"Щось дуже нереальне". 17-річна Олександра Меркушина дебютувала на Кубку світу з біатлону: що вона сказала після етапу

"Щось дуже нереальне". 17-річна Олександра Меркушина дебютувала на Кубку світу з біатлону: що вона сказала після етапу

Ексклюзивно
"Щось дуже нереальне". 17-річна Олександра Меркушина дебютувала на Кубку світу з біатлону: що вона сказала після етапу
. ФБУ

Ексклюзивне інтерв'ю 17-річної біатлоністки для Суспільне Спорт.

Олександра Меркушина - одна з наймолодших українських біатлоністок. Меркушина дебютувала на міжнародному рівні у 2021 році, взявши участь у гонках юніорського кубка IBU, після чого провела повноцінний сезон на цьому рівні, тричі фінішувавши у топ-20.

Перед початком сезону Олександра Меркушина разом із сестрою Анастасією перехворіли на коронавірус. Попри це, сезон 2022/23 17-річна біатлоністка розпочала його на Кубку IBU, показавши 24-е місце у спринті на етапі в Ідре серед дорослих. А вже на наступний етап Меркушина відправилася на найвищий рівень - до основної команди "А" на етап у Гохфільцен - друга наймолодша біатлоністка після Олени Городної (дебютувала у березні 2022 року на етапі в Отепяя) в історії збірної України.

Читайте також: 17-річна Олександра Меркушина уперше потрапила до складу збірної України на етап Кубка світу з біатлону

Олександра Меркушина: від юніорського Кубка IBU до Кубка світу

  • 1 березня 2021 року - дебютна гонка юніорського Кубка IBU - у 16 років
  • 4 грудня 2022 року - дебютна гонка Кубка IBU - 17 років
  • 8 грудня 2022 року - дебютна гонка Кубка світу - 17 років

На етапі у Гохфільцені Меркушина провела дебютну гонку у кар'єрі на рівні Кубка світу, показавши 72-й результат з одним колом штрафу в спринті. І випередила одну українку - Анна Кривонос фінішувала за нею на 73-й позиції, маючи на одне коло штрафу більше.

За підсумками спринту старший тренер жіночої збірної України Олександр Кравченко відзначав виступ 17-річної біатлоністки: "Зрозуміло, що вона ще молода: треба ще тренуватися, бігати. Але це хороший досвід для неї. Думаю, вона дуже непоганий рівень показала".

Читайте також: "Для такого стану - дуже непогано". Тренер жіночої збірної України з біатлону - про перші очки в спринті Гохфільцена

Після закінчення етапу у Гохфільцені Олександра Меркушина дала ексклюзивне інтерв'ю Суспільне Спорт, у якому розповіла про свої емоції від дебюту на рівні Кубка світу.

Меркушина відзначила, що досі перебуває під емоціями від свого виступу у Гохфільцені. За її словами, виступати на Кубку світу їй було простіше, аніж бігти гонку юніорського Кубка IBU через відсутність тиску.

Що сказала Олександра Меркушина

  • Про емоції від дебюту на Кубку світу

"Насправді це просто вир емоцій. Це щось дуже нереальне для мене. Зовсім новий рівень".

  • Як оцінює виступ у дебютній гонці - спринті

"Нічого не очікувала, коли виходила на старт. Хотіла просто бігти. Виходити на старт тут - це вже величезна можливість, а фінішувати - це чудово. Я насолоджувалася максимально, але як кажуть у нас у команді, хто хибить останнім пострілом - той ганчірка".

  • Чи виявився для неї дебют на Кубку світу - складним

"Гохфільцен - не найважча траса, і це для мене було добре. Складніші траси, гадаю, буде важче пробігти. Порівняно з Ідре - то не важче".

  • У чому різниця між юніорським та дорослим рівнями

"Я відчувала себе однаково фізично, але психологічно [важче], коли багато людей - всі кричать, підтримують, бо це українська команда. Хочеться бігти. Чесно - не відчуваю тут тиску. Відчуття, коли від тебе нічого не очікують - ні історичних результатів, нічого. Тому з сестрою ми спимо спокійно".

"Серед дорослих насправді спокійніше бігти, бо ти від себе нічого не очікують. Серед юніорів - вболівальники очікують медалі, і це трохи тисне. Тому важче, напевно, виходити на старт в юніорських".
  • Про підтримку від сестри перед дебютом на Кубку світу

"У нас є маленькі традиції перед стартом, стукаємося кулачками. Налаштовуємо одна одну, записуємо майбутні результати, майбутню стрільбу. Нам набагато легше змагатися, коли ми разом".

17-річна Олександра Меркушина дебютувала на Кубку світу з біатлону
XSport
  • Як почуває себе після перенесеної хвороби
"На 100% не відчуваєм себе [з сестрою], бо це був COVID-19. Він дуже б'є по здоров'ю, і тому було дуже важко відновитися. Вважаю, що ми й досі не у найкращих кондиціях".
  • Про цілі на сезон 2022/23

"Поки що попередньо я повернуся на юніорські старти. Але будемо бачити, може буду доєднуватися на якісь етапи".

Що відомо

  • Олександра Меркушина - 17-річна українська біатлоністка, що представляє на змаганнях Закарпатську область.
  • У сезоні 2021/22 Меркушина взяла участь на двох етапах юніорського Кубка IBU. В особистих гонках вона тричі фінішувала у топ-20: 14-е та 18-е місця у спринтах в Поклюці, а також 19-е місце у суперспринті в Мартел-валь-Мартелло.
  • Перед стартом сезону 2022/23 Олександра Меркушина фінішувала на п'ятому місці у спринті та на восьмому у гонці переслідування на юніорському літньому чемпіонаті світу.
  • Результати Меркушиної у сезоні 2022/23 - 24-е місце у спринті на Кубку IBU в Ідре та 72-е місце у спринті на Кубку світу у Гохфільцені.
На початок