Без паніки: експерт розповів, чому здорожчає м'ясо, а картопля і яйця дешевшають

Без паніки: експерт розповів, чому здорожчає м'ясо, а картопля і яйця дешевшають

Ексклюзивно
Без паніки: експерт розповів, чому здорожчає м'ясо, а картопля і яйця дешевшають
. Фото: Суспільне Рівне

Імпортопов'язані продукти можуть подорожчати до 20%, картопля й далі дешевшатиме, падають у ціні і яйця. Про це в ефірі Суспільне. Спротив розповів перший віцепрезидент Торгово-промислової палати України Михайло Непран, коментуючи дані Держстату. Там повідомили, що з початку року продукти в Україні здорожчали на третину. У жовтні рівень споживчої інфляції зріс до 2,5%.

У річному вимірі інфляція на споживчому ринку країни сягнула 26,6%, повідомили у Державній службі статистики.

ціни рівне
Графіка: Суспільне Рівне

На споживчому ринку в жовтні ціни на продукти та безалкогольні напої зросли на 4,2%. Найбільше здорожчали яйця — на 60,5%. На 11,3 -2,3% зросли ціни на сало, овочі, фрукти, м'ясо та м'ясопродукти, безалкогольні напої, рибу та продукти з риби, сири, масло, молоко.

Водночас на 4,8% подешевшали продукти перероблення зернових. Ціни на алкогольні напої зросли на 0,8%, а на тютюнові вироби підвищилися на 1,0%. Одяг і взуття подорожчали на 1,9%, зокрема, взуття – на 2,1%, одяг – на 1,7%. Зростання цін у сфері охорони здоров’я на 1,2% відбулося насамперед внаслідок подорожчання послуг лікарень на 1,8% та амбулаторних послуг – на 1,6%.

Ціни на транспорт зросли на 0,8% в основному через подорожчання транспортних засобів на 1,5%. Водночас на 5,1% подешевшав проїзд у залізничному пасажирському транспорті.

ціни рівне
Графіка: Суспільне Рівне

Дані експерта

Перший віцепрезидент Торгово-промислової палати України Михайло Непран, коментуючи Суспільному дані Держстату, зазначив, що до статистичних даних ставиться з обережністю:

"Статистика – річ цікава. Чесно кажучи, як виводять таку вартість – мені до кінця не зрозуміло, тому що у нас трішки інша статистика. Щодо ціни на яйця, то тенденція така пішла: народ почав трішки заспокоюватися, почалося менше ажіотажу і продукт починає потрошку дешевшати. Плюс, починають нестись кури, які виросли з курчат".

Він також поділився досвідом, як досліджував історію поширення фейку щодо здорожчання продуктів, зокрема – картоплі. Адже цьогоріч, акцентує, в країні – перевиробництво цього овоча, відтак ціна на картоплю впала. На Волині за 2-3 гривні її продають селяни, на базарі у Луцьку – за 6 грн. На півдні Чернігівської області – за 5-7 грн. У Києві на лівому березі – за 10 грн, на Печерську на базарі – за 18-20 грн.

"Як Держкомстат виведе ціну на картоплю – вона подорожчала, чи подешевшала? Тому що в Україні, від 5 гривень – на Волині і до 30 грн – в Одесі, ціна відрізняється. Тому я обережно ставлюся до статистики. І от як розкручують такий фейк: дають публікацію, що картопля подорожчала на 26% і стала коштувати 9 грн. Думаю, якась нісенітниця. У Києві стабільна ціна, в однієї торгової мережі 6,80 грн ціна тримається вже три місяці", – веде Михайло Непран.

Картопля і "молочка" дешевшатиме

Він перевірив інформацію про джерело, що поширило інформацію про здорожчання і виявив, що у засновниках – бізнес-асоціація і одна фізична особа. Він зазначив, що перевіряє ціни у бізнесменів – на Хмельниччині, до прикладу, ціни на яблука тримаються приблизно на рівні торішніх – 12 грн закупівельна і 13 грн – ціна для продажу.

"Так, є продукти, які подорожчали, де велика складова – паливно-мастильні матеріали. Там буде ціна рости. Так, виросла ціна на транспорт, але на основі види харчування – я б дуже виважено до цього підходив і не сіяв би таку паніку. Такі позиції, як картопля, навпаки – буде ще дешевшати, тому що нікому споживати, так же як з молочною продукцією", – пояснює віцепрезидент Торгово-промислової палати України.

Ціни на м'ясо, яйця і кондитерку

Михайло Непран прогнозує, що ціни на овочі, вирощені в Україні, лишаться такими ж або й знизяться. Щодо курятини, каже, то надходять сигнали, що вона не буде дорожчати:

"Спілкувався з одним з найбільших виробників птиці – курятини. Вони мені підтвердили, що у них причин економічних для росту вартості птиці немає. Десь вона буде триматися на такому ж рівні. Уряд також буде контролювати, намагатися тримати ціни на соціально значимі продукти. Може вирости трішки ціна на хліб, хоча й економічно немає причин, тому що якщо торік в такий час пшениця коштувала 9 тис. грн, то зараз – 4-4,5 тис. грн".

Водночас з м'ясом прогнозує проблеми, адже декілька великих фабрик або опинились на території активних бойових дій, або – на окупованій території.

"Отам прогнозують, що може бути здорожчання. Все, що пов'язане з імпортом, там є проблема. Може вирости кондитерка, вони прогнозують до 20-25%. Може вирости в ціні риба, особливо та, яка завозиться. У нас морська риба зараз не ловиться в зв'язку з бойовими діями. Тобто отакі імортопов'язані види, де великий рівень у переробці, виготовленні – імпортна складова, там може подорожчати в середньому до 18-20%", – каже експерт.

Що робити з панікою

Михайло Непран радить не панікувати, оцінити ситуацію тверезо.

"Якщо ви вже піддалися паніці, то купіть три десятки яєць – вони мають термін зберігання 90 днів. Купіть і спіть спокійно. З іншої сторони – якщо є можливість зараз купити продукти тривалого зберігання: крупи, цукор, консерви – зробіть собі невеликий запас. Він буде не стільки з побутово-матеріальної, скільки – емоційно-психологічної точки зору вас заспокоювати", – продовжує він.

Хоча й до таких запасів рекомендує підходити виважено: аби не довелося збувати зіпсованих круп, а відтак мати даремні витрати.

Читайте також

  • Реабілітація бійців: рівненських медиків навчають іноземні спеціалісти
  • Рятували майже місяць: з лікарні у Рівному виписали трирічну дівчинку, яка потрапила під обстріл
  • Скільки безробітних на Рівненщині залучать до оплачуваних суспільно-корисних робіт

Читайте нас у Telegram: екстрені новини та щоденні підсумки

Підписуйтесь на рівненське Суспільне у Viber

Долучайтесь до нас в Instagram

Ми у Twitter

На початок