У Хмельницькому виявили несанкціоновані скидання відходів

У Хмельницькому виявили несанкціоновані скидання відходів

Ексклюзивно
У Хмельницькому виявили несанкціоновані скидання відходів
. Фото: Суспільне Хмельницький

Трубу, з якої виливається невідома речовина, виявили мешканців вулиці Вокзальної у Хмельницькому. Трубу виведено в обвідний канал, котрий вирили для збирання дощових вод. Про це Суспільному розповів місцевий житель Віктор Галанзовський. За його словами, мешканці вулиці Вокзальної відчули неприємний запах зі сторони обвідного каналу п'ять місяців тому. Вона в ньому була смердючою і каламутною. Трубу виявили півтора тижня тому.

Хто і для чого вивів трубу, які скиди виливають у канал, і яке покарання чекає на порушника читайте у матеріалі Суспільного.

Неприємний запах відчувався з початку літа, розповідає житель мікрорайону Гречани, що у Хмельницькому Віктор Галанзовський. Каже, влітку в обвідному каналі сталася масова гибель риби.

"Я думаю, що отруюється та водойма. Є неприємний запах. Я півтора тижня тому побачив ту трубу. Канали йдуть поряд з гаражами, і виходять на дорогу з тієї сторони, канал саме йде, проточний. Там також той самий сморід. Я не знаю, що це треба влити, щоб так неприємно пахло. Колись діти й внуки рибу там ловили. Я ловив. Водичка була чистенька, як сльоза", — розповів Віктор.

Обвідний канал викопали для збору дощових і талих вод, розповідає Віктор Галанзовський: "Нас підтоплює. Навесні в нас завжди, якщо є трохи зима, є сніг, вода в нас стоїть. На городах вода стоїть. І Чекман нам вирив водоканал. Поставили насос, викачують в річку Плоску".

Жителька вулиці Вокзальна, що у мікрорайони Гречани Юлія Буга каже, ще влітку водою з каналу підливали городину. Неприємного запаху не було.

"Літом ми підливаємо з цієї води помідори на городах. Ще не було такого запаху. Чому там виведена труба, каналізація, що вони туди зливають, на жаль це нікому не відомо. Неприємний запах ми чули завжди. Періодично, то зранку, то увечері, може бути цілий день", — говорить Юлія.

За словами місцевої жительки Ольги Белик, вода з криниці віддає неприємним запахом. Додає, вода в криниці на рівні вод обвідного каналу.

"Рівень в нас так само з канавою був, і вода завжди чистесенька була. А тепер і тут води не нап’єшся, треб кип’ятити або, я не знаю, купувати. Чути неприємний запах. Коли кипить, то осад такий, що це жах", — сказала Ольга.

Ірина Равська з обійстя якої, за словами сусідів, виходить труба свою провину у забрудненні каналу заперечує. Жінка каже, що це труба для відводу дощових вод.

"Це водостічна труба, яка йде від даху. Абсолютно чиста, цією водою можна мити голову. Є відстійник, якщо там якийсь листочок чи камінчик потрапив, він вичищається, підіймається вище, зроблено все грамотно, за правилами, і чиста вода виходить, щоб не було болота", — розповіла Ірина.

З септиком водостічна труба не сполучається, говорить Ірина Равська: "Ніякого відношення септик не має. У нас були представники з екологічної інспекції й все перевіряли)"

Речниця обласної екологічної інспекції Наталія Сологуб каже, хімічні й біологічні споживання кисню в обвідному каналі перевищують показники в 1,7 і 2,4 раза відповідно.

"Інспекцією було відібрано проби. Було обстежено домогосподарство по вулиці Вокзальній. В результаті якого було встановлено стічну трубу, яка виходила саме в водний об’єкт і, з якої ймовірно, було витікання каналізаційних стоків. За результатами проведених лабораторних досліджень встановлено перевищення речовин, які характерні для наявності в каналізаційних стоках", — сказала Наталія Сологуб.

Труба прокладена без жодних погоджень, говорить начальник управління з питань екології і контролю за благоустроєм міста Олександр Луков: "Ми склали протокол, і він піде на адмінкомісію. Тобто власниця говорить, що це дощові води, але вона все одно несанкціонована. Вона не погоджена з нашим департаментом. 152 стаття Адмінкодексу, порушення правил благоустрою, передбачає штраф в розмірі від 340 до 1360 гривень".

Власницю зобов’яжуть демонтувати трубу, каже Олександр Луков.

Читайте також

  • Родина з Херсонщини, яку з власного будинку вигнали росіяни, оселилися на Хмельниччині

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок