"Товариство колективного геморою". У Раді розкритикували оновлення делегації у ТКГ

"Товариство колективного геморою". У Раді розкритикували оновлення делегації у ТКГ

"Товариство колективного геморою". У Раді розкритикували оновлення делегації у ТКГ
. УНІАН

Голова депутатської фракції "Голос" Сергій Рахманін заявив, що через ініціативу президента Офісу президента Зеленського оновити склад делегації України у Мінській ТКГ, Росія може зробити те ж саме, привівши на переговори людей із українського санкційного списку.

"Мушу покаятися. Я, як і вся наша фракція, недооцінювали, який тонкий політик Володимир Зеленський. Нас переконав у цьому указ, який підписав президент, яким він затвердив новий двосторонній склад контактної групи української делегації, яка опікується так званим Мінським процесом", - сказав нардеп під час виступу у Верховній Раді 7 травня.

За його словами, річ навіть не у тому, що тепер "за бюджетний кошт в України буде існувати поважна делегація, яка складатиметься з урядовців та голів парламентських комітетів у структурі, яка не є офіційною і рішення якої не мають жодного юридичного наслідку" ( згідно з указом Зеленського, Кабінету міністрів доручено забезпечити фінансування витрат, пов'язаних з участю делегації України у ТКГ - ред.).

"Річ у тім, що, відповідно до заяви керівника офісу президента пана Єрмака, він чекає такого ж дзеркального кроку від російської сторони. Що це означає? Якщо люди з аналогічними посадами увійдуть до складу ТКГ, то ми отримаємо яскраву галерею персон, які знаходяться у санкційному українському списку", - наголосив Рахманін.

Він зазначив, що до російської делегації може увійти російський депутат Леонід Слуцький, який вживає слово "нацизм" завжди, коли згадує Україну, і який погрожував Україні війною, якщо буде обговорюватися питання баз НАТО на території України. Також, за словами Рахманіна, до російської делегації може увійти депутат Держдуми РФ Леонід Калашников, який розповідав, що Україна винищить все населення Донбасу та який закликав закрити для України Керченську протоку.

На думку депутата, у ТКГ може потрапити і один з керівників партії ЛДПР Ярослав Нілов, яка "вустами свого лідера вимагала "превентивно знищити Україну"".

"Ми отримаємо заступника міністра оборони Булгакова, який віджимав наші кораблі у Криму. Я пропоную, щоб не було жодних ілюзій, віддати належне мудрості президента і перейменувати ТГК (Тристороння контактна група - ред.) у Товариство колективного геморою", - заявив Рахманін.

Що відомо

  • Президент України Володимир Зеленський затвердив новий склад делегації України для участі в Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання конфлікту на тимчасово окупованих Донецькій та Луганській областях.
  • Тристороння контактна група в Мінську 14 травня зустрінеться онлайн. Українська делегація, яка підняла представницький рівень до народних депутатів та членів уряду, вперше братиме участь у засіданні в оновленому складі. За словами голови ОПУ Андрія Єрмака, Київ очікує такого самого підвищення статусу делегації від РФ.
  • 16 березня з'явилась петиція Зеленському з вимогою негайно відкликати підписи Єрмака та Кучми під протоколом під протоколом про створення Консультативної ради за участі представників ОРДЛО, однак президент заявив, що не буде відкликати підписи.
  • 31 березня Єрмак заявив, що питання створення Консультативної ради з представниками ОРДЛО можливе тільки після консультацій з Німеччиною, Францією та ОБСЄ.
  • Раніше Андрій Єрмак заявляв, що Київ не вестиме прямих переговорів з бойовиками ОРДЛО.
  • Віцепрем'єр Олексій Резніков пропонував висунути у склад Консультативної ради при Тристоронній контактній групі у Мінську правозахисників, священників, журналістів, юристів та працівників культури.

На початок