Росіянин Олександр Роднянський і український режисер Мирослав Слабошпицький планують зняти фільм про війну в Україні

Росіянин Олександр Роднянський і український режисер Мирослав Слабошпицький планують зняти фільм про війну в Україні

Росіянин Олександр Роднянський і український режисер Мирослав Слабошпицький планують зняти фільм про війну в Україні
. Фото: AFP

Продюсер Олександр Роднянський ("Моя прекрасна нянька", "Кадети", "9 рота", "Левіафан") оголосив про початок роботи над художнім фільмом про війну в Україні. Режисером та автором фільму стане український кінематографіст Мирослав Слабошпицький ("Моя бабуся Фані Каплан", "Плем'я"). Про це повідомило видання Deadline та сам Роднянський у своєму Instagram.

В основі майбутньої картини – стаття британського журналіста Пітера Померанцева "Ми можемо бути лише ворогами". Її сюжет стосуватиметься тимчасової окупації російськими військами півночі України під час повномасштабної війни та вимушеного співжиття з окупантами.

"Це історія однієї української родини в маленькому селі, окупованому російськими солдатами. Історія взаємовідносин господарів будинку з окупантами, які оселилися в ньому, стосунків складних і драматичних", – написав Роднянський у своєму дописі.

"З того моменту, як я прокинувся від вибухів російських ракет у моєму рідному місті Києві 24 лютого, для мене стало дуже важливо зняти особистий фільм про цю війну, – зазначив Слабошпицький. – Коли Олександр і Нік поділилися зі мною цією статтею, я зрозумів, що це буде чудова можливість спробувати знайти сенс у цій жахливій війні проти мого народу і моєї країни".

Без "Гаррі Поттера": Warner Bros.заборонила транслювати свої фільми у Росії — ЗМІ

Роднянський останні 20 років працював у Росії та мав там держфінансування своїх стрічок. Серед них — фільм "Сталінград (2013), який свого часу заборонили для показу в Україні, фільм "Левіафан", створений за участю російського Держкіно, фільм "Чорнобиль" (2021) та інші. Також Роднянський співпрацював із російським онлайн-кінотеатром "Кинопоиск".

В Україні він є одним зі співзасновників телеканалу 1+1. Заслужений діяч мистецтв України.

Як продюсер Роднянський двічі був номінований на премію "Оскар": за фільм режисера Нани Джорджадзе "1001 рецепт закоханого кухаря" в категорії "Найкращий іноземний фільм" в 1996 році та за копродукційний фільм Режиса Варньє "Схід – Захід" у тій же категорії у 2000 році.

2016 року Олександра Роднянського було обрано до членів журі Американської кіноакадемії, що присуджують премію "Оскар".

Після нападу РФ на Україну та воєнних злочинів, скоєних її військовослужбовцями в Київській області, виїхав з Росії та неодноразово висловлював протест проти дій Кремля. Міністр оборони РФ Сергій Шойгу вимагав виключити Роднянського та його проєкти "з культурної повістки Росії".

Син продюсера, Олександр Роднянський-молодший, є радником президента України Володимира Зеленського з економічних питань.

.Читайте нас у Facebook і Telegram, дивіться наш YouTube.

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Ваші історії важливі для нас!

На початок