Ірландія та Молдова слідом за Румунією визнали Голодомор геноцидом українського народу

Ірландія та Молдова слідом за Румунією визнали Голодомор геноцидом українського народу

Ірландія та Молдова слідом за Румунією визнали Голодомор геноцидом українського народу
. Верхня палата парламенту Ірландії проголосувала за визнання Голодомору геноцидом українського народу, фото: Посольство України в Ірландії

24 листопада парламент Молдови та Верхня палата парламенту Ірландії визнали Голодомор 1932-1933 років в Україні геноцидом українського народу. Раніше сьогодні таке ж рішення ухвалив румунський парламент.

"Воістину історичне рішення Шенад Ерен про визнання Голодомору 1932-33 років в Україні геноцидом українського народу. Ірландія належить до числа наших найближчих друзів, які не бояться називати речі своїми іменами", — йдеться у повідомленні посольства України в Ірландії у Twitter.

Парламент Молдови одноголосно визнав Голодомор геноцидом українського народу: "за" проголосували 54 депутати.

"Парламент Республіки Молдова в дусі солідарності з українським народом і в ім'я справедливості заявляє, що більшовицький тоталітарний режим колишнього СРСР у результаті застосування політики Голодомору несе відповідальність за акт навмисного геноциду проти українського народу", — йдеться у декларації, що є у розпорядженні "Європейської правди".

Водночас зазначається, що представник Комуністичної партії Молдови Олег Рейдман перед голосуванням пропонував зняти з порядку денного декларацію.

Що відомо

  • 24 листопада румунський парламент також проголосував за Декларацію про засудження Голодомору, якого зазнав український народ внаслідок радянської окупації у 1932—1933 роках.
  • Палата депутатів чеського парламенту у квітні 2022 року одноголосно визнала Голодомор в Україні в 1932-33 років актом геноциду українського народу.

Читайте також

Папа Римський порівняв агресію Росії в Україні з Голодомором

На початок