На Франківщині з початку 2022 року до лікарні ушпиталили 22 дитини внаслідок отруєння чадним газом

На Франківщині з початку 2022 року до лікарні ушпиталили 22 дитини внаслідок отруєння чадним газом

На Франківщині з початку 2022 року до лікарні ушпиталили 22 дитини внаслідок отруєння чадним газом
. Фото ілюстративне: УНІАН

На Івано-Франківщині з початку 2022 року внаслідок отруєння чадним газом до обласної дитячої клінічної лікарні ушпиталили 22 дитини. Про це Суспільному повідомив медичний директор медустанови Ярослав Семкович.

З його слів, двох дітей віком 2 та 14 років госпіталізували до медзакладу цього тижня. У них діагностували отруєння чадним газом легкого та середнього ступеня важкості. В обох, каже Ярослав Семкович, ознаки отруєння були нетиповими.

"Мати меншої дитини скаржилася на такі симптоми: в'ялість і почервоніння шкірних покривів під час прогулянки. Виявляється, що дитині стало зле після того, як вони покинули приміщення. В старшого хлопчика була втрата свідомості та судомна готовність", — каже Ярослав Семкович.

2-річну дитину після лікування від отруєння перевели в обласну інфекційну лікарню. У неї виявили грип. 14-річний хлопець перебуває на обстеженні в неврологічному відділенні.

З початку 2022 року до обласної дитячої лікарні з отруєнням чадним газом потрапили 22 дитини. За словами Ярослава Семковича, через відключення електроенергії та масове використання генераторів зростає небезпека отруєння.

"Як і в газових та твердопаливних котлах, так само і в генераторах є відпрацьовані продукти, яким можна отруїтися. Якщо генератори встановлені без дотримання технічних норм, викиди відпрацьованих газів можуть призводити до накопичення вуглецевмісних продуктів в повітрі й цим самим призводити до отруєння", — каже Ярослав Семкович.

Прикарпатські рятувальники закликають мешканців безпечно використовувати прилади для обігріву помешкань, щоб уникнути нещасних випадків.

Як уникнути отруєння чадним газом?

  • Під час користування газовими приладами тримайте відчиненою кватирку чи встановлюйте вікно на провітрювання;
  • не використовуйте опалювальні прилади при відсутності тяги в димарі;
  • під час установки газової колонки, котла передбачте окремий димар для відведення продуктів згорання;
  • якщо ви використовуєте тверде паливо, не зачиняйте витяжку до моменту повного згорання палива;
  • не користуйтеся газовими приладами при сильних поривах вітру, адже може утворитися зворотна тяга. Стежте за кольором полум’я на пальниках: він має бути синім або фіолетовим. Жовте полум’я — це ознака неповного згорання газу, тож необхідно відрегулювати подачу повітря в пальник;
  • не користуйтеся газовими приладами не за призначенням! Наприклад, не використовуйте газову плиту для обігріву приміщення;
  • експлуатуйте тільки справні газові прилади.

Читайте також

Читайте нас у Telegram: головні новини Івано-Франківщини

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини й ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок