Під нові "церковні санкції" РНБО потрапив клірик УПЦ МП з Херсона

Під нові "церковні санкції" РНБО потрапив клірик УПЦ МП з Херсона

Під нові "церковні санкції" РНБО потрапив клірик УПЦ МП з Херсона
. Херсон. Свято-Успенський собор Херсон Фото: Суспільне Херсон

За поданням Служби безпеки України під санкції РНБО потрапив архімандрит Херсонської єпархії, настоятель Свято-Успенського кафедрального собору у Херсоні Алексій Федоров

Про це СБУ повідомляє в Telegram-каналі.

Слідчі СБУ встановили, що під час захоплення Херсона настоятель Успенського собору був присутній у кремлівській залі під час оголошення анексії чотирьох українських регіонів, повідомила Суспільному пресофіцерка ГУ СБУ в Херсонській області Вікторія Шакула.

"За декілька днів до звільнення міста священник у супроводі російських загарбників втік до тимчасово окупованих районів півдня України. На території собору співробітники СБУ виявили колекцію ікон, викрадених військовими з будинку почесного консула Литовської Республіки під час окупації Херсона", — сказала пресофіцерка.

Також під час огляду церковних приміщень, знайдені перепустки, виписані на ім’я "федерального советника военно-гражданской администрации РФ" та російські паспорти місцевих священників, які вони отримали під час окупації Херсону. За викритими фактами СБУ розпочала кримінальне провадження за статтею держзрада

Загалом до санкційного списку увійшло семеро людей, які є представниками УПЦ Московського патріархату або тісно пов’язані з цією організацією, йдеться в повідомленні. Всі вони погодились на співпрацю з окупаційною владою, просувають проросійські наративи та виправдовують військову агресію Росії в Україні.

До всіх РНБО запровадило обмежувальні заходи строком на п'ять років, їм заблокують активи, обмежать торгові операції, на не дозволять вивести капітал за межі України. Крім того, позбавлять державних нагород України. Також, вони не зможуть купувати земельні ділянки, приватизувати держмайно та права інтелектуальної власності.

Що відомо

  • Служба безпеки України завершила контррозвідувальні заходи на обʼєктах Української православної церкви Московського патріархату у Херсонській області. У приміщеннях Херсонської єпархії знайшли рушницю без відповідних дозвільних документів, прапор і золотий герб Росії.
  • Служба безпеки України проводить обшуки у Херсоні в Успенському соборі УПЦ Московського патріархату.

Читайте також

292 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок