299 день війни: хроніка подій в Херсонській області

299 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Оновлено
299 день війни: хроніка подій в Херсонській області
. Херсон. Багатоповерхівка в одному з житлових мікрорайонів міста після обстрілів російських військових, 16 грудня 2022 р. Фото: Суспільне Херсон

299 день повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Херсон повернувся під контроль України. У звільнених населених пунктах Херсонської області тривають стабілізаційні заходи, їх ускладнюють постійні обстріли російських військ. На лівобережжі Херсонщини лунають вибухи — Сили оборони знищують склади боєприпасів, техніку, живу силу та логістичні шляхи військ РФ.

Суспільне слідкує за всіма подіями, що відбуваються в регіоні. Інформація оновлюється. Новини попереднього дня читайте тут, відеосюжети та дайджести новин — на YouTube Суспільне Херсон.

Головне на цей час

  • Протягом доби армія РФ обстріляла Берислав, села Червоний Маяк та Милове. Є руйнування житлових будинків. Також відомо, що внаслідок обстрілів 17 грудня, загинула жителька села Качкарівка.
  • За даними Херсонської МВА, станом на 15 годину 18 грудня, російські війська 12 разів обстріляли Херсон та передмістя. Дві людини загинули, четверо — травмовані.
  • 64-річний чоловік потрапив під обстріл військових РФ, коли на човні прямував до Херсона з лівого берега — він травмував ноги, не міг самостійно ходити. Громадянина евакуювали на спеціальних ношах одеські патрульні та передали його медикам
  • На лівому березі Херсонщини залишається значна кількість херсонців, які намагаються самостійно, ризикуючи життям, перебратись на правобережжя. Про це в ефірі загальнонаціонального марафону розповіла керівниця Херсонської МВА Лугова.
  • На Херсонщині фахівці розчистили 215 кілометрів доріг державного значення та майже 350 кілометрів – місцевого, повідомляє Херсонська ОВА.
  • Через постійні обстріли російських військових на території Херсонської громади вирішили відмовитись від новорічного декору — міська рада.

Потрапили під "Гради" в Херсоні: чернігівські волонтери доставили дітям подарунки до Дня Святого Миколая

Повезли дітям солодощі й потрапили під обстріл. Чернігівські волонтери вирушили на південь країни, щоб привезти дітям зі звільненого Херсону та прилеглих громад трохи святкового настрою та солодких подарунків. 15 грудня Херсон понад 16 разів обстрілювали з "Градів" та ствольної артилерії. Під один із них потрапили чернігівські волонтери та знімальна група Суспільного.

299 день війни: хроніка подій в Херсонській області
ФОТО: Суспільне Чернігів

Відбій повітряної тривоги в Херсонській області.

Повітряна тривога в Херсонській області.

Війська Рф обстріляли Бериславську громаду

Протягом доби війська РФ обстріляли Берислав, села Зміївка, Новоберислав, Червоний Маяк, Тягинку, Милове, Дудчани та Новоолександрівку. Внаслідок обстрілів пошкоджені будинки, повідомляє голова Бериславської РВА Літвінов.

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

У Херсоні поховали волонтерку Червоного Хреста Вікторію Яришко, яка загинула внаслідок обстрілів військових РФ

У Херсоні поховали волонтерку Червоного Хреста Вікторію Яришко, яка загинула внаслідок обстрілів російських військових. Їй було 39 років, у жінки лишилось двоє дітей та мама.

Вікторія Яришко співпрацювала з Червоним Хрестом не один рік. З початком повномасштабного вторгнення та окупації Херсона допомагала землякам. Командир загону швидкого реагування Червоного Хреста Херсонщини Микола Тараненко знав Вікторію з 16 років. Говорить, він і привів її в організацію.

У Херсоні відбулась благодійна акція до Дня святого Миколая

У Херсоні місцевий клуб волонтерів зібрав подарунки для дітей до Дня Святого Миколая. Батьки із дітьми разом обирали корисні та потрібні речі, які допомогли зібрати волонтери з усієї України.

Російські війська знову обстріляли Херсон, загинули дві людини

Близько 9-ої російські військові почали обстрілювати середмістя Херсона. Поцілили в освітній заклад, готель Херсона. Вдруге обстріляли будівлю Херсонської ОВА. Вибуховою хвилею пошкоджені багатоквартирні будинки, припарковані поряд автомобілі. За даними Херсонської міської військової адміністрації за добу російські військові обстріляли місто 12 разів. Загинули дві людини, четверо — поранені.

Херсонець Сергій Костюк стояв поруч зі своєю автівкою, коли неподалік прилетів снаряд. Чоловік лишився неушкоджений, а водій авто поруч — загинув. Хотіли йому допомогти, але було вже пізно.

Уламками та вибуховою хвилею на цій вулиці пошкоджені будинки та припарковані автівки. Влучили російські снаряди і на сусідню вулицю. Вдруге поцілили в будівлю обласної адміністрації. Наслідок — в одній із стін діра з першого по четвертий поверх.

Керівник пресофісу Херсонської ОВА Олександр Толоконніков вважає, що скоріш за все обстріл був зроблений системою "Град". Пошкоджена будівля, жертв немає.

У Херсоні вилучили з незаконного обігу алкоголь та цигарки на півтора мільйона гривень

У Херсоні поліцейські вилучили з незаконного обігу понад 11 тисяч пачок цигарок і 2790 літрів алкоголю на півтора мільйона гривень. Перевіряли гуртові бази.

Правоохоронці виявили два місця гуртової торгівлі тютюновими виробами з марками акцизного податку Російської Федерації, а також тютюновими виробами невстановленого походження. Загалом вилучили понад 11 тисяч пачок цигарок на суму понад 800 тис. гривень.

У Херсоні попрощались з диригентом філармонії, якого застрелили військові РФ за відмову у співпраці

У Херсоні попрощалися з диригентом обласної філармонії Юрієм Керпатенком, якого вбили російські військові. Його розстріляли у власній квартирі через відмову співпрацювати, Юрій відмовився організувати концерт до Дня музики для окупаційної влади.

299 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Херсон. Диригент філармонії Юрій Керпатенко, якого застрелили військові РФ за відмову співапрацювати, 19 грудня 2022р. Фото: Суспільне Херсон

Дата смерті на табличці — 27 вересня 2022 р. Ховають диригента майже три місяці потому. Слідство ще триває.

Прокуратура затримала херсонку, яку підозрюють в організації псевдореферендуму

Прокуратура затримала жительку Херсона та оголосила їй підозру у колабораційній діяльності за участь в організації та проведенні псевдореферендуму.

Про це йдеться у Telegram відомства.

Слідчі встановили, що херсонка добровільно очолила одну з виборчих дільниць Корабельного району. Підозрювана брала участь у проведенні незаконного референдуму щодо виходу області зі складу України в період з 23-27 вересня 2022 року.

На окупованій Херсонщині війська РФ ведуть інженерне обладнання рубежів і позицій та будують додаткову лінію оборони

На тимчасово окупованій Херсонщині російські війська ведуть інженерне обладнання рубежів і позицій та будують додаткову лінію оборони.

Про це в ефірі загальнонаціонального марафону розповів начальник об‘єднаного пресцентру сил оборони Таврійського напрямку Євгеній Єрін.

За його словами, головне, що російські війська створюють лінію укріплення.

"Основне це окопи, зуби дракона, певні міні - загородження. Відступаючи з Херсонщини, армія РФ усіяла мінами території і тепер українським підрозділам доводиться багато працювати, щоб убезпечити даний регіон. Те саме, я підозрюю, може бути на тимчасово окупованій частині території", — каже Єрін.

Ситуація на Таврійському напрямку залишається стабільною. Війська РФ продовжують обстрілювати цивільну інфраструктуру та військові об‘єкти.

Херсонський центр крові потребує донорів усіх груп крові

Херсонському центру крові на 20 грудня потрібні донори для поранених внаслідок обстрілів та важкохворих херсонців. Необхідна кров І, ІІ та ІІІ позитивної групи та усі негативні групи крові.

Кров здавати за адресою: Миколаївське шосе, 7

Херсонські рятувальники отримали новий пожежний автомобіль

Херсонські рятувальники отримали новий пожежний автомобіль від Ukrainian Fire Fighters Foundation — ДСНС України.

Налагоджує подачу води до військових баз РФ в Криму — СБУ ідентифікувала чиновника-колаборанта з Херсонщини

Служба безпеки України ідентифікувала чиновника-колаборанта, який налагоджує подачу води до російських військових баз у Криму. Ним виявився колишній керівник Басейнового управління водних ресурсів нижнього Дніпра.

299 день війни: хроніка подій в Херсонській області
299 день війни: хроніка подій в Херсонській області. Херсонщина, колишній керівник Басейнового управління водних ресурсів нижнього Дніпра, який на початку повномасштабного вторгнення підтримав окупаційний режим. Фото: СБУ/Telegram

Слідчі встановили, що на початку повномасштабного вторгнення та окупації області, "посадовець" добровільно погодився на співпрацю з військовими РФ та очолив псевдоорган "государственное унитарное предприятие водных ресурсов Херсонской области".

СБУ повідомило йому про підозру у добровільному зайнятті громадянином України посади, пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території.

Правоохоронцям відомо, що підозрюваний знаходиться на тимчасово окупованій території та проводять комплексні заходи для притягнення його до відповідальності за злочини проти України.

У Кочубеївській територіальній громаді відкрилися "Пункти незламності"

У Кочубеївській територіальній громаді в приміщенні сільської ради та в старостатах відкрилися "Пункти незламності". В них можна зігрітися, отримати гарячі напої та їжу, зарядити телефон, скористатися інтернетом. Функціонують з понеділка по п’ятницю з 8:30 до 16:30, в суботу з 8:30 до 14:00, повідомила Херсонська ОВА.

Відбій повітряної тривоги в Херсонській області.

На Херсонщині рятувальники знешкодили 10 894 вибухонебезпечних предмети

10 894 вибухонебезпечних предмети знешкодили піротехнічні підрозділи ДСНС у деокупованих населених пунктах Херсонщини з початку робіт з розмінування територій, повідомило Головне управління ДСНС у Херсонській області.

У Херсоні та області — повітряна тривога.

У Херсоні відновили роботу 36 котелень з 46

У Херсоні відновили роботу 36 котелень з 46. До системи централізованого теплопостачання підключили 880 житлових будинків з 1156, повідомила ОВА.

Внаслідок мінно-вибухових травм помер поліцейський зі Скадовського району Сергій Макаров

В одеській лікарні від мінно-вибухових травм, отриманих на Херсонщині, помер заступник начальника Скадовського райвідділу поліції Сергій Макаров. Поранення він отримав 7 грудня, під час проведення стабілізаційних заходів на території Дар’ївської територіальної громади, повідомила поліція.

Від російських обстрілів у Херсоні загинув чоловік

Вранці 19 грудня внаслідок обстрілів РФ у середмісті Херсона загинув чоловік, повідомляє Херсонська обласна прокуратура.

299 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Херсон. Авто, в якому від російських обстрілів загинув чоловік, 19 грудня 2022 Фото: Прокуратура Херсонської області/Telegram

Також 18 грудня загинув житель в одному з населених пунктів Бериславського району.

У Херсоні вналідок обстрілів горіла адмінбудівля

Вночі, 19 грудня, після російського обстрілу, загорілась адмінбудівля в одному з мікрорайонів міста, повідомляє ГУ ДСНС України у Херсонській області.

Снаряд влучив у дах 4-х поверхової будівлі та вибухнув на першому поверсі. Пожежу вдалось ліквідувати на площі 200 кв.м.

Попередньо внаслідок обстрілу будівлі ОВА поранених та загиблих немає

За даними голови пресофісу Толоконнікова сьогодні близько 9 ранку окупанти обстріляли будівлю ОДА.

"Скоріш за все обстріл був зроблений системою "Град". Пошкоджена будівля, жертв немає", — повідомив Толоконніков.

Війська РФ поцілили знову в будівлю ОВА

Російські окупанти знову обстріляли будівлю Херсонської ОВА, повідомляє заступник керівника ОП Тимошенко.

У Херсоні в укриттях та бомбосховищах встановлять генератори

Херсонська міська військова адміністрація закупить 66 генераторів, які встановлять в укриттях та бомбосховищах. Про це в ефірі загальнонаціонального марафону заявила начальниця МВА Галина Лугова.

За словами Лугової, вже визначені пункти, де саме розташують генератори. Вони будуть по всьому місту, в людних місцях, каже начальниця військової адміністрації.

"Вони будуть по всьому місту, особливо в людних місцях, щоб херсонці могли сховатися від мінометних та артобстрілів", — сказала Лугова.

Російські війська протягом доби 69 разів обстріляли Херсонщину

Російські війська протягом доби 69 разів з артилерії, РСЗВ, мінометів та танків обстріляли територію Херсонщини. Поцілили в освітній заклад, готель, приватні та багатоквартирні будинки Херсона, шість людей поранені, повідомляє Херсонська ОВА.

У Херсоні знову чути вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

ППО на півдні знищила 11 дронів-камікадзе - Гуменюк

Протягом ночі протиповітряна оборона і протиповітряні сили знищили на півдні 11 дронів-камікадзе. Про це в ефірі загальнонаціонального марафону повідомила керівниця об'єднаного пресцентру Сил оборони та охорони півдня Наталія Гуменюк.

"Один на Вінниччині, решта — на Миколаївщині й Херсонщині. Це говорить про те, що ефективність протидії на нашому напрямку дуже висока. Влучань не допущено", - сказала Гуменюк.

Російська армія протягом доби обстрілювала чотири населених пункти Херсонщини

Протягом доби 18 грудня на Херсонському напрямку російські війська обстрілювали чотири населені пункти області. Про це йдеться в оперативній інформації Генерального штабу ЗСУ станом на 6 ранку 19 грудня.

Під обстріли потрапили Херсон, Садове, Комишани та Кізомис. Обстріли російські окупанти вели з реактивної та ствольної артилерії. Є загиблі і поранені, повідомляє Генштаб.

На початок