"Зірка" у черкаському сквері: черкасці просять демонтувати радянський монумент

"Зірка" у черкаському сквері: черкасці просять демонтувати радянський монумент

Ексклюзивно
"Зірка" у черкаському сквері: черкасці просять демонтувати радянський монумент
. Суспільне: Черкаси

Демонтувати монумент у вигляді зірки зі скверу імені сержанта Смірнова в Черкасах просять містяни. Петицію з таким проханням зареєстрували на сайті Черкаської міськради.

Автор петиції Микола Макуха розповів: металеву конструкцію необхідно здати на брухт, а отримані кошти інвестувати в перемогу.

У мікрорайоні "Митниця" в одному зі скверів розташований монумент у формі зірки. Інформаційної таблички на ньому немає. Як розповіла мешканка прилеглого будинку Ганна Чучман, цю споруду встановили тут давно. Утім користі від неї жодної.

"Втулили тут цю звізду, Невже не можна її демонтувати та вторгованими грошима допомогти воїнам — якусь пічку зробити. Це просто абсурд — я дивлюсь на неї з дев'ятого поверху і вона мене так дратує".

"Зірка" у Черкасах
Суспільне: Черкаси

Утім черкащанці Анастасії ця конструкція не заважає. Каже, її Звідки вона походить — не знає, тож критикувати пам’ятник не береться.

"Я на цьому не зациклююсь. Для мене це не є нагадуванням чогось радянського".

Нині є питання важливіші, ніж демонтаж цього знаку, вважає містянин Петро Шепіль.

"Зірка це не тільки Радянський Союз це є просто зірка і можна це по різному трактувати. Не час зараз займатись цими справами. Треба перемогти ворога, навести в країні лад, а потім розберемось що прибирати, а що лишити і вивчити цю ситуацію".

Черкаський синоптик розповів, коли очікувати перший сніг

"Зірка" у черкаському сквері: черкасці просять демонтувати радянський монумент
Суспільне: Черкаси

Та таким пережиткам минулого не місце в обласному центрі — пояснює черкащанин, історик за фахом Микола Макуха. На його думку, ця металева зірка – символ Радянського Союзу та комуністичного руху і знести її необхідно було давно.

"Пам’ятники ставляться не для того аби вшанувати минуле, вони ставляться для того аби упередити майбутнє, зробити майбутнє більш розумним, щасливим та успішним. Коли ми бачимо такі пам’ятники в середмісті то питання яке майбутнє вони нам готують, заради чого вони стоять? Тут хтось чекає росіян? Очевидно не зносячи ці пам’ятники просто викликає обурення".

"Зірка" у Черкасах
Суспільне: Черкаси

Аби цей знак якнайшвидше демонтували, зареєстрував петицію. У ній просить здати його на брухт, а отримані кошти віддати на потреби черкаської тероборони.

"Треба показати владі через демократичний інструмент саме через петицію, що черкащанки хочуть, щоб цього знаку тут не було".

Депутати розглянуть це прохання на сесії міськради коли вона набере 500 голосів. Начальник управління планування та архітектури міста Віталій Чернуха пояснює: споруду встановили з нагоди 700 річчя Черкас у 1986 році. Вона присвячена військовим частинам, які звільняли обласний центр.

"Було доручення Придніпровському та Соснівському районам розробити політико-інформаційні центри які б розповідали про історію і в обов’язковому порядку з політичним підґрунтям".

За словами Віталія Чернухи, цей символ радянським вони не вважають, але якщо депутати ухвалять рішення про його демонтаж – роботи виконають.

"Якщо буде проголосована, то зрозуміло, що це буде відповідне доручення чи муніципальної інспекції, чи підприємству яке може це зробити. Але якщо трактувати, що це пам’ятник комуністичної епохи, то може його й не треба перетоплювати, а може його краще здавати в музей".

Повне відео

Що відомо

Топонімічна комісія визначила у Черкасах понад 120 вулиць, провулків та алей, яким можуть дати нові назви. За словами секретаря Олексія Дубового, згідно з розпорядженням міського голови, нині в обласному центрі триває громадське обговорення. Запропонувати свій варіант може кожен.

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Дивіться нас на YouTube: найцікавіші новини Черкащини та України

Читайте також

На початок