На Франківщині вимикатимуть електроенергію на підприємствах та в будинках, під'єднаних до критичної інфраструктури

На Франківщині вимикатимуть електроенергію на підприємствах та в будинках, під'єднаних до критичної інфраструктури

На Франківщині вимикатимуть електроенергію на підприємствах та в будинках, під'єднаних до критичної інфраструктури
. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

На Івано-Франківщині почнуть вимикати електроенергію на підприємствах, а також у будинках, які під'єднані до об'єктів критичної інфраструктури. Це дозволить подавати світло споживачам області на 12 годин. Про це під час онлайн-наради з головою обласної військової адміністрації розповів технічний директор "Прикарпаттяобленерго" Олег Сеник, повідомляє кореспондентка Суспільного.

"Ми керувалися тим, що, можливо, доречно забезпечити більше роботу бізнесу, і краще сидіти вдома без світла, ніж взагалі без зарплати, тому бізнес залучався до обмежень мінімально", — пояснює Олег Сеник.

Однак ліміт від "Укренерго" зменшується: якщо минулого тижня на область припадало 300 МВт вдень і 240 МВт вночі, то впродовж 10 та 11 грудня було 190 МВт вночі й 240 МВт вдень.

"На сьогодні маємо 211 МВт вночі і 270 МВт вдень. Для того, щоб забезпечити дотримання такого ліміту, ми змушені вимикати дві черги споживачів в області. І тому виходить графік, за якого споживачі без світла сидять чотири години, і на дві години вмикаємо. І так протягом доби", — розповідає Олег Сеник.

За його словами, щоб запровадити графіки, які б дозволяли подавати електроенергію 12 годин і вимикати на 12 годин, потрібно залучити до вимкнень значно більшу частину споживачів.

"Насамперед це є бізнес. І ми зараз складаємо графіки обмеження потужності і графіки обмеження споживання електроенергії. До них внесемо весь без винятку бізнес області. Погодимо ці графіки з обласною адміністрацією і будемо їх застосовувати за готовності. Якщо вдасться це зробити із завтрашнього дня, то будемо це робити відзавтра", — каже Олег Сеник.

Читайте також: На Франківщині енергетики запропонували вимикати електроенергію у будинках, що під'єднані до критичної інфраструктури

З його слів, також до графіків вимкнень електроенергії планують додати будинки, лінії яких під'єднані до котелень, лікарень та інших об'єктів критичної інфраструктури.

"Це є складний процес, тому ми зараз організовуємо додаткові бригади. Ми вже підготували графіки погодинних вимкнень, які включають цих споживачів. Сьогодні їх погодимо з обласною адміністрацією і будемо застосовувати", — додає технічний директор "Прикарпаттяобленерго".

Зі слів Сеника, електроенергію в будинках, в яких до цього часу було світло, вимикатимуть управителі будинків чи управляючі компанії.

"Ми розпочали переговори з цього приводу вже з мерією Івано-Франківська і так само працюватимемо з іншими містами. Мова йде про великі міста, де є великі багатоповерхові будинки. Це — Калуш, Коломия, Долина і, можливо, Надвірна", — каже Олег Сеник.

За його словами, якщо вдасться реалізувати ці нововведення, то в Івано-Франківській області вимикатимуть і вмикатимуть світло що 12 годин.

Читайте також

Читайте нас у Telegram: головні новини Івано-Франківщини

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини й ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок