Алгоритми бану: чому соцмережі блокують дописи від українських користувачів

Алгоритми бану: чому соцмережі блокують дописи від українських користувачів

Ексклюзивно
Алгоритми бану: чому соцмережі блокують дописи від українських користувачів
. Фото: Суспільне Рівне

Facebook заблокував допис Командування українських повітряних сил із привітанням воїнів радіотехнічних військ з їхнім професійним днем, який відзначали 30 листопада. Привітання було оприлюднене на офіційній сторінці командування, але за декілька годин соцмережа заблокувала допис, стверджуючи, що він порушує стандарти спільноти щодо мови ворожнечі.

У пресслужбі Повітряних сил обурились цьому факту, написавши, що агенти РФ тепер всюди, втім, медіаюрист Ігор Розкладай в етері телемарафону Суспільне. Спротив зауважив, що не в усіх випадках, коли наш контент видаляють, а нас блокують у соцмережах, винні "тролі, боти або російські агенти".

Чому Facebook блокує повідомлення українських користувачів

Причиною блокування дописів у соцмережах медіаексперт називав використання заборонених спільнотою ключових слів.

"Якщо ви використовуєте слово "русня", то 99,9% зі 100% ваш пост буде заблокований незалежно від того, яку користь і сенс він має. Тут система працює досить чітко: є слово, воно заборонене, блокується увесь допис. На жаль, політика усіх провідних соціальних мереж — це Google, YouTube, TikTok, Instagram, Facebook, не дозволяє поширювати мову ворожнечі", — зазначив Ігор Розкладай.

Відповідно воєнний контент вже по своїй природі є агресивним, додав він, і тому видаляється.

"Єдиний спосіб, що з цим робити, намагатися апелювати до компанії й пояснювати, у чому суспільний інтерес цього контенту. Але, зазвичай, це не вдається зробити. З мого досвіду — 50 на 50, частину вдається відбити, частину, на жаль, ні", — зазначив медіаюрист.

За словами Ігоря Розкладая, причиною блокування у соцмережах може бути й окрема людина, яка "полює за певним профілем та спеціально скаржиться", але це рідко.

Чи працює цензура по обидва боки

"Наскільки мені відомо, то так, але на сьогодні нам це дуже важко відслідкувати. З моїх джерел, умовно, за слово "хохол" чи подібні слова система блокує. Інше питання, що у нас абсолютно немає доступу ні до статистики та ми не бачимо повної картини", — розповів медіаексперт.

Чи варто з цим боротися

Будь-яка соціальна мережа намагається створити ідеалістичне середовище, в якому немає місця для війни, зауважив Ігор Розкладай.

"Вони створюють світ, де ви можете спілкуватись, показувати котиків, діточок чи розповідати, як пили пиво, а ще купувати та продавати продукти. І коли з'являється контент, до прикладу, війни, соцмережам він певною мірою заважає. Для цього, очевидно, вже потрібні міжнародні правила", — пояснив він.

За словами медіаюриста, зараз українцям в боротьбі за висвітлення подій війни допомагають міжнародні європейські документи, які поступово набирають чинності.

"Я переконаний, що ми маємо шукати різні варіанти, як вийти з цієї ситуації. Можливо, використовувати ідеї з новітніх соцмереж на кшталт Mastodon, де враховують більшою мірою регіональні особливості. Та залишати, як є — не варіант, бо така ідеалістична картина допомагає країні-агресору. І незалежно від того, чи це зараз агресія Росії проти України, чи щось інше, у будь-якому випадку ми матимемо одну й ту ж картину затирання контенту", — додав Ігор Розкладай.

Читайте також

  • Звідки та скільки переселенців є на Рівненщині. Офіційні дані ОВА
  • Де припаркувати авто у Рівному в районі пивзаводу, аби не порушувати ПДР
  • В компанії кочегарів і рятувальників: як вчителька з Рівненщини дописувала підручник з інформатики
  • Якщо немає опалення, води й газу: рівненський експерт з виживання в екстремальних умовах поділився досвідом
  • У Рівному ліцеї прийматимуть людей у разі повного блекауту — мер

Читайте нас у Telegram: екстрені новини та щоденні підсумки

Підписуйтесь на рівненське Суспільне у Viber

Долучайтесь до нас в Instagram

На початок