Сім років на варті. Миколаївські поліцейські розповіли про свою роботу під час війни

Сім років на варті. Миколаївські поліцейські розповіли про свою роботу під час війни

Ексклюзивно
Сім років на варті. Миколаївські поліцейські розповіли про свою роботу під час війни
Патрулювання вулиць Миколаєва. 6 грудня. Машина патрульної поліції. Фото: Єлизавета Кротик/Суспільне Миколаїв

Патрульна поліція Миколаївщини цілодобово патрулює вулиці міста та області. Співробітники з перших днів повномасштабної війни стоять на блокпостах, виїжджають на виклики та працюють на місцях вибухів російських снарядів.

У сьому річницю створення управління патрульної поліції в Миколаївської області (6 грудня — ред.) кореспонденти Суспільного поспілкувалися з правоохоронцями про їхню роботу в умовах війни.

Майже сім років службу несе старший лейтенант поліції Сергій Михайлевський. Чоловік працює від перших днів створення національної поліції в Миколаївській області. В ніч проти 24 лютого Сергій був на патрулюванні.

Сім років на варті. Миколаївські поліцейські розповіли про свою роботу під час війни
Екіпаж патрульної поліції. Миколаїв, 6 грудня. Фото: Єлизавета Кротик/Суспільне Миколаїв

"Це була нічна зміна, ніч з 23 лютого на 24 лютого. Десь близько 5:00 ми почули вибух. Ми відразу не зрозуміли, що це може бути і були такі ідеї, що, може, за містом вибухнула газова заправка, або бензовоз, і ми поїхали перевірити. Потім, коли ми виїхали за місто, де було видно наш аеродром, ми побачили серію вибухів саме на аеродромі і потім почули ударну хвилю", — згадує Сергій.

За словами Сергія, його робота після повномасштабного вторгнення Росії в Україну практично не змінилася. Проте змінилися настрої і поведінка жителів Миколаєва.

"Я мушу визнати, що люди, саме населення міста Миколаєва, більше стали дружніми. Ось це змінилося із початком війни", — говорить поліцейський.

Дев'ять місяців патрулює вулиці міста Ольга Кравчук — працівниця поліції. Повномасштабна війна застала дівчину на навчанні в академії.

Сім років на варті. Миколаївські поліцейські розповіли про свою роботу під час війни
Ольга Кравчук під час патрулювання. Миколаїв, 6 грудня. Фото: Єлизавета Кротик/Суспільне Миколаїв

"Коли починалася війна, ми взагалі були в Кривому Розі. І пам'ятаю, як зателефонувала мені подруга, я подумала: "Чому так рано?". Зателефонувала їй, а вона була в Миколаєві і говорить: "Нас бомблять". Так ми дізналися, прийшли зранку в академію на шикування і нам доклали, що почалася війна", — розповідає Ольга.

Поліцейській часто доводиться виїжджати на місця влучань російських ракет. Говорить, це в роботі найскладніше.

"Найскладніша ситуація — це був виклик, коли був приліт і де постраждало дуже багато людей. Це для мене було взагалі потрясінням, якщо чесно. Я ніколи не думала, що з таким зіштовхнуся, було дуже тяжко. Приїздили на виклик, ми допомагали, надавали домедичну допомогу, все, що було в наших силах, ми робили", — пригадує жінка.

Що відомо

Шостого грудня у 2015 році утворилося управління патрульної поліції Миколаївської області. Сім років тому у цей день патрульні склали присягу служити українському народу і охороняти їхні права та свободу.

Читайте також

У Миколаєві змінено графік видачі води від електротрансу

"У нас немає іншого виходу. Це наша земля". Історія бійця тероборони з Миколаєва

Погодинні відключення електрики. У Миколаєві трамваї та тролейбуси працюватимуть за графіком

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок