285 вилучених на Волинській митниці предметів старовини передадуть у шість музеїв

285 вилучених на Волинській митниці предметів старовини передадуть у шість музеїв

285 вилучених на Волинській митниці предметів старовини передадуть у шість музеїв
Чотири, фальшиві мідні монети, конфісковані у 2019 році . Фото: Волинська митниця

Волинська митниця безоплатно передасть у шість національних музеїв України 285 предметів старовини, які були вилучені на кордоні, – розповіла Суспільному речниця Волинської митниці Валентина Черниш.

Зокрема, до передачі у музеї готують старослов'янський "Псалтир", вилучений у 2021 році та культурні цінності із колекцій фалеристикиФалеристика – історична дисципліна, яка займається вивченням історії орденів, медалей, значків і нагрудних знаків. Так само називається і колекціонування цих предметів., боністикиБоні́стика — вивчення та колекціонування паперової валюти та банкнот. Боніст — колекціонер банкнот або паперових грошей, різновид хобі., нумізматикиНумізма́тика — історична дисципліна, що вивчає монети, гроші та медалі, а також історію грошового обігу та монетного виробництва, процеси фальшування монет та банкнот. та філателіїФілателі́я — колекціонування й вивчення марки, етикетки, ярликів, поштових штемпелів, а також конвертів, поштових карток і листівок..

Волинська митниця готує до передачі у музеї близько 300 цінних експонатів
Старослов'янський "Псалтир" з типографії Києво-Печерської лаври, вилучений у 2021 році. Фото: Волинська митниця

Зі слів Валентини Черниш, серед предметів старовини – найбільше монет: "У цьому році у нас масово намагалися вивезти колекції монет. І в тих колекціях було по 70, по 90 штук різних монет. Люди збирають не завжди розуміють, що вони збирають, але це колекція".

Серед експонатів також є предмети, які були конфісковані ще у 2019 році. "Чотири монети фальшивих, які не були у вжитку, але є прикладом середньовічного карбування. Ці монети були вилучені на митному посту у людини ще у 2019 році", – каже речниця Волинської митниці.

Як розповіла Валентина Черниш, за рішенням експертно-фондової ради, культурні цінності зберігатимуться у шести музеях України. Чотири мідні монети передадуть у Музей гетьманства, а старослов'янський "Псалтир", вилучений у 2021 році, поїде у Національний музей літератури.

Читайте також

Термінові новини читайте в Telegram та Viber Суспільного Луцьк.

На початок