РФ продовжує обстрілювати правобережжя Херсонщини — Гуменюк

РФ продовжує обстрілювати правобережжя Херсонщини — Гуменюк

Ексклюзивно
РФ продовжує обстрілювати правобережжя Херсонщини — Гуменюк
. Наталія Гуменюк. Фото: Суспільне Одеса

Російські збройні формування продовжують вести обстріли деокупованих Україною населених пунктів Херсонської області.

Про це під час телемарафону на Суспільному повідомила керівниця пресцентру Сил охорони та оборони "Південь".

"Лінія фронту — штука хитра. Хитрощі тут військові, тому про всі зміни ми не можемо сповіщати, але ретельно над цим працюємо. Наразі підсумки цього бойового дня свідчать про те, що ворог продовжує обстрілювати деокуповані населені пункти: в напрямку Чорнобаївки, Антонівки, Наддніпрянського", — розповіла посадовиця.

За її словами, при цьому Берислав Херсонської області був атакований дроном, внаслідок чого дістала поранення цивільна особа.

"Також ворог продовжував обстрілювати з важкої артилерії, зокрема, і сам Херсон, і Червоний Маяк. Намагається утримувати під вогневим контролем найближчі до самого берега населені пункти для того, щоб позначати свою присутність і певний вплив, і як відповідь на той вогневий контроль, який ми намагаємося встановити над територією лівого берега, там, де ворог намагається усунутися подалі від урізу води і влаштувати свої позиції поза зоною досягання нашої артилерії", — зазначила Гуменюк.

Попри це російська сторона продовжує зазнавати втрат.

"Є ураження двох танків в районі Олешків, понад 25 рашистів демілітаризовано. Також на Кінбурнській косі нашими підрозділами знищено один із районів зосередження сил та засобів противника, де демілітаризовано 7 рашистів і 2 одиниці техніки. Це саме той осередок, який обстрілював буксири і зернові баржі в Дніпро-Бузькому лимані. Зруйновано повністю цей пункт базування", — підкреслила посадовиця.

Посадовиця додала, що під час обстрілів росіяни надають перевагу об’єктам цивільної інфраструктури.

"Херсон був сьогодні під обстрілами важкої артилерії, РСЗВ. Зокрема, дісталося Річковому порту. Ворог чітко вираховує ті об’єкти, які можуть бути максимально потрібні людям, і максимально використані. Може бути прикута увага і до соціальних об'єктів, критичної інфраструктури. Слід це враховувати, і під час повітряної тривоги знаходитися якомога далі від них в укриттях", — розповіла керівниця пресцентру.

За її словами, у Чорному морі продовжують перебувати носії російських ракет.

"У Чорному морі наявність корабельного угруповання в кількості 7 одиниць. Вони традиційно (розташовуються — ред.) вздовж південного узбережжя Криму, переховуючись в напрямку Новоросійська. Це для них ракетобезпечний район наразі. І на бойовому чергуванні перебуває один підводний ракетоносій, споряджений 4 "Калібрами". Але напоготові є два надводних ракетоносії, які в попередні дні оперативно приєднувалися до корабельного угруповання у відкритому морі і наносили ураження", — зазначила Наталія Гуменюк.

Що відомо

  • 11 листопада в Херсон зайшли Збройні сили України. Звільнені також низка міст та селищ в Херсонській області. 14 листопада Херсон відвідав Зеленський, там офіційно підняли український прапор.
  • 12 листопада до Херсона прибули та почали працювати керівник ОВА Янушевич, представники СБУ та Нацполіції. У місті запроваджують комендантську годину, яка діятиме з 17:00 до 8:00, повідомив керівник ОВА Янушевич. Він попередив про обмеження на в’їзд ти виїзд з міста.
  • Херсон був єдиним обласним центром, який Росія змогла окупувати під час повномасштабної війни. Місто перебувало в російській окупації з 2 березня по 11 листопада.
  • Одразу після звільнення низка міжнародних та українських журналістів потрапили до Херсона, аби висвітлити звільнення міста. Журналістів позбавили акредитації за репортажі з Херсона.

Читайте також

Прапори, обійми та сльози. Як херсонці святкують свободу і зустрічають українських військових

На початок