"Люди скучили по своїх стінах": як жителі звільненого Ізюма готуються до зими

"Люди скучили по своїх стінах": як жителі звільненого Ізюма готуються до зими

"Люди скучили по своїх стінах": як жителі звільненого Ізюма готуються до зими
. Під час війни жителі Ізюма облаштовували вуличні кухні, листопад 2022. Фото: Суспільне Харків

У деокупованому Ізюмі, незважаючи на масштабні руйнування, залишаються понад 20 тисяч людей — близько половини населення від довоєнної кількості.

Про це в інтерв'ю Суспільне Харків розповів представник міськради Ізюма Максим Стрельник.

"На території міста на лівому березні Сіверського Дінця проживає близько 5 тисяч населення, 20-30% — це приватні будинки. Інші — населення у багатоквартирних будинках. І у більшій частині цих будинків, на жаль, немає опалення, тому що котельні, мережі були зруйновані російськими окупантами ще на початку березня", — розповів Стрельник.

За його словами, без електроенергії в Ізюмі залишається близько 10% міста.

Жителі Ізюма не поспішають ховати вуличну кухню. Євген Бурячек з семирічною донькою та дружиною пережили російську окупацію. Біля під’їзду готували їжу та гріли воду. Після масованих обстрілів міста у березні разом з сусідами винесли шафки, зробили рукомийник.

Читайте також: Звільнений Ізюм. Фоторепортаж

"Ми намагалися їсти готувати тут на вулиці, а виходиш — снаряди прилітали у двір. Приїхала машина якась, кажуть, будемо евакуювати. А потім цей же водій сказав, що коридор не дають. А там на околиці міста зав’язалися бої", — згадує Євген весну 2022 року.

Житловий будинок в Ізюмі
Фото ілюстративне: Суспільне Харків

Поруч у дворі — запаси дров, це ще з весни. У березні від вибухів у будинку повибивало вікна й двері.

"8 людей померли у перші дні бомбардувань. З серцем, багато хто лежачі, неходячі були. Просто у дворі копали могили. Бомбити починають — і в цю ж могилу падаєш, полежав, воно пролетіло", — говорить чоловік.

Альтанку у дворі зводили усім будинком, згадує Євген: "Будували, тому що стару знесло, прилетіло. Чимось себе займали, щоб з розуму тут не зійти".

Ізюм, Харківська область, листопад 2022
Фото: Суспільне Харків

У підвалі жили близько 40 мешканців двох під'їздів, каже Бурячек: "Зробили ліжка, хто з чого зміг, з того й зробив. Притягнули ось таку буржуйку, щоб опалювати".

"Люди скучили по своїх стінах": як жителі звільненого Ізюма готуються до зими
Залишок російського снаряду в Ізюмі, 2022 рік. Фото ілюстративне: Суспільне Харків

До будинку Євгена комунальники вже повернули світло, воду й газ.

"Люди скучили по своїх стінах, як кажуть, у кого вони залишилися. Тесть мій просто: "Я додому — і все. Йому пояснюєш: "Будинок знесло". "Я додому — і все". Ми шукаємо йому квартиру", — розповів Євген.

Читайте також

У деокупованому Ізюмі на Харківщині оголосили евакуацію напередодні зими

На початок