а на 3-й, зібравши кошти – не повернулись. Стосовно всіх їх буде відповідна реакція правоохоронців".

"Не гуманітарна, а благодійна допомога"

15 вагонів з допомогою, які нібито посадові особи Чернігівської ОВА передали людині, що перебувала на той час за кордоном, не "гуманітарка", а благодійна допомога, сказав Андрій Подорван. Отримувач вантажу — благодійний фонд "Іскра Добра".

"Вся допомога була отримана та розподілена цією організацією, про що є відповідні документи. Тим паче процес отримання 15 вагонів допомоги тривалий, тому підпис під документами відповідальної особи — лише фіксує факт її отримання, а не конкретний день, час чи хвилину".

Підтверджує факт отримання 15 вагонів саме благодійної допомоги й керівник БФ "Іскра Добра" Олег Бібіков. У коментарі Суспільному він зазначає, що цю допомогу його благодійний фонд отримав від американської організації World Central Kitchen.

Олег Бібіков
Олег Бібіков. ФОТО: Суспільне Чернігів
"Це благодійна допомога. Наш фонд ніколи не співпрацював з державою ні в якому вигляді. Чернігівська ОВА ніякого стосунку до цього не має. Вона лише допомагає з транспортуванням її через «Укрзалізницю»".

Бібіков каже, що всю отриману продукцію волонтери їхнього фонду вже роздали людям на Чернігівщині у продуктових наборах, а контролював цей процес представник американської організації.

"У нас тут постійно сидів представник World Central Kitchen, він тут проживав у місті. Людина, яка була локальним координатором від американців. Ніяких питань цей представник до фонду не мав".

Чому Атрошенко не прийшов на засідання?

Питання щодо отримання та розповсюдження гуманітарної допомоги у членів ТСК були не тільки до обласної влади, але й до представників Чернігівської міськради. За словами нардепа Сергія Козиря, на засідання ТСК через лікарняний не прийшов міський голова Чернігова Владислав Атрошенко. Замість нього, відповідно до законодавства, на засіданні мав бути секретар міськради Олександр Ломако, проте його там не було.

"Мер не був присутній. Він був на лікарняному, як сказав його заступник. Секретар, який має по закону виконувати обов’язки, не з’явився на засідання. У нас дуже багато фактів й інформації, щодо направлення по міській раді, але оскільки вони не з’явилися, то ми будемо викликати вже до Києва і перевіряти, ставити питання вже в Києві. Якщо не працює голова, то будуть працювати ноги", — говорить Козир.

"У нас все супер прозоро"

Олександр Ломако у коментарі Суспільному підтвердив той факт, що міського голови в той день не було на робочому місці, й саме він виконував його обов'язки. Щодо представництва міськради на засіданні ТСК каже так:

"Засідання тривало довго, розглядали багато питань, основні питання були до ОВА, а місту Чернігів виділили 10 хвилин. Там був заступник міського голови Сергій Фесенко і ще кілька працівників міськради. Розуміючи, що в нас все супер прозоро і до нас питань не буде, а засідання буде довгим, то в засіданні взяв участь Сергій Іванович Фесенко, який відповів на всі питання, які були до міста. Я в цей час проводив інші робочі наради, пов’язані із забезпеченням життєдіяльності міста".

Олександр Ломако
Олександр Ломако. ФОТО: Фейсбук-сторінка Олександр Ломаки

За словами Ломаки, Чернігів є "прикладом прозорості по розподілу гуманітарної допомоги", адже вона проходила за рішеннями виконавчого комітету, цифри, пов'язані з отриманням та роздачею державної допомоги, оприлюднювалися публічно.

"Ми за кожну людину готові відзвітуватися і письмово, і в електронному варіанті. Знаючи, що в нас все ідеально, я прийняв рішення займатись більш важливими справами".

Роздали 120 000 продуктових наборів

Секретар міськради розповів, що ТСК надсилала попередній запит на копії документів звітності по гуманітарній допомозі, яку роздали. Проте у міськраді ці копії не надали, і ось чому:

"Для розуміння, цих документів декілька ящиків. Коли ми видавали гуманітарну допомогу по школах та інших 24 пунктах, то кожна людина за неї розписувалася. Видано було близько 120 тисяч наборів, відповідно на одному листі 30 підписів. Ось 120 000 поділити на 30, це і є та кількість аркушів. Ми сказали, що у нас все є, якщо треба, то приходьте і дивіться, щоб не робити шалену кількість копій".

З приводу ймовірного виклику представників Чернігівської міської ради та зокрема самого Олександра Ломаки на засідання до Києва, він сказав, що готовий.

"Нам прийшов лист від ОВА, щоб ми взяли участь у засіданні. Ніхто ж не пояснював, що на засіданні мають бути перші особи. Коли я дізнався, що члени ТСК поставили жорстке запитання: «Чому немає секретаря?», я подумав, можливо, і варто було взяти участь. Вони сказали, що запросять у Київ. Ну добре, приїду в Київ, знайду час".

Нагадаємо, що тимчасова слідча комісія обговорила та винесла на загал лише ймовірні порушення у сфері гуманітарної допомоги на Чернігівщині. Далі всі вищезгадані факти мають розслідувати правоохоронці та надавати їм правову оцінку.

Читайте також

У Прилуках 9-річна дівчинка відрізала пів метра рудого волосся, щоб купити тактичну каску для військових

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок