У Франківську польські інструктори провели тренінги з тактичної медицини

У Франківську польські інструктори провели тренінги з тактичної медицини

У Франківську польські інструктори провели тренінги з тактичної медицини
. Фото: Facebook/КНП "Обласний клінічний центр ЕМД та МК Івано-Франківської обласної ради"

В Івано-Франківську інструктори з Польщі провели для 50 українських медиків навчання з екстреної тактичної медицини. Як відбувалися тренінги, читайте у репортажі Суспільного.

Упродовж п'ятьох днів медикам показували, як рятувати людей в умовах війни. Тренінги відбувалися в режимі практичних завдань. Окрім цього, інструктори створювали для учасників спеціальні сценарії.

"Сценарії брали з життя та ситуацій, що переживали наші колеги, які мешкають та працюють близько до зони бойових дій. Ми компонували історії так, щоб медики винесли з нього урок і максимально усвідомили, що слід робити у таких обставинах", — розповіла завідувачка навчально-тренувального відділу Івано-Франківського обласного центру екстреної медичної допомоги Мар’яна Перчик.

У Франківську польські інструктори провели тренінги з тактичної медицини
Для учасників тренінгів створювали спеціальні сценарії. Фото: Facebook/КНП "Обласний клінічний центр ЕМД та МК Івано-Франківської обласної ради"

Фельдшерка з Тернопільщини Наталія розповідає, що під час тренінгів дізналася, що робити, якщо російська ракета влучила в автобус із пасажирами, та як надавати допомогу травмованим внаслідок артилерійських обстрілів. З її слів, у теперішніх умовах медикам необхідно знати, як рятувати людей на війні.

"Це — насправді дуже цікавий досвід роботи. Із центру запропонували поїхати на тренінг і я дуже рада, що змогла потрапити на другий етап навчання. Тут нас готують інтенсивніше", — говорить Наталія.

Навчання для українських лікарів організувала Служба медичної авіації Польщі разом з Варшавським медичним університетом. Основну увагу інструктори приділяли на відпрацюванні алгоритмів дій медиків у стресових ситуаціях та в разі великої кількості травмованих.

"Українські медики гарно впоралися з цим завданням. Знання, якими ми поділилися із ними, дали неабиякий результат. Тепер медики повернуться на свої робочі місця з новими навичками та вдосконаленими вміннями", — каже заступник керівника Служби медичної авіації Польщі Марцін Подгорський.

Він відзначив, що в українських колег є велике бажання вчитися попри те, що тренування були з фізичними навантаженнями.

У Франківську польські інструктори провели тренінги з тактичної медицини
Фото: Facebook/КНП "Обласний клінічний центр ЕМД та МК Івано-Франківської обласної ради"

Завдяки співпраці з Польщею для українських медиків провели два етапи навчань, розповідає директор Івано-Франківського центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Мирон Матейко. За п'ять місяців курси відвідали понад 500 фельдшерів.

"Перший етап тривав десять тижнів. Тоді сертифікували 57 наших медиків з екстреної допомоги. Навчання пройшли 80 людей, а з усієї України — 500. Ми з польськими колегами знайшли гроші, аби далі продовжити навчання", — говорить Мирон Матейко.

З його слів, проведені курси спрямовані на поглиблене вивчення дитячої та дорослої реанімації в тактичній медицині. У першому етапі тренінгів 15 медиків отримали сертифікати. Тепер вони також можуть проводити навчання.

Курси з тактичної медицини організували за ініціативи Міністерства охорони здоров'я України. Їх надалі планують проводити для медиків.

Читайте також

Читайте нас у Telegram: головні новини Івано-Франківщини

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини й ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок