Політолог Віктор Бобиренко — про корупційні схеми та що робити для того, аби корупції стало менше

Політолог Віктор Бобиренко — про корупційні схеми та що робити для того, аби корупції стало менше

Політолог Віктор Бобиренко — про корупційні схеми та що робити для того, аби корупції стало менше
. Віктор Бобиренко. Фото: Суспільне Суми

9 грудня — день боротьби з корупцією. Суспільне поговорило з експертом "Бюро аналізу політики" Віктором Бобиренком про те, що таке корупційнійні схеми та що робити для того, аби корупції стало менше.

Корупція, як явище — що це таке

Якщо дуже просто, то корупція – це схеми. Схеми уводу бюджетних коштів або їх непопадання в бюджет. Є дозвільна корупція, уникаюча і відкатна.

Уникаюча – це коли гроші не попадають в бюджет. Наприклад, ви заводу "Хімпром" пробачаєте 50% того, що вони мають в бюджет міський сплатити за землю. Проходить сесія, голосується і замість 28 мільйонів вони дають тільки 14 в бюджет. 14 – не потрапило у бюджет.

Коли нас дурять, завжди таке відчуття, що нам хочеться плакати. Тому що вони розказують : ну ви ж розумієте, 3 з половиною тисячі працівників, а якщо завод "накриється мєдним тазом", що ж будуть дітки їсти в цих сім'ях. А те, що завод — менеджмент Фірташа, і, фактично, вони через "прокладочки" збивають гроші, уводять їх, то — нічого. Але за те ж ми пробачили їм 14 мільйонів. Ці 14 мільйонів – класичний приклад уникаючої корупції

Дозвільна корупція – це коли щось не можна, але за гроші – можна. Наприклад, за гроші можна від військкоммату відкупитися. Можна студенту за гроші не знати, наприклад, фізику. Дав сто доларів професору і він тобі дозволяє не знати. Це – дозвільна корупція.

Ну і класична – це відкатна корупція. Це коли гроші вже зайшли в бюджет, а з бюджету їх "відкатом" відкатали десь назад. Ви проводите тендер, головне – правильно прописати умови тендеру. Ну, наприклад, оздоровлення і відпочинок дітей. І ви прописуєте в тендері умови. В якійсь області можуть закупити за бюджетні гроші путівки, але, щоб "наші діточки своїми босими ноженятками побігали по морському пісочку". І ви включаєте обов’язкову умову – море. І всі сумські табори відвалюються. Поза конкуренцією. І ви домовляєтесь в якомусь Скадовську з директором табору. Купляєте в нього путівки і він вам 10-20% вертає. Це – класична схема відкатної корупції.

Ще один приклад корупції – можна не красти з бюджету, а прийти в депутати, щоб "порєшать" тільки один конкурс. Наприклад, на перевізників. Взяти своїх 2-3 маршрути і потім казати: "ну-ну вчителькам квіти брати, це – корупція, це взятка". А він собі "нарєшав" один конкурс і тепер може бути чесною людиною.

Як з цим боротися, що робити українським виборцям, щоб це явище зникло

— Потрібно змінювати ментальність, щоб не було бажання дати хабаря. І щоб не було бажання брати хабаря. І при тому я знаю чесних чиновників і, можливо, мені глядачі й не повірять, але я – не "брав". Не брав і все.

У нас депутати міської ради – 42 людини – їм же гроші не платять. Але відбою від бажаючих немає. Частина йде, щоб шось "порішати", а частина – щоб не дати «порішати". Значна частина йде в депутати, щоб "порішати"

Які існують інструменти для боротьби з корупцією

— Після Революції Гідності 2014-2015 роки з’явились реформи. І одна з найважливіших була децентралізація. І в першу чергу – бюджетна децентралізація, коли скинули вниз гроші і коли по формах почали розраховувати освітню субвенцію і субвенцію охорони здоров’я. І в містах стало грошей нереально багато. У 2013 році бюджет розвитку Сум був 30-40 мільйонів. І то по казні гроші йшли. А вже в 15-му році це було 600 мільйонів. У 20 разів стало більше грошей і, відповідно, почали красти не тільки в Києві, а й на місцях.

Відкатна корупція. Десь щось побудували, плиточку поклали, десь хтось на цьому здорово заробив. Роблять це "свої між своїх" і тому відкатна корупція важко ловиться. Домовились два друга. Один з них чиновник, другий – бізнесмен. І вони порішали: я тобі приношу 100 мільйонів, скільки назад віддаєш, якщо освоїш?

Ще один інструмент, найкращий, я б сказав, — система Prozorro, система Edata. Коли з’явилося Прозорро то важко стало красти, і, скажімо так, сума "відкатів" значно зменшилася. Тому що треба конкурувати. Вже не виставиш велику ціну на якийсь товар чи послугу. Можна ж звірити, скільки цей товар коштує і потім подивитися – а як так вийшло, що у вас томограф на мільйон дорожче, ніж у вільному доступі у два кліки купити можна? Але корупціонери тепер працюють як? Хтось понижує ціну, а потім додатковими угодами все одно повертає ту ціну, яка їм потрібна і забирає тендер.

Ще одна така схема є "прийти зі своїми". Ви приходите із двома конкурентами, приводите конкурентів, за них заповнюєте тендерну документацію, і конкуренти "програють", а потім чиновнику кажуть – а шо ж ви купили картоплю по 12 гривень, вона ж по 10? А дешевше ніхто не прийшов. Прийшли по 12 і по 13. Я от по 12 і купив. Система Prozorro добре захищала від корупції і корупції стало відчутно менше. Але говорити про це стали більше. Тому вважалося, що Порошенко – найбільший корупціонер, просто про це почали говорити, писати всі, а при Януковичі про це і розмова не велась. А колись у 2003-му році, коли навіть і поняття такого "тендер" не було – скільки совість дозволяла красти, стільки й крали.

Що сталось з відкритими інструментами для розслідувань — чи доступні вони зараз

Зараз постановою кабміну "поховали" Prozorro, і тепер, під час війни, закупівлі можна здійснювати без цієї системи. Логіка є, начебто, щоб швидше проходили, тому що тендер забирає до місяця, поки пройдуть всі процедури. Але цією постановою скасовували Prozorro і дуже централізували. Тому тепер, щоб в Охтирці відремонтувати ТЕЦ, треба погоджувати з Києвом. Погоджувати підрядника, тобто, Київ може прислати свого підрядника і підрядник, зрозуміло, заробить, і, зрозуміло, мусить "віддячити" тому, хто йому цей підряд дістав. Чому б не дати Охтирській громади гроші, а ми будемо "стояти з палками і бити по руках", якщо, не дай Боже, у вас буде неефективне витрачання коштів. Ні, робить в Охтирці Управління капітального будівництва. Я маю вірити, що вони – джентльмени?

Що конкретно може зробити людина, щоб корупції стало менше

Треба не толерувати корупції. Не давати хабарі і самому вчиться не брати. Якщо, наприклад, ви стаєте чиновником чи викладачем у виші. Іншої "кухні" немає. А у нас "ментальний вивих" - "корупція – це погано, але якщо мені, то трохи можна".

Останнім часом почали централізувати бюджет, все на центральний рівень, а треба навпаки, треба "вниз" всі гроші опускати, до рівня школи і позакривали всі реєстри. І немає Prozorro. Ми перемагаємо, але якщо виходить в нас, у кращому випадку, щось типу Угорщини або Білорусі. Ми б'ємося за європейські цінності, а самі цих цінностей не дотримуємося – я зараз про владу. Як позакривати реєстри? Як скасовувати систему Prozorro? Хіба це демократично? І тому, коли буде в нас на відбудову 340 мільярдів заморожених на Заході коштів, припустимо, що їх дають Україні, то я уявляю, який буде шквал корупції. Будуть намагатися зачищати інформаційний простір. Я думаю, після нашої перемоги, нам треба буде ще раз поборотися або ще раз сходити на Майдан, тому що корупції буде багато.

Читайте також

  • Працівник сумського водоканалу отримав орден "За мужність" ІІІ ступеня.

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок