"Злочинна організація" в Одесі: трьом заступникам Труханова повідомили про підозру

"Злочинна організація" в Одесі: трьом заступникам Труханова повідомили про підозру

"Злочинна організація" в Одесі: трьом заступникам Труханова повідомили про підозру
. Олег Бриндак, Світлана Бедрега, Михайло Кучук. Фото: Одеська міська рада

НАБУ та САП повідомили про підозру трьом заступникам міського голови Геннадія Труханова. Їм інкримінують участь у злочинній організації. Про це повідомили в пресслужбі Національного антикорупційного бюро.

Йдеться про:

  • першого заступника міського голови Одеси Михайла Кучука (ч. 3 ст. 255Створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній, ч. 4 ст. 368 Підкуп особи, яка надає публічні послугиКримінального кодексу України);
  • в.о. заступника міського голови Одеси Олега Бриндака – керівника апарату виконавчого комітету Одеської міськради (ч.3 ст. 255Створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній, ч. 4 ст. 368Підкуп особи, яка надає публічні послуги КК України);
  • заступницю міського голови Одеси Світлану Бердрегу (ч. 3 ст. 255Створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній, ч. 3 ст. 368Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою КК України).

Оскільки розташування Михайла Кучука наразі невідоме, то про підозру йому повідомили заочно.

Як зазначили під час судового засідання 5 грудня, з листопада 2021 по серпень 2022 заступник мера Одеси та керівник апарату міськради Олег Бриндак отримав майже 2,5 млн грн, першому заступнику Труханова Михайлу Кучуку передали з березня по липень 2022 року 900 тисяч грн, а заступниці мера Одеси Світлані Бедрезі нібито передали 300 тисяч грн.

У чому звинувачують заступників Труханова

Прессекретар Одеського територіального управління НАБУ Ростислав Дробожур повідомив Суспільному, що виконувач обов'язків заступника міського голови Одеси, керівник апарату виконавчого комітету одеської міськради та член земельної комісії отримував від організаторів злочинної організації щомісячно 15 тис. доларів США, а також інші кошти за вчинення ним дій в інтересах злочинної організації. Це, зокрема, забезпечення ухвалення земельною комісією рішень про відведення землі під будівництво наперед визначеним особам, а також внесення змін до бюджету міста. Йдеться про віцемера Одеси Олега Бриндака.

Перший заступник міського голови Михайло Кучук, за даними слідства, контролював діяльність підпорядкованих управлінь головних розпорядників коштів та надавав їхнім керівникам вказівки про призупинення розрахунку за ремонт доріг у місті. Це створювало штучні умови для одержання злочинною організацією неправомірної вигоди від підрядника за поновлення виплат. Підозрюваний позитивно голосував у складі виконавчого комітету за рішення, якими встановлював тарифи на поводження з твердими побутовими відходами в Одесі та про зміни бюджету, що відповідали інтересам злочинної організації.

Що відомо

  • 5 грудня НАБУ та САП затримали трьох людей за підозрою у створенні злочинної організації та вчиненні корупційних злочинів в Одесі. Це бізнесмен Борис Кауфман, екснардеп Олександр Грановський та Костянтин Єфремов.
  • Кауфману, Грановському та Єфремову оголосили підозру за ч. 1. ст. 255, та ч. 3 ст. 369 Кримінального кодексу України.
  • За даними слідства, восени 2021 року в Одесі з'явилася злочинна організація, учасники якої взяли на себе контроль за аспектами економічного життя міста, серед яких взаємодія з забудовниками, закупівлі коштом місцевого бюджету, діяльність комунальних підприємств та налагодили процес системного підкупу чиновників та депутатів місцевої ради.
  • ВАКС вирішив заарештувавати бізнесмена Кауфмана з правом внесення 129 млн застави, Грановського — із можливістю внесення 124 млн, а Єфремова — 19,8 млн. Бориса Кауфмана звільнили того ж дня після внесення застави.

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок