"Дуже важливо реагувати, бо зараз війна". Чи зважають сумчани на сповіщення про повітряну тривогу

"Дуже важливо реагувати, бо зараз війна". Чи зважають сумчани на сповіщення про повітряну тривогу

"Дуже важливо реагувати, бо зараз війна". Чи зважають сумчани на сповіщення про повітряну тривогу
. Фото: Суспільне Суми

"Щойно тривога, відразу спускаємося" – так чинять працівники одного з торговельних центрів Сум. 30 листопада вони й інші мешканці міста рушили до бомбосховища о дев’ятій ранку й перебували там півтори години. Чи зважають на сповіщення про повітряну небезпеку сумчани – дізнавалися кореспонденти Суспільного.

Повітряну тривогу в Сумах та області оголосили 30 листопада о 8:58. До одного з укриттів обласного центру в цей час прийшли працівники закладів, які розміщені поруч, учні найближчої школи та сумчани.

"По-різному всі реагують зараз. Хтось вважає, що не треба. Але я вважаю, що, все ж таки, щоб бути точно в безпеці, то краще перестрахуватися, не зважаючи на те, що зараз там спокійно і все пролітає повз нашу область. Але краще страхуватися і спускатися кожного разу", – каже Тетяна Рябіченко, працівниця дитячого розважального центру.

Ідуть до укриття цілими колективами.

"Ми всі живемо зараз у такій невизначеності, і це безпека нашого персоналу, наших гостей і взагалі наших дітей, і нас особисто. Тому, як лунає сигнал тривоги, то до сховища одразу", – говорить Катерина, адміністраторка дитячого розважального центру.

Це сховище розраховане на 50 людей. Тут зібралося до трьох сотень містян 30 листопада. Укриття облаштоване всім необхідним, а саме: вентиляцією, умивальником і туалетом. Тренувальні повітряні тривоги, за словами жінок, які виїжджали з Сум, відбуваються й в інших країнах.

"Ми мусимо, бо це наше життя. Я виїжджала. Тільки повернулася, перебувала в Чехії. У квітні виїхала і ось повернулася місяць тому. Там кожен місяць повітряні тривоги, вони в них тренувальні. Тому ми раз на місяць згадували, що це таке. А читаєш новини щодня й однаково знаєш, що робиться вдома, і цими новинами живеш, і там ще страшніше все це переноситься, але додому завжди хочеться", – розповідає Тетяна Луговець, продавчиня.

"Я виїжджала до Польщі. Два місяці там пробула і повернулася, бо рідніше дому нічого немає. Дуже важливо реагувати, бо зараз війна" – говорить одна із сумчанок.

О 10:26 повітряну тривогу в Сумах та області скасували.

Читайте також

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок