В роботі шість позашляховиків: у Вінниці безкоштовно ремонтують автомобілі для військових

В роботі шість позашляховиків: у Вінниці безкоштовно ремонтують автомобілі для військових

В роботі шість позашляховиків: у Вінниці безкоштовно ремонтують автомобілі для військових
. Фото: Суспільне Вінниця

В одній з автомайстерень Вінниці безоплатно ремонтують транспорт для українських військових. Роблять це від початку повномасштабної війни. За цей час полагодили понад 100 автівок.

дашша
Фото: Суспільне Вінниця

Обслуговують автівки, які привезли з-за кордону й планують відправляти на передову, та обстріляні на фронті позашляховики. Запчастини власник здебільшого закуповує за власні гроші, каже працівник автомайстерні Вадим Вовк. Найчастіше лагодять пошкодження ходової.

"Більше 100 автомобілів вже було у нас. Ми їх і фарбували і ремонтували. Смпочатку обслуговували машини, які їхали на передову. Уже зараз вони почали до нас вертатися. Приїжджають і обстріляні, і побиті, і пробиті. Різні дуже. Радіатори пробиті, шланги якісь треба замінити, в двигун часто потрапляє, потрібно блок міняти, осколками може посікти. Наймасштабнішим був капітальний ремонт двигуна. Це десь біля 100 тисяч гривень", – говорить Вадим Вовк.

Наразі в роботі 6 позашляховиків. Одна з цих автівок для парамедиків. Нею вивозитимуть поранених із поля бою. Майстри роблять повну діагностику та заміну розхідних матеріалів.

"Тут заміна всіх рідин. Дивимося до свічок накалу, до генератора, до стартера. Замінили також колодки передні та задні. Сайлентблоки міняємо. Все, що по ходовій. Передивляємося весь двигун та коробку, щоб все було ідеально. Всі перевіряю особисто, бо тут треба передивитися все, щоб ніяких сумнівів не було, бо авто їде в саме пекло і витягує поранених. Вони потім розбирають салони, встановлюють свою апаратуру для першої допомоги", – каже Вадим Вовк.

дашша
Фото: Суспільне Вінниця

Автомайстер Богдан Кушнір завершує ремонтувати автомобіль Mazda, який привезли військові з Бахмута.

"Ми зняли ГБЦ, Головка блока циліндрівколектори познімали. Ще форсунки зараз на перевірку віддамо, щоб потім ніяких запитань не було. ГБЦ також ремонтується, міняють випускні клапани, направляючі. Ще перевірили її на герметичність, буде шліфування. Потім зберемо ГБЦ і будемо укомплектовувати. Це складна робота, бо треба її правильно зібрати, щоб вона далі працювала", каже Богдан Кушнір.

дашша
Фото: Суспільне Вінниця

Над автівками для військових працівники СТО працюють паралельно з ремонтом цивільних авто. Найбільше часу, кажуть, займає діагностика та пошук запчастин на авто з Європи, адже з ними в Україні зараз скрутно. Тож, просять небайдужих про допомогу. Зремонтовані автомобілі в майстерні віддають волонтерам, які доправляють їх на фронт.

Читайте також: "Була мрія звільнити Херсон" — боєць з батальйону "Вінницькі Скіфи"
На початок