На 286 мільйонів менше, ніж цьогоріч. Сумські депутати прийняли бюджет громади на 2023 рік

На 286 мільйонів менше, ніж цьогоріч. Сумські депутати прийняли бюджет громади на 2023 рік

На 286 мільйонів менше, ніж цьогоріч. Сумські депутати прийняли бюджет громади на 2023 рік
. Суспільне Суми

Сумські депутати прийняли бюджет громади на 2023 рік. Він буде на майже 286 мільйонів менше, ніж цьогоріч. Куди направили основні видатки — далі у матеріалі.

Голосування за бюджет громади — одне з перших на цьому засіданні ради. Проєкт рішення депутати приймають без обговорення. Його підтримали 30 із 33 присутніх обранців.

В опублікованому проєкті рішення на сайті міськради зазначено, що бюджет громади 2023 року становить 2 млрд майже 754 млн грн (2 753 899 144 грн). Це на 809 млн менше у порівнянні з 2022 роком. Втім, як уточнила речниця Сумської міської ради Ольга Семениста, ця цифра вказана без врахування освітньої субвенції з державного бюджету, бо на момент публікації документа на сайті сума не була визначена. Наразі вона становить майже 474 млн грн. У підсумку, бюджет громади наступного року становить 3 млрд 227, 7 млн грн та у порівнянні з бюджетом цього року (з внесеними до нього змінами) це менше на майже 286 млн грн.

На основні заплановані видатки не вистачає 96 млн гривень. Резервний фонд складає майже 116 млн грн.

На освіту цьогоріч запланували майже 964 млн гривень. 67% від усієї суми підуть на оплату праці та комунальних послуг. Додатково має бути освітня субвенція з державного бюджету - 473,8 млн грн.

На охорону здоров'я у бюджеті передбачили 246 млн гривень, що на 60 мільйонів більше, ніж цього року. Первинна медична допомога отримає близько 5,5 млн грн, що на 17 мільйонів менше, ніж цього року.

На 221 млн більше у 2023 році планують витратити на соціальний захист. З них 250 млн грн — це заходи соціального забезпечення. За словами міського голови, з наступного року кожен член добровольчого формування отримуватиме щомісячно 8 тисяч гривень. За пільговий проїзд транспортом певних категорій громадян місто сплатить близько 60 з половиною млн грн. Ще 20 мільйонів підуть на забезпечення соціальними послугами громадян, які не можуть себе обслуговувати самостійно.

На житлово-комунальне господарство запланували 341 млн грн, що на 269 мільйонів менше ніж торік. Найдорожчий об'єкт, який планується профінансувати у 2023 році — термомодернізація Сумської школи №7. На неї заклали 15 млн грн. На будівництво кладовищ у районі 40-ї підстанції та селища Новоселиця сумарно заклали 5 млн грн. Стільки ж буде вкладено у реконструкцію каналізаційного колектора. Будівництво полігону твердих побутових відходів цьогоріч обійдеться у 4,5 млн гривень.

Сумські депутати прийняли бюджет громади на 2023 рік
Суспільне Суми

Анатолій Сагач, голова фракції ВО “Батьківщина” зазначив: "Вже всі ці питання обговорювалися і були прийняті на виконавчому комітеті і теж з колегами з виконавчого комітету ми, як мінімум, два рази зустрічалися, тому сьогодні всі ті питання і пропозиції, які були від фракції вони всі враховані".

"Ми, мабуть, одні з небагатьох в Україні, хто повністю профінансує забезпечення по добровольчим формуванням територіальної громади, соціальної підтримки, компенсації комунальних витрат. В цьому бюджеті врахували і підтримку соціальної сфери, об'єкти критичної інфраструктури, ну тобто забезпечення життєдіяльності міста і оборони. Вважаю, що в цих умовах це компромісне рішення", — пояснив голова фракції партії “Європейська солідарність” Вадим Акпєров.

"Цей рік буде достатньо насичений фінансово. Єдине, що дуже багато коштів піде на добровольчі формування, на військовослужбовців, оскільки і минулого року. Ще були питання з медицини, спрямовані кошти з освіти. Я вважаю, що все злагоджено", — говорить голова фракції партії “Слуга народу” Артем Кобзар.

Ігор Перепека, голова депутатської групи “Суми” зазначив: "Наші пропозиції щодо закупівель для маленьких ТЕЦ не були враховані, але нам сказали, що це переглянуть, а так ми підтримуємо цей бюджет. Ми вважаємо, що в нинішніх умовах це є збалансований і добрий бюджет".

Загалом, до бюджету заклали 250 мільйонів гривень на забезпечення та утримання добровольчих формувань, сказав міський голова Олександр Лисенко. Цю суму за необхідності можуть збільшити: "Бюджет по показникам спрогнозований, але ми не всі показники отримали в цьому році від великих підприємств, тому що їм складно спрогнозувати свою діяльність на наступний рік. Ми взяли показники цього року, які були у нас в середині року. Але в цілому, якщо ми десь від 8 до 10% не виконали бюджет 2022 року, то ми збалансували і таким чином, щоб саме такий був і бюджет наступного року. То він буде десь на 10% менший. Капітальні видатки всі заборонені, всі капітальні проєкти зупинені. Сьогодні у нас кошти на утримання, на збереження балансу".

Серед питань, які виникають, говорить керівник експертної групи ГО “Бюро аналізу політики” Віктор Бобиренко — вилучення з бюджету громади 175 млн грн до державного бюджету реверсної дотації. На його думку, гроші необхідно відстоювати, аби вони залишались на місцях: "У нас бюджет 2 млрд 750 млн на утримання чиновників 274 млн. Тобто рівно 10%. А от, наприклад ФОПи зароблять 246 млн грн. Тобто всі ФОПи міста Суми “скинувшись” не вистачає грошей, щоб утримувати всіх чиновників, то може буде порада міському голові чиновників "ужати".

Читайте також

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок