У Херсоні працює єдина на півдні України молочна кухня

У Херсоні працює єдина на півдні України молочна кухня

У Херсоні працює єдина на півдні України молочна кухня
. Суспільне Херсон

Молочна кухня у Таврійському мікрорайоні Херсона функціонує понад 20 років. Шодня тут виготовляють 1100 одиниць дитячої молочної продукції для дітей віком від 6 місяців.

Завідувачка дитячої молочної кухні Ніна Загреба розповіла, що до роботи працівники молочної кухні приступають о 6 годині, щоб пообіді доставити продукцію до пунктів видачі.

На одному з них медична сестра Галина Тарнавська щодня видає замовлення з 12 до 13 години. Тут їх отримують 80 родин. "Приймаю чисті склянки. Все зберігається у холодильнику, постійно обробляємо", - додала жінка.

Більше трьох років продукцію молочної кухні замовляє Павло Богачов. Він розповів, що три з половиною роки замовляє молоко, солодкий кефір і сир. Чоловік додав, що іншу продукцію дитина не сприймає, коли дають з магазину, то не п’є, тільки з молочної кухні.

"Ми якістю задоволені, ми беремо кефір і сир. З 8 його місяців, тобто майже уже 4 роки", - розповіла Олена Фролова, яка купує продукцію молочної кухні.

Продукція молочної кухні, за словами заступниці медичного директора з медичного обслуговування дитячого населення лікарні ім. Карабелеша Віри Самодіної, корисна для дітей молодшого віку, бо при її виготовлені використовують культури живих кефірних грибків.

"Унікальність дитячої молочної кухні полягає у тому, що у виробництві дитячої молочної продукції ми використовуємо якісну корисну продукцію, тобто молоко жирністю 3,2%, це потрібно для нормального розвитку дитини віком від до 2 років, також ми використовуємо у виробництві живі кефірні грибки для приготування кисломолочної продукції, такої як кефір і сир", - пояснила Віра Самодіна.

"Уся продукція двічі ретельно перевіряється: коли молоко привозять, вхідний контроль молока на щільність, жирність і кислотність і потім кислотність готової продукції", - говорить завідувачка дитячої молочної кухні Ніна Загреба.

Приготування гречаної каші на молочній кухні відрізняється від того, як готуємо вдома, каже Ніна Загреба. Вона показала спеціальний прилад для протирання гречаної каші. Спочатку вона вариться на плиті, потім перетирається через машину для протирання, а потім вже готується в казані разом із молоком, - розповіла жінка.

Потужність дитячої молочної кухні – 3000 порцій на добу, при цьому працівники виготовляють трохи більше однієї тисячі. Останнім часом, говорить завідувачка, знизився попит на продукцію. Крім того поменшало і пунктів видачі молочки. Наразі у місті їх три – один на самій кухні, інші два - у Таврійському та Дніпровському районах.

Аліна Олефір, Ігор Педченко.

На початок