Як працюватимуть кафе та ресторани у Чернігові з 11 травня

Як працюватимуть кафе та ресторани у Чернігові з 11 травня

Як працюватимуть кафе та ресторани у Чернігові з 11 травня
. оригінал

Їжа на виніс та літні тераси, дезінфекція кожні дві години, відстань між столиками - півтора метри, а гостей за одним не більше двох: за таких умов з 11 травня можуть розпочати свою роботу кафе та ресторани в місті. Послабити карантин в українських містах дозволив Уряд. Головний санітарний лікар розробив низку умов, зокрема для рестораторів.

Облаштовують літню терасу, чистять та фарбують. Так до відкриття готується ресторан «Pasta».

Як працюватимуть кафе та ресторани у Чернігові з 11 травня
Як працюватимуть кафе та ресторани у Чернігові з 11 травня. Ресторан «Pasta».
Ілля Седень, адміністратор закладу, розповідає: «Почали тільки роботи такі, не внутрішні, а зовнішні: фарбуємо, прибираємо, тобто персонал сам проявив ініціативну виходити та допомагати, вже хоче працювати, як і всі ми. Радувати наше місто такими гарними літніми терасами. Приблизно на одну секцію – один столик, щоб була відстань між гостями та людьми. Весь персонал буде в спецодязі: тобто маски, рукавиці - все як треба».

Одна з найбільших літніх терас у центрі Чернігова тут, на Красній площі. Керівництво «Сенатору» ще визначається, чи відкриватися 11-го травня.

Як працюватимуть кафе та ресторани у Чернігові з 11 травня
Як працюватимуть кафе та ресторани у Чернігові з 11 травня. Ресторан «Сенатор»
«Поки що не знаємо, я особисто зараз приходжу трішки прибратись, там квіти, таке в порядок все привести. Зазвичай наш літній майданчик стоїть в цей час, але він доволі масивний, і скільки її ставити будуть. Навряд ми встигнемо до 11, це точно, поки ніякою інформацією не володію, в найближчий час щось вирішиться, думаю», - каже адміністраторка закладу «Senator».

Кафе та ресторани після пом’якшення карантину зможуть працювати за таких умов:

Працівникам необхідно міряти температуру перед роботою.

Працювати вони мають в масках та рукавичках.

Щодня, перед відкриттям закладу та кожні дві години, приміщення необхідно мити та дезінфікувати.

На вході до закладу мають бути антисептики.

Дозволили видавати їжу на виніс та на літні майданчики на вулиці, дистанція між столиками має бути не меншою за 1,5 м, і за кожним з них може сидіти не більше двох людей.

Меню закладу має бути зафіксовано поряд з місцем видачі замовлень. Посуд має бути одноразовим, а розрахунок клієнта - безконтактним.

Такі умови висунув головний санітарний лікар України.

Оксана Голубова, власниця мережі ресторанів, говорить:

«Для ресторанного бізнесу не тільки для мого, а для будь якого, карантин - це просто смерть. Я би не назвала це виходом із карантину, це той же самий карантин, тільки під іншою назвою, тут думка двояка. Жителі міста кажуть, що взагалі не треба відкриватись до вересня, тому що люди будуть ходити, сидіти в кафе, і заражати далі, і нести коронавірус. Інша сторона медалі - це 300 людей, які залишились без роботи. Це саме наші робітники, які працювали тут і в «Градецькому», які телефонують мені декілька разів на день і питають, коли ж ми все-таки будемо працювати».

На літньому майданчику перед кав’ярнеою «Bon Ami» стоятиме чотири столика замість восьми, сказала Оксана Голубова.

Як працюватимуть кафе та ресторани у Чернігові з 11 травня
Як працюватимуть кафе та ресторани у Чернігові з 11 травня. Кав’ярня «Bon Ami»

«Це таж сама торгівля на виніс, просто люди можуть взяти хот-дог, наприклад, як у нас в кав’ярні, взяти чашку кави і випити її, не в парку чи на роботі, а просто сидячі за столиком. Тому що не зрозуміло, як вдвох сидіти за столиком, якщо пара прийшла з дитиною? Чи має дитина сидіти за другим столиком? Де помити руки і сходити в туалет, якщо не можна заходити в заклад, адже на вулиці біотуалетів немає».

Великі ж ресторани за таких умов відкривати не рентабельно, каже рестораторка.

«Ось такі монстри, великі ресторани, як ресторан «Градецький» та «Бібліотека», які просто не можуть приймати людей: весіль немає, випускні відмінили і бенкети теж. Просто заклади, які неможливо відкрити. «Бібліотека» - заклад, де я не уявляю, як можна з’їсти стейк з мармурової телятини ножем одноразовим, він просто не поріжеться. Це краще залишити на той момент, коли можна буде повноцінно працювати. Тому великі ресторани, на жаль, ми відкривати не будемо».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Атрошенко хоче збудувати у Чернігові ще 2 фонтани

На початок