Як працює пологове відділення у деокупованому Херсоні

Як працює пологове відділення у деокупованому Херсоні

Як працює пологове відділення у деокупованому Херсоні
. Пологове відділення лікарні ім.Тропіних у Херсоні, 30 листопада 2022 Фото: Суспільне Херсон

Під час окупації та повномасштабної війни персонал пологового відділення ім.Тропіних пережив багато. Проводили операції під час обстрілів міста та без електрики та води. Яку допомогу надають у лікарні звільненого міста породіллям та вагітним жінкам дізнавалися кореспонденти Суспільного.

Херсонка Ірина Зелена днями народила дівчинку. У палаті пологового будинку тепло, в лікарні годують, жінка отримала повну медичну допомогу. Поки маленька Ксенія спить у ліжечку, її матуся розповідає як її привезли у пологове відділення.

"Привезли мене сюди по швидкій о першій годині ночі. Лікарі оглянули, надали допомогу. Все було чудово з розумінням, гарно, комфортно", — говорить Ірина.

Ірина народжувала у пологовому відділенні лікарні ім. Тропіних. Під час окупації та повномасштабної війни персоналу довелось пережити багато, розповідає завідувач акушерського відділення Сергій Морозов. Тут він працює 24 роки, але 5 кесаревих розтинів у березні, говорить не забуде ніколи.

"Коли Чорнобаївку бомбили тут щось прилітало поруч, а ми в цей час були в операційній, було страшно", — згадує лікар.

Важко було, розповідає Сергій Морозов, коли в лікарні одночасно з усім містом, зникла електрика, вода, тепло.

"Світло свічки, ліхтарики, а коли взагалі нічого не було, то працювали на другому поверсі у реанімаційній, бо там генератор, ми там обладнали палату, там оперували і пологи приймали там", — говорить Сергій Морозов.

Зараз, коли у лікарні знову є електрика, вода та тепло, працюють повноцінно. Породіллям та вагітним жінкам надають необхідну допомогу. Приймають не лише херсонок, а й жительок сусідніх сіл. Після звільнення Херсона тут народилось восьмеро малюків. Загалом з початку повномасштабної війни тут прийняли 320 пологів, розповідає медичний директор лікарні імені Тропіних Леонід Ремига.

"Якщо порівняно з минулим роком, то це майже на половину менше. Це звісно, тому що частина вагітних виїжджали. Повноцінно працює наше пологове відділення, на жаль неонатологів у нас обмаль", — розказує Леонід Ремига.

Бракує лікарів і в інших пологових відділеннях Херсона. Тому на сьогодні це відділення лишилось єдиним що працює, розповідає начальниця Херсонської міської військової адміністрації Галина Лугова.

"Люди виїздять і у нас це єдине відділення, яке може приймати вагітних та пологи. На превеликий жаль у лікарні Лучанського на сьогодні не лишилось жодного фахівця, відділення закрите, лікарі повиїздили", — говорить Лугова.

На сьогодні лікарня забезпечена необхідними медикаментами, але існує проблема з обладнанням та інтернетом. Як тільки у закладі розгорнуть Starlink, тут запрацює електронний сервіс реєстрації новонароджених Є-малятко.

Що відомо

  • З моменту деокупації в Херсоні народилися 10 дітей. Першими, 12 листопада, народились два хлопчики та одна дівчинка.

Читайте також

280 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок