Пагорбу слави у Рівному – 35. Що залишилось, а що зникло з меморіалу

Пагорбу слави у Рівному – 35. Що залишилось, а що зникло з меморіалу

Пагорбу слави у Рівному – 35. Що залишилось, а що зникло з меморіалу
.

7 травня виповнюється 35 років, відколи у Рівному відкрили Монумент вічної слави, більш відомий сучасникам як Пагорб чи Меморіал слави. Він мав стати місцем вшанування перемоги СРСР над нацистською Німеччиною. Будували меморіал 10 років, втім, його повноцінно так і не реалізували. Під скульптурою мав бути музей з двох залів, а на алеї перед 103-ма сходинами – скульптури. Цей матеріал Суспільного про те, як зараз виглядає це місце та що безповоротно щезло з пагорбу на околиці Рівного.

Рівне пагорб Слави

Меморіал Слави – це архітектурно-скульптурний комплекс, охоронна зона якого понад 6 гектарів. Як йдеться у паспорті об’єкта, він включає в себе парк "Перемоги", алею "Пам'яті", а також пагорб з 48,5 метровим пілоном-обеліском з червоного граніту, що символізує прапор, 8-метровою бронзовою скульптурною композицією (солдат, партизан та дівчинка) та 3-метровим горельєфом з 18-ти фігур (сюжет горельєфу має три символічні частини: клятва, наступ та визволення).

Рівне пагорб Слави
Рівненщина туристична (rivne.travel).

– Відкрили його напередодні 40-річчя перемоги. Там гарна природа і можна було дійсно розбити Парк Перемоги. Але оцей монументалізм радянський мені не подобався, –розповідає старша наукова співробітниця краєзнавчого музею Валентина Данілічева. – У нас є місце поховань періоду Другої світової війни на Дубенському цвинтарі, прив’язка до могил, до конкретних людей. А пам’ятник відкривали, скажімо, швидше за ідеологічними мотивами. От, парк Перемоги і – монумент Перемоги. Він був символічним. Адже у 1941 році на тому пагорбі не було боїв, не було там військових подій і під час рівненської військової операції у лютому 1944 року. Перепоховань теж здійснено не було.

Рівне пагорб Слави
ФОТО з відкриття, 1985 рік (негативи обласного музею).

До меморіалу також входить майданчик з військовою технікою. Були на меморіалі також літак-винищувач-бомбардувальник СУ-7МБ та 160-мм міномет, втім, більш як 10 років тому вони зникли. Частина літака була зроблена із алюмінію.

Рівне пагорб Слави
літак-винищувач-бомбардувальник СУ-7МБ (з сюжету РТБ).

Не дійшли до наших днів не лише літак з мінометом. Зліва від велетня-обеліску був розміщений указ про нагородження Рівненщини Орденом Леніна та сам орден. А праворуч – перелік радянських військових частин, що у 1941-1944-му роках воювали на Рівненщині, а також Зірка Героя Радянського Союзу. Крім того, по центру знаходилася ніша для вічного вогню у формі трапеції, біля якої були викарбувані рядки радянського поета Роберта Рождественського про “пам’ять, в якої не буде кінця”.

Сюжет каналу РТБ про Меморіал вічної слави, знятий 10 років тому.

Натомість, перед святкуванням 9 травня у 2010 році на самому монументі з’явився інший надпис “Слава Героям”.

Рівне пагорб Слави

Нині там знаходяться танк ІС-2, самохідні установки ІСУ-152 та СУ-100, 76-міліметрова дивізійна гармата, гаубиці 122-мм і 203-мм.

Рівне пагорб Слави

Рівне пагорб Слави

На будівництво Меморіалу пішло десять довгих років. Перед відкриттям там так і не відкрили музей, а від ідеї комплексу скульптур взагалі відмовились. Старша наукова співробітниця краєзнавчого музею Валентина Данілічева була свідком подій. Пригадує про маловідомі деталі проекту.

Рівне пагорб Слави

– Обличчя виписані з реальних людей. Під скульптурною композицією мало бути дві зали з експозицією подій війни на Рівненщині. Цей план не був реалізований. У якому статусі мала бути та експозиція, але вона законсервована, до експозиційних робіт не дійшло, таке завдання не ставили. Бо пішли мільйони, я так думаю, певно, грошей не вистачило. Ще тоді в мене була думка, що ті гроші можна було би віддати на поліпшення житлових умов ветеранів…

З нинішньої вулиці Костромської вздовж алеї до сходів мав бути великий композиційний скульптурний комплекс. Там скоріше фігурні композиції мали бути. Було обговорення зі скульптором і ветеранами, щоб її не робити, бо вона була зайвою, а гроші були потрібні. Він дороговартісний проект для Рівного, не знаю, чи кошти з Києва були, – розповідає Валентина Данілічева.

Щодо самої дати відкриття Монументу вічної слави, то їх можна зустріти дві – 7 та 9 травня 1985 року. Зокрема, 9 травня зазначене у паспорті об’єкта. Про 7 травня йдеться у науково-допоміжному бібліографічному покажчику “Пам’ятники, пам’ятні знаки, меморіальні дошки Рівненської області”.

Про те, що відкрили монумент раніше, ніж 9 травня, опосередковано свідчить і стаття в газеті “Червоний прапор” за 9 травня 1985 року, в якій вже розміщений детальний репортаж з відкриття об’єкту під заголовком “Не згасне пам’ять у віках”.

Рівне пагорб Слави
фото надане представницею обласного архіву Людмилою Леоновою.

Журналіст газети Володимир Комаровський зазначає, що відкриття Монументу у парку Пам’яті відбулося о 20:00 годині.

Цього дня чекали давно, і з нетерпінням. Бо ще задовго до відкриття монумента Вічної слави парк Пам’яті став одним з найбільш людних місць обласного центру…. Парк Пам’яті у червоних живих вогниках. То на Алеї вдів, на інших молодих деревах учні пов’язали галстуки й стрічки…” – йдеться у статті Володимира Комаровського.

Авторами меморіалу є архітектор Юрій Москальцов та скульптор Василь Вінайкін. Останній працював до цього над багатьма відомими в Україні пам’ятниками, зокрема “Батьківщини-матері” у Києві та Монументом на честь 300-річчя возз'єднання України з Росією у Переяславі-Хмельницькому. Пам’ятник Миколі Кузнецову, що тривалий час був у Рівному на Соборній, а згодом переїхав на меморіал на Дубенську, теж його рук справа.

А от архітектор Москальцов, як йдеться у згаданій статті у “Червоному прапорі”, був ініціатором того, щоб у компанію солдата та партизана додали ще й дівчинку. Мовляв, той “пригадав дівча з букетом квітів на узбіччі однієї з доріг у визволеній Польщі, де воювала його стрілецька дивізія”, бо колишній артилерист теж був учасником війни.

Рівне пагорб Слави

У паспорті об’єкта, який Суспільному показали у відділі історико-культурної спадщини управління культури і туризму Рівненської облдержадміністрації, не вказано, на чиєму балансі він знаходиться зараз. Рік тому Суспільному вдалося з’ясувати, що приглялядає за Меморіалом “Трест зеленого господарства”.

– Якщо ця графа порожня, то балансоутримувач юридично не визначений, – уточнила спеціалістка відділу історико-культурної спадщини управління культури і туризму Рівненської облдержадміністрації Ірина Васильєва.

відео з квадрокоптера, youtube: ViFly Studio

Багато років Меморіал слави не виконував своєї функції. Всі урочистості проходили на Військовому меморіалу кладовища “Дубенське”. У роки Незалежності згадали про Меморіал обласні чиновники десять років тому. Перед черговим 9 травня обласна адміністрація, очолювана "регіоналом" Василем Берташем, провела там “суботник”, а потім і святкове шоу з виступом місцевих артистів, вогниками на сходах та салютом по завершенні.

Рівне пагорб Слави

Рівне пагорб Слави

Втім, місцем святкування пагорб так і не став, повернувши це право Військовому меморіалу на Дубенському кладовищі.

До речі, зараз можна придбати марку з зображенням Меморіалу.

Рівне пагорб Слави

Згадують нині цей об’єкт частіше у кримінальних повідомленнях. Так, торік на скульптурах відрізали пальця та носа. А в лютому цього року неподалік від Меморіалу спалили собачий притулок.

У 2011 році вандали зробили напис на Меморіалі.

Рівне пагорб Слави

Авторка: Ольга Татаренко

На початок